Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Războiul aduce numai moarte și distrugere

 
Papa Francisc: Războiul aduce numai moarte și distrugere
  • 05 Ian 2020
  • 2357

”În timp ce continuăm să contemplăm semnul admirabil al Ieslei, Liturghia de astăzi ne spune că Evanghelia lui Cristos nu este un basm, un mit sau vreo poveste edificatoare. Nu, ea este revelarea deplină a planului lui Dumnezeu asupra omului și a lumii”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată duminică, 5 ianuarie 2020, împreună cu romanii și pelerinii prezenți la amiază în Piața San Pietro. În contextul unor conflicte regionale care pun în pericol pacea la nivel global, pontiful a amintit mesajul transmis în prima zi a noului an, când Biserica catolică marchează Ziua mondială a păcii: ”Pacea ca drum de speranță: dialog, reconciliere și convertire ecologică”. ”Cu ajutorul lui Dumnezeu”, a subliniat pontiful, ”vom putea să-l punem în practică”.

 

Vă oferim aici în traducerea noastră de lucru alocuțiunea papei Francisc:

«Dragi frați și surori, bună ziua!

În această duminică, a doua a timpului de Crăciun, lecturile biblice ne ajută să ne lărgim privirea ca să avem o conștiință deplină a semnificației nașterii lui Isus.

Evanghelia, cu Prologul Sfântului Ioan, ne arată noutatea răvășitoare: Cuvântul veșnic, Fiul lui Dumnezeu ”s-a făcut trup” (v.14). Nu doar că a venit să locuiască în mijlocul poporului, dar s-a făcut unul din popor, unul dintre noi. După acest eveniment, pentru a da orientare vieții noastre nu mai avem doar o lege, o instituție, ci o Persoană, o Persoană dumnezeiască, Isus care ne orientează viața, ne face să mergem pe calea pe care El a străbătut-o mai întâi.

Sfântului Paul îl binecuvântează pe Dumnezeu pentru planul său de iubire realizat în Isus Cristos (cf. Ef 1,3-6.15-18). În planul acesta, fiecare dintre noi își găsește vocația fundamentală. Care este aceasta? Paul spune astfel: suntem orânduiți să fim fii ai lui Dumnezeu prin lucrarea lui Isus Cristos. Fiul lui Dumnezeu s-a făcut om ca să facă din noi, oamenii, fii ai lui Dumnezeu. De aceea, Fiul veșnic s-a făcut trup, ca să ne introducă în relația filială cu Tatăl.

Așadar, frați și surori, în timp ce continuăm să contemplăm semnul admirabil al Ieslei, Liturghia de astăzi ne spune că Evanghelia lui Cristos nu este un basm, nu este un mit, o poveste edificatoare, nu. Evanghelia lui Cristos este revelarea deplină a planului lui Dumnezeu asupra omului și a lumii. Este un mesaj simplu și în același timp grandios, care ne mână să ne întrebăm: ce plan concret a pus Domnul în mine, actualizând din nou nașterea sa în mijlocul nostru?

Apostolul Paul este cel care ne sugerează răspunsul: ”[Dumnezeu] ne-a ales (...) ca să fim sfinți și neprihăniți înaintea lui în dragoste” (v. 4). Iată semnificația Nașterii Domnului. Dacă Domnul continuă să vină în mijlocul nostru, dacă el continuă să ne dăruiască Cuvântul său, o face pentru ca fiecare dintre noi să poată răspunde la această chemare: să devină sfânt în iubire. Sfințenia înseamnă apartenența la Dumnezeu, este comuniune cu El, transparență a bunătății sale nemărginite. Sfințenia înseamnă a păstra darul pe care Dumnezeu ni l-a dat. Numai atât: a păstra gratuitatea. Aceasta înseamnă a fi sfânt. De aceea, cel care primește în sine sfințenia ca dar al harului, nu poate să nu o traducă în fapte concrete în viața de zi cu zi. Acest dar, acest har pe care Dumnezeu mi l-a dat, eu îl traduc în acțiuni concrete, în cotidian, în întâlnirea cu ceilalți. Această caritate, această milostivire față de aproapele, răsfrângere a iubirii lui Dumnezeu, curăță în același timp inima noastră, ne dispune la iertare, făcându-ne zi după zi ”neprihăniți”, dar neprihăniți nu în sensul că eu scot o pată: neprihăniți în sensul că Dumnezeu intră în noi, darul, gratuitatea lui Dumnezeu intră în noi și noi o păstrăm și o dăruim altora.

Fecioara Maria să ne ajute să primim cu bucurie și recunoștință planul dumnezeiesc al iubirii care a fost împlinit în Isus Cristos».

După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a salutat pelerinii prezenți duminică în Piața San Pietro, în special familiile, asociațiile și grupurile parohiale, făcând un apel stăruitor la pace:

Papa Francisc: «În multe părți ale lumii se simte un aer teribil de tensiune. Războiul aduce numai moarte și distrugere. Chem toate părțile să păstreze aprinsă flacăra dialogului și a autocontrolului și să evite umbra dușmăniei. Să ne rugăm în tăcere pentru ca Domnul să ne dăruiască harul acesta!»

Totodată, în prima duminică a noului an, pontiful a reînnoit ”urările de seninătate și pace în Domnul”, luându-și rămas bun de la credincioși cu un cordial ”Pe mâine”, când Biserica celebrează solemnitatea Epifaniei.

Papa Francisc: «În momentele vesele și în cele grele, să ne încredințăm Lui, speranța noastră! Amintesc și angajamentul pe care ni l-am asumat de Anul Nou, Ziua păcii: ”Pacea ca drum de speranță: dialog, reconciliere și convertire ecologică”. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom putea să-l punem în practică».

Rugăciunea ”Îngerul Domnului” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va/ro