Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

7 motive pentru a respecta odihna duminicală

 
7 motive pentru a respecta odihna duminicală
  • 28 Iun 2020
  • 2602

Recent, eu şi soţia mea am fost la un magazin caritabil catolic pe care îl vizităm des şi, aşezat vizibil lângă intrare, era un anunţ mare care anunţa că, începând din ianuarie, magazinul va fi deschis în zilele de duminică. Anunţul explica faptul că duminica era o zi specială pentru familie, pentru cult şi pentru odihnă, dar pur şi simplu nu mai este aşa. În schimb, este doar o altă zi pentru a termina lucruri de făcut. „Vrem să întâlnim oamenii acolo unde sunt ei”, se încheia anunţul, „şi aceasta înseamnă a deschide duminica”.

Soţia mea şi cu mine am fost întristaţi. Eram mândri de acest magazin ca fiind unul dintre puţinele care încă închidea duminică. Într-un timp când doar profitul este sacru, e greu de crezut că numai cu aproape 50 de ani în urmă, totul era închis duminică. Catolică, protestantă sau seculară, cultura recunoştea unicitatea duminicii ca zi de odihnă. Dar, în timp ce cultura face curse nebuneşti căutând să facă şi duminica „productivă”, noi, catolicii, ar trebui să respectăm Ziua Domnului. Iată şapte motive de ce ar trebui să vă odihniţi duminică.

1. Dumnezeu o porunceşte

Primul şi cel mai important motiv pentru odihnă în zilele de duminică este faptul că Dumnezeu o porunceşte. În Exod, capitolul 20, Dumnezeu dă poporului Său Decalogul, cele Zece Porunci care rezumă legea morală. Printre acestea există o poruncă: „Adu-ţi aminte de ziua Domnului (de sabat) ca să o sfinţeşti.” Cum trebuie sfinţit sabatul? Prin odihnă.

„Lucrează şase zile şi îţi fă în acelea toate treburile tale, iar ziua a şaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine.”

Maica Biserica, de asemenea, instruieşte credincioşii să se odihnească în zilele de duminică, incluzând o poruncă de a se odihni ca prima din cele şase porunci ale sale.

„Prima poruncă – Să asculţi Sfânta Liturghie în duminici şi sărbători şi să te abţii de la munci grele – cere credincioşilor să sfinţească ziua care comemorează Învierea Domnului, precum şi principalele sărbători liturgice care cinstesc misterele Domnului, ale Preasfintei Fecioare Maria şi ale sfinţilor; în primul rând, prin participarea la celebrarea euharistică, în care comunitatea creştină este adunată, şi prin abţinerea de la acele munci şi activităţi care ar putea împiedica o astfel de sfinţire a acestor zile.” (CBC 20142)

Cu alte cuvinte, mergeţi la Sfânta Liturghie şi apoi bucuraţi-vă de timp liber.

2. Dumnezeu s-a odihnit

Când vine vorba de a vă odihni în zilele de duminică, poate imediat vă gândiţi la motive pentru care nu practic aşa ceva. Poate că nu vă simţiţi obosit sau poate aveţi prea multe de făcut pentru a vă lua o zi liberă sau, poate, pur şi simplu, nu vreţi. Oricare ar fi motivele pe care le găsiţi, totuşi scuzele vă sunt discreditate de faptul că Dumnezeu S-a odihnit în ziua a şaptea – şi dacă era cineva care nu trebuia să ia o pauză, acela era El!

Gândiţi-vă la aceasta: Dumnezeu are energie nelimitată. Crearea universului, magnific şi complex cum este, nu a afectat puterea lui Dumnezeu. El ar fi putut crea un milion de universuri fără a vărsa o picătură de sudoare. Şi totuşi s-a odihnit. Există motive profund teologice pentru odihna sabatului lui Dumnezeu care ar putea fi explorate altă dată, dar ideea este că Dumnezeu s-a odihnit şi aşa ar trebui să facem şi noi.

3. De fapt, aveţi nevoie de ea

Credeţi sau nu, trebuie să vă odihniţi în zilele de duminică. Spre deosebire de Dumnezeu, nu aveţi energie creatoare nelimitată. Este un fapt ştiinţific că creierul şi corpul uman pot duce numai o anumită doză de activitate fără să se deterioreze în mod sensibil. Marea majoritate dintre noi sunt suprasolicitaţi şi stresaţi, legănându-se la un pas de epuizare. De fapt, a fi ocupat este o insignă de onoare în unele cercuri.

Stresul are efecte serioase asupra corpului, iar odihna este absolut esenţială pentru productivitate. Sfântul Toma a spus odată: „Fără muncă este imposibil să te distrezi.”. Acest lucru ar putea fi uşor inversat: Fără distracţie (repaus) este imposibil să lucrezi în mod eficient. Ai nevoie de o zi liberă pentru a te recupera înainte de a începe o săptămână nouă de lucru.

4. Familia şi prietenii

Când este ultima dată când aţi luat masa împreună cu soţia şi copiii sau cu rude apropiate? Mesele mari de duminică cu familia, de după Sfânta Liturghie, obişnuiau să fie un element de bază al fiecărei săptămâni catolice. Ele încă mai trebuie să fie. Lumea modernă, alimentată de tehnologie, ne-a lăsat mai izolaţi decât oricând înainte. Lipsa interacţiunii personale, faţă în faţă, a lăsat familiile fragmentate şi mulţi oameni dureros de singuratici. Duminicile, dacă sunt respectate în mod corespunzător, oferă o oportunitate unică de a petrece timp cu cei pe care îi iubim, fie că ei sunt familia sau prietenii.

5. Rugăciune şi lectură spirituală

Sfinţii ne spun că rugăciunea este absolut esenţială pentru mântuire. Lectura spirituală, şi ea, ne oferă o ocazie de a-l auzi pe Dumnezeu vorbindu-ne. Aceste două activităţi ar trebui să fie obiceiuri săptămânale pentru fiecare catolic. Totuşi, în ciuda importanţei lor critice, mulţi dintre noi suntem atât de ocupaţi încât simţim că pur şi simplu nu avem timp să ne rugăm, să citim sau să medităm aşa cum am vrea. Iată de ce duminicile sunt atât de importante: acestea ne oferă spaţiul de care avem nevoie ca să ne împărtăşim cu Domnul nostru, atât literalmente în Sfânta Euharistie, cât şi, de asemenea, în ore odihnitoare de rugăciune şi meditare asupra adevărurilor de credinţă.

6. Lucruri care vă plac

Creativitatea este parte a faptului că suntem făcuţi după chipul lui Dumnezeu. Mi se pare fascinant că culturile trecutului au avut de departe mult mai puţin din ceea ce noi am considera „timp liber” şi, totuşi, tot ce au făcut – de la instrumente la pături şi îmbrăcăminte – a fost făcut frumos, cu modele complicate şi decoraţiuni. În zilele noastre, avem nenumărate facilităţi care ne dau incredibil de mult timp liber, dar, în loc să creăm, noi doar consumăm. Este important ca oamenii să aibă un modalitate de exprimare a creativităţii. Opţiunile sunt nelimitate: scris, lucrări din lemn, grădinărit, modelism, croitorie şi multe altele. Iarăşi, duminica oferă o ocazie unică de a lucra cu mâinile noastre, făcând ceva ce ne place doar pentru că ne place.

7. Un pui de somn

Zilele de duminică sunt de odihnă şi nu există nici o modalitate mai bună de a o face decât cu un pui bun de somn. Ca să fiu sincer, m-aş simţi destul de vinovat dacă aş dormi în mijlocul zilei în restul săptămânii, când există multe obligaţii de îndeplinit (şeful meu probabil nu ar aprecia aceasta). Dar în zilele de duminică trag, dacă vreau, câte un pui de somn fără sentimente de vinovăţie şi este cu adevărat plăcut. Ar trebui să încercaţi şi Dvs.

Porunca de a o lua mai uşor cu muncitul

Dacă ne gândim bine, este într-adevăr un lucru frumos că Dumnezeu ne porunceşte să ne odihnim. El nu este un exploatator sau un angajator brutal, împingându-ne până la epuizare şi până la capătul puterilor. Dimpotrivă, este un tată iubitor, care ştie şi doreşte ce este cel mai bine pentru copiii Săi. Isus a spus: „Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre. Căci jugul Meu este bun şi povara Mea este uşoară.”

V-aş încuraja să examinaţi rutina de duminică şi să căutaţi modalităţi concrete pentru a o face mai odihnitoare şi relaxantă. Eliminaţi cumpărăturile şi sarcinile lipsite de necesitate. Faceţi-o o zi de linişte, odihnă, distracţie, rugăciune, cu prieteni şi familie. Domnul nostru, în marea Sa dragoste pentru tine, ţi-a poruncit să sfinţeşti ziua Lui, punând deoparte lista cu lucrurile de rezolvat şi bucurându-te de ceva odihnă. Şase zile să alergi ca un nebun de colo până colo, dar în a şaptea să te odihneşti. Ia-o uşor, joacă-te chiar. Pur şi simplu fă-o.



Sursa:http://lumea.catholica.ro

Știri din aceeași categorie