Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

A ne preocupa de educaţie înseamnă să ne preocupăm de viitorul umanităţii

 
A ne preocupa de educaţie înseamnă să ne preocupăm de viitorul umanităţii
  • 09 Feb 2020
  • 2088

 

Educaţia reprezintă una dintre principalele provocări cu care se confruntă societatea actuală. Papa Francisc a amintit acest aspect în cadrul audienţei acordată vineri, 7 februarie a.c., în Sala Consistoriului din Palatul Apostolic, participanţilor la seminarul organizat de Academia Pontificală de Ştiinţe Sociale, în vederea întâlnirii la nivel mondial, cu titlul "Pactul educaţional global", care va avea loc în Vatican, la 14 mai 2020.

În prezent, "aşa-numitul pact educaţional a fost rupt": societatea, familia şi diferitele instituţii care sunt chemate să educe îi împuternicesc pe alţii în privinţa acestei sarcini decisive. Astfel a subliniat papa Francisc la întâlnirea cu participanţii la seminarul organizat în Vatican de Academia Pontificală de Ştiinţe Sociale, cu tema "Educaţia, pactul global". Pontiful a amintit că accesul la educaţie al populaţiei mondiale este puternic marcat de inegalităţi, de sărăci e şi discriminări, de schimbări climatice şi de globalizarea indiferenţei, acestea ducând la "distrugerea înfloririi a mii de creaturi".

Un nou pact educaţional

Criza pactului educativ necesită noi răspunsuri, a explicat Sfântul Părinte, evidenţiind necesitatea de a reînnoi şi de a reintegra implicarea fiecăruia – persoane şi instituţii – în procesul de educaţie şi în refacerea unui nou pact educaţional,aceasta fiind unica modalitate de îmbunătăţire a educaţiei.

Educaţie şi viitor

Nevoia unui nou pact educaţional nu este legată doar de problemele critice ale timpului nostru. "A ne gândi la educaţie înseamnă să ne gândim la generaţiile viitore şi la viitorul umanităţii", a mai spus pontiful.

Papa Francisc: «A educa nu înseamnă doar a transmite concepte, ci este o sarcină care impune tuturor celor responsabili – familiei, şcolii, instituţiilor sociale, culturale şi religioase – să participe în mod solidar. Pentru a educa trebuie încercat să se integreze limbajul inteligenţei, cu limbajul inimii şi cu limbajul mâinilor.»

De asemenea, pontiful a evidenţiat că noul pact privind educaţia trebuie să valorizeze familia:

Papa Francisc: «Unul dintre modurile fundamentale de îmbunătăţire a calităţii educaţiei la nivelul şcolii este obţinerea unei mai intense participări din partea familiilor şi a comunităţilor locale.»

În faţa provocărilor privind educaţia, un rol fundamental îl au profesorii, întotdeauna "cu salarii inadecvate". Rolul lor, de "agenţi ai educaţiei", "trebuie recunoscut şi susţinut prin toate mijloacele posibile", a evidenţiat pontiful, explicând că ei sunt "maeştrii" generaţiilor viitoare, cei care – prin cunoştinţele, răbdarea şi dăruirea lor – transmit o modalitate de a fi care transformă în resurse – nu din punct de vedere material –  creând bărbatul şi femeia de mâine.



Sursa:vaticannews.va/ro