Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ieslea de Crăciun spune că este important să ne mai oprim

 
Ieslea de Crăciun spune că este important să ne mai oprim
  • 19 Dec 2019
  • 3350

”Crăciunul, Nașterea Domnului, este aproape. Cum mă pregătesc eu la nașterea Sărbătoritului?” Este întrebarea care a stat la baza reflecției prezentată de papa Francisc la audiența generală de miercuri, 18 decembrie 2019, cu participarea a mii de credincioși din toate continentele. Audiența s-a desfășurat în aula Paul al VI-lea, unde pelerinii aveau în față simbolurile tradiționale ale Ieslei și bradului de Crăciun, iar cateheza este, practic, ultima a anului curent.

Papa Francisc: «Peste o săptămână va fi Nașterea Domnului. În aceste zile, în timp ce alergăm ca să facem pregătirile de sărbătoare, ne putem întreba: ”Cum mă pregătesc eu la nașterea Sărbătoritului?” Un mod simplu, dar eficace de a se pregăti este amenajarea Ieslei. Am urmat și eu anul acesta această cale: am mers la Greccio, unde Sfântul Francisc a făcut prima Iesle cu oamenii locului. Și am scris o scrisoare [”Admirabile signum” – n.r.] pentru a aminti semnificația acestei tradiții, ce înseamnă Ieslea în timpul Crăciunului».

Simbolul Ieslei Nativității, a reluat papa făcând trimitere la scrisoarea sa apostolică ”Admirabile signum”, este ”ca o Evanghelie vie” (nr. 1), pentru că ”duce Evanghelia acolo unde trăim: în casă, la școală, la locul de muncă și de întâlnire, în spitale și în casele de cură, în penitenciare și în piețe. Și acolo unde trăim, ne amintește de un lucru esențial: Dumnezeu nu a rămas invizibil în cer, dar a venit pe pământ, s-a făcut om, s-a făcut copil”.

Papa Francisc: «A face Ieslea înseamnă a celebra apropierea lui Dumnezeu. Dumnezeu a fost întotdeauna aproape de poporul său, dar atunci când s-a întrupat și s-a născut, a fost foarte aproape. A face Ieslea înseamnă a celebra apropierea lui Dumnezeu, a redescoperi că Dumnezeu este real, concret, viu și palpitant. Dumnezeu nu este un stăpân care stă departe sau un judecător detașat, ci Iubire smerită, care a coborât până la noi».

Prezența Pruncului în simbolul tradițional al Ieslei, a reluat pontiful, ne transmite o imagine a blândeții sale: ”Unele statui reprezintă Pruncușorul cu brațele deschise pentru a ne spune că Dumnezeu a venit să îmbrățișeze omenirea noastră. E frumos, de aceea, să zăbovim în fața Ieslei și acolo să-i încredințăm viața noastră, să-i vorbim de persoanele și de situațiile pe care le avem în inimă, să facem împreună cu El bilanțul anului care se încheie și să împărtășim așteptările și grijile”. Pontiful a remarcat că Ieslea Nașterii Domnului îi prezintă, lângă Pruncul Isus, pe Fecioara Maria și pe Sfântul Iosif, formând astfel Sfânta Familie. În acest sens, reprezentarea scenică a Nașterii lui Isus constituie o adevărată ”Evanghelie domestică”. Dar aici avem o altă învățătură de viață:

Papa Francisc: «În ritmul, uneori frenetic, de astăzi este o invitație la contemplație. Ne amintește că este important să ne oprim. Numai când știm să ne reculegem, putem primi ceea ce contează în viață. Numai dacă lăsăm afară gălăgia lumii ne deschidem la ascultarea lui Dumnezeu, care vorbește în tăcere».

Papa mărturisit că a primit zilele trecute o iconiță cu o Iesle specială, mică, intitulată ”Să o lăsăm pe mama să se odihnească”. Fecioara Maria este reprezentată în timp ce doarme, iar Iosif ține Pruncul în brațe și îl făcea să adoarmă. ”Câți dintre voi trebuie să împărțiți noaptea între soț și soție pentru băiețelul sau fetița care plânge și iar plânge”, a spus papa gândindu-se la dificultatea unei familii, iar imaginea acestei Iesle arată ”tandrețea unei familii, a unei căsătorii”.

Papa Francisc: «Ieslea este mai actuală ca niciodată, în timp ce zi de zi se fabrică în lume atâtea arme și atâtea imagini violente, care pătrund în ochi și în inimă. Ieslea este, în schimb, o imagine artizanală de pace. De aceea este o Evanghelie vie».

În fine, papa a spus că din Ieslea Nativității vine și un mesaj despre sensul vieții. Dacă scenele din viața de zi cu zi, cu peisaje și ocupații familiale, ne spun că ”Isus vine în viața noastră concretă”, pe de altă parte, ne arată că ”în viața de toate zilele nu mai suntem singuri. El locuiește împreună cu noi”.

Papa Francisc: «El nu schimbă lucrurile ca prin magie dar, dacă îl primim, fiecare lucru se poate schimba. Vă urez, așadar, ca amenajarea Ieslei Nativității să fie o ocazie de a-L invita pe Isus în viață. Când facem Ieslea acasă, e ca și cum am deschide ușa și am spune: ”Isuse, intră!”. Înseamnă a face concretă această apropiere, invitația adresată lui Isus ca să intre în viața noastră. Dacă El locuiește în viața noastră, viața se renaște. Iar dacă viața se renaște, este cu adevărat Crăciunul».

Plin de afecțiune a fost și salutul adresat de Sfântul Părinte pelerinilor de limba arabă, în special celor veniți din Țara Sfântă, Iordania și Orientul Mijlociu. ”Domnul gloriei”, a spus pontiful, ”a lăsat cerul său ca să fie cu noi și să transforme pământul nostru în cer. Ieslea pe care și-o dorește cu ardoare este chiar inima noastră, căci vrea să ne dăruiască pacea sa de nezdruncinat și viața sa veșnică. Acestea sunt cele care schimbă lumea”.

Adresându-se, în fine, pelerinilor de limba italiană, papa a salutat, printre alții, preoții și seminariștii chinezi de la Colegiul Pontifical ”De Propaganda Fide”, precum și copiii de la un oratoriu parohial din Roma. Nelipsit, ca de obicei, salutul adresat tinerilor, celor în vârstă, bolnavilor și soților recent căsătoriți:

Papa Francisc: «Mai sunt doar câteva zile până la Sfânta Naștere a Domnului Isus. După exemplul Sfintei Familii, să ne pregătim să-l primim în bucurie, lăsându-ne inima cuprinsă de iubirea sa față de fiecare dintre noi. Vă doresc tuturor un Crăciun Fericit!»

Audiența generală s-a încheiat cu rugăciunea ”Tatăl Nostru”, cântată în limba latină, și binecuvântarea apostolică ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va/ro