Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc a început o serie nouă de cateheze despre sacramentele Bisericii

 
Papa Francisc a început o serie nouă de cateheze despre sacramentele Bisericii
  • 08 Ian 2014
  • 3842
Vatican: Audienţa generală de miercuri, 8 ianuarie 2014

Iubiţi fraţi şi surori, bună ziua!

Astăzi începem o serie de cateheze despre sacramente, şi prima se referă la Botez. Printr-o coincidenţă fericită, duminica viitoare este chiar sărbătoarea Botezului Domnului.

1. Botezul este sacramentul pe care se întemeiază însăşi credinţa noastră şi care ne altoieşte ca mădulare vii în Cristos şi în Biserică. Împreună cu Euharistia şi cu Mirul formează aşa-numita "Iniţiere creştină", care constituie un unic, mare eveniment sacramental, care ne configurează cu Domnul şi face din noi un semn viu al prezenţei sale şi al iubirii sale.

Se poate naşte în noi o întrebare: este nevoie cu adevărat de Botez pentru a trăi ca nişte creştini şi a-l urma pe Isus? În fond, nu este un simplu ritual, un act formal al Bisericii, pentru a da nume copilului sau copilei? Este o întrebare care poate să apară. Şi în această privinţă este iluminant ceea ce scrie apostolul Paul: "Nu ştiţi că noi toţi, care am fost botezaţi în Cristos Isus, am fost botezaţi în moartea lui? Aşadar, am fost înmormântaţi împreună cu el prin botez în moartea lui pentru ca, după cum Cristos a înviat din morţi prin gloria Tatălui, la fel şi noi să umblăm într-o viaţă nouă" (Rom 6,3-4). Aşadar, nu este o formalitate! Este un act care atinge în profunzime existenţa noastră. Nu este acelaşi un copil botezat şi un copil nebotezat. Nu este aceeaşi o persoană botezată şi o persoană nebotezată. Noi, prin Botez, suntem cufundaţi în acel izvor inepuizabil de viaţă care este moartea lui Isus, cel mai mare act de iubire din toată istoria; şi graţie acestei iubiri putem trăi o viaţă nouă, care nu mai este în voia răului, a păcatului şi a morţii, ci în comuniunea cu Dumnezeu şi cu fraţii.

2. Mulţi dintre noi nu au nici cea mai mică amintire despre celebrarea acestui sacrament, şi este clar, de vreme ce am fost botezaţi la puţin timp după naştere. Eu am adresat această întrebare, de două sau de trei ori aici în piaţă: cine dintre voi ştie data botezului său? Să ridice mâna! Este important să ştiu care a fost ziua în care eu am fost cufundat chiar în acel curent de mântuire a lui Isus. Îmi permit să vă dau un sfat. Dar, mai mult decât un sfat, o temă pentru astăzi. Astăzi, acasă, căutaţi, întrebaţi cu privire la data botezului şi astfel vei şti care a fost ziua atât de frumoasă a Botezului. A cunoaşte data Botezului nostru înseamnă a cunoaşte o dată fericită. Riscul de a nu şti această dată este de a pierde amintirea a ceea ce Domnul a făcut în noi, amintirea darului pe care l-am primit. Atunci ajungem să-l considerăm numai ca un eveniment care a avut loc în trecut - şi nici măcar datorită voinţei noastre, ci datorită voinţei părinţilor noştri - motiv pentru care nu mai are nici o incidenţă asupra prezentului. Trebuie să trezim amintirea Botezului nostru. Suntem chemaţi să trăim Botezul nostru în fiecare zi, ca o realitate actuală în existenţa noastră. Dacă reuşim să-l urmăm pe Isus şi să rămânem în Biserică, chiar şi cu limitele noastre, cu fragilităţile noastre şi păcatele noastre, este tocmai datorită sacramentului prin care am devenit creaturi noi şi am fost îmbrăcaţi cu Cristos. De fapt, în virtutea Botezului, eliberaţi de păcatul strămoşesc, am fost altoiţi în relaţia lui Isus cu Dumnezeu Tatăl; suntem purtătorii unei speranţe noi, pentru că Botezul ne dă această speranţă nouă: speranţa de a merge înainte pe drumul mântuirii toată viaţa. Şi această speranţă nimic şi nimeni nu o poate stinge, pentru că speranţa nu dezamăgeşte. Amintiţi-vă bine de acest lucru: speranţa în Domnul nu dezamăgeşte niciodată. Graţie Botezului, noi suntem capabili să iertăm, să iubim chiar şi pe cel care ne ofensează şi ne face rău; reuşim să descoperim în cei din urmă şi în cei săraci chipul Domnului care ne vizitează şi se apropie de noi. Botezul ne ajută să recunoaştem în chipul persoanelor nevoiaşe, în chipul celor suferinzi, în chipul aproapelui nostru chipul lui Isus. Toate acestea sunt posibile graţie forţei Botezului!

3. Un ultim element, care este important. Şi adresez o întrebare: o persoană se poate boteza pe ea însăşi? Nimeni nu se poate boteza pe sine! nimeni. Putem să-l cerem, să-l dorim, dar avem nevoie mereu de cineva care să ne confere acest Sacrament în numele Domnului. Pentru că Botezul este un dar care este dăruit într-un context de grijă şi de împărtăşire fraternă. Întotdeauna în istorie, unul îl botează pe altul, pe altul, pe altul... este un lanţ. Un lanţ de Har. Însă, eu nu mă pot boteza singur: trebuie să cer de la altul Botezul. Este un act de fraternitate, un act de filiere la Biserică. În celebrarea Botezului putem să recunoaştem trăsăturile cele mai genuine ale Bisericii, care asemenea unei mame continuă să nască noi fii în Cristos, în rodnicia Duhului Sfânt.

Aşadar să-i cerem Domnului să putem experimenta tot mai mult, în viaţa de fiecare zi, acest har pe care l-am primit cu Botezul. Întâlnindu-ne, fraţii noştri pot să întâlnească adevăraţi fii ai lui Dumnezeu, adevăraţi fraţi şi surori ai lui Isus Cristos, adevăraţi membri ai Bisericii. Şi nu uitaţi tema de astăzi: să căutaţi, să întrebaţi cu privire la data propriului Botez. Aşa cum eu cunosc data naşterii mele, trebuie să cunosc şi data Botezului meu, pentru că este o zi de sărbătoare.

Papa Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu


Sursa:ercis.ro