Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Poruncile, instrument al libertăţii, pentru a nu fi sclavi ai păcatelor

 
Papa Francisc: Poruncile, instrument al libertăţii, pentru a nu fi sclavi ai păcatelor
  • 16 Feb 2020
  • 2285

Isus ne îndeamnă la disponibilitate faţă de Dumnezeu care ne educă în spiritul adevăratei libertăţi şi responsabilităţi prin mijlocirea Poruncilor. Este vorba despre trăirea Legii ca pe un instrument al libertăţii, care ne ajută să nu fim sclavi ai patimilor şi ai păcatului. Când cedăm ispitirilor şi patimilor, nu mai suntem stăpâni şi protagonişti ai propriei vieţi, ci devenim incapabili de a o gestiona cu voinţă şi responsabilitate.

«Evanghelia liturgiei zilei (cf Mt 5,17-37) este luată din "Predica de pe Munte" şi tratează tema împlinirii Legii: come trebuie să împlinesc Legea, ce trebuie să fac. Isus vrea să-i ajute pe ascultătorii săi să abordeze în mod corect prescrierile Poruncilor date de Moise, îndemnând la disponibilitate faţă de Dumnezeu care ne educă în spiritul adevăratei libertăţi şi responsabilităţi prin mijlocirea Poruncilor. Este vorba despre trăirea Legii ca pe un instrument al libertăţii […] care ne ajută să nu fim sclavi ai patimilor şi ai păcatului. Când se cedează ispitirilor şi patimilor, nu mai suntem stăpâni şi protagonişti ai propriei vieţi, ci devenim incapabili de a o gestiona cu voinţă şi responsabilitate.» Astfel şi-a început pontiful cuvântul de învăţătură care a însoţit rugăciunea antifonului marian "Îngerul Domnului", de duminică, 16 februarie a.c., din Piaţa Sfântul Petru.

Explicând că discursul lui Isus este structurat în patru antiteze, exprimate prin formula: "Aţi auzit că s-a spus…Eu însă vă spun", pontiful a evidenţiat că aceste antiteze se referă la tot atâtea situaţii din viaţa de zi cu zi – crimă, adulter, divorţ, jurăminte, referindu-se totodată la modul în care Isus se raportează la prescripţiile Legii:

Papa Francisc: «Isus nu aboleşte prescripţiile referitoare la aceste problematici, ci explică sensul lor mai profund, indicând spiritul cu care este necesar să le respectăm.  El încurajează la trecerea de la o respectare formală a Legii la respectarea substanţială, prin acceptarea Legii în propria inimă, ce reprezintă centrul intenţiilor, al deciziilor, al cuvintelor, al gesturilor fiecăruia dintre noi. Din inimă pornesc acţiunile bune şi cele rele.»

Pontiful a analizat efectele produse de acceptarea Legii lui Dumnezeu în propriile inimi, rezultate ce nu pot fi obţinute de cei ce trăiesc Legea în mod formal.

Papa Francisc: «Acceptând Legea lui Dumnezeu în inimă înţelegem că, atunci când nu-ţi iubeşti aproapele, într-o anumită măsură te ucizi pe tine însuţi şi pe alţii, pentru că ura, rivalitatea şi diviziunea ucid caritatea frăţească care se află la baza relaţiilor interpersonale. […] Acceptând Legea lui Dumnezeu în inimi înţelegem că dorinţele trebuie să fie ghidate, pentru că nu se poate avea tot ceea ce se doreşte şi nu este bine să se cedeze sentimentelor egoiste şi posesive. Când se acceptă Legea lui Dumnezeu în inimi se înţelege necesitatea de a abandona un stil de viaţă făcut din promisiuni încălcate, precum şi trecerea de la interdicţia de a jura falsul la decizia de a nu jura deloc, asumând o atitudine de deplină sinceritate cu toţi.»

Spunând că Isus este conştient de faptul că nu este uşor să trăim Poruncile în mod profund şi total, papa Francisc a explicat că tocmai de aceea Isus ne oferă ajutorul său plin de iubire, deoarece "El a venit în lume nu doar pentru a împlini Legea, ci şi pentru a ne dărui Harul său, astfel încât să-i împlinim voinţa, prin iubirea faţă de El şi faţă de fraţi".«Însă», a explicat pontiful, «pentru aceasta, este necesar să avem încredere şi să ne încredinţăm Lui, să-i acceptăm mâna pe care ne-o întinde în mod constant, astfel încât eforturile noastre şi implicarea noastră să fie susţinute de ajutorul Său plin de bunătate şi îndurare.»

Amintindu-ne că, azi, Isus ne cere să continuăm pe calea iubirii pe care El ne-a indicat-o şi care porneşte din inimă, papa Francisc a invocat mijlocirea şi ajutorul  Preacuratei Fecioare Maria astfel încât să ajungem la adevărata bucurie şi la răspândirea, peste tot, a dreptăţii şi a păcii.

Primiţi acum binecuvântarea Sfântului Părinte de la finalul rugăciunii "Angelus" de duminică, 16 februarie, din Piaţa Sfântul Petru.



Sursa:www.vaticannews.va