Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, Arhiepiscop al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Cardinal al Sfintei Romane Biserici, a întemeiat prin decret Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în Schitul „Sfânta Cruce” de la Stânceni, pentru întărirea evlaviei faţă de Cinstita şi de Viaţa Făcătoarea Cruce în Biserica noastră.
Conform decretului de înființare, se acordă Indulgenţă Plenară tuturor credincioşilor care, în spirit de pocăinţă, vor fi prezenţi în Sanctuarul Arhiepiscopal major „Sfânta Cruce” din Stânceni, după cum urmează: în fiecare an pe data de 6 august în Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului nostru Isus Cristos, care este şi hramul bisericii; pe data de 14 septembrie, în Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci, care este hramul Schitului.
Sanctuarul Arhiepiscopal Major a fost întemeiat cu ocazia jubileului de argint al Schitului.
Scurt istoric al Schitului „Sfânta Cruce”:
Răspunzând invitaţiei P.S. Lucian, episcopul Maramureşului, în aprilie 1994, care a fost numit între timp Mitropolit al Bisericii Greco-Catolică din România, Carmelul din Saint-Remy (Franţa) a pus bazele unui schit la Stânceni, la 14 septembrie 1994, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci. Schitul este consacrat Sfintei Cruci, care îi uneşte pe toţi creştinii în aşteptarea Învierii. La marginea unui sat unde locuiesc ortodocși, catolici şi protestanţi, Schitul este un loc de rugăciune pentru Unitatea creştinilor.
La Sfânta Liturghie de consacrare din data de 6 august 2000, la care au participat PS Virgil şi PS Florentin, Preafericitul Lucian a spus :
„Am consacrat astăzi biserica Schitului Sfintei Cruci din Stânceni, dându-i hramul „Schimbarea la Faţă lui Hristos”, a cărui frescă este pictată pe peretele dinspre ieşirea din sanctuar şi pe icoana de pe iconostas. Aici Surorile carmelitane se roagă şi muncesc pentru Domnul, care s-a rugat „Ca toţi să fie una pentru ca lumea sa creadă”. Vocaţia ecumenică a acestei mănăstirii s-a dovedit nu numai în Franţa, unde se află casa mamă, dar şi la noi, prin promovarea dialogului sincer între membrii diferitelor confesiuni creştine. Sunt demne de remarcat acţiunile Fraternităţii Sfântului Ilie în favoarea ecumenismului.
„Sculaţi-vă şi nu vă temeţi”, spune Isus apostolilor uimiţi de frumuseţea de pe munte. Aceleaşi cuvinte ne sunt adresate nouă, celor frământaţi de întrebrile profunde ale inimii nostalgice după Unitate. A trăi angajamentul ecumenic este sarcina urgentă pentru a respecta şi promova, împreună cu toţi ceilalţi fraţi, frumusetea Treimii ca dreptate, adevăr, pace şi armonie.
Anul jubiliar, an de iertare şi împăcare, să alunge de la noi teama şi să ne ridice pe toţi la lucrarea împărtăşirii dragostei, pentru care ne-am hotărât definitiv astăzi, pe Taborul de la Schitul Stânceni.