Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Dacă ai provocat lacrimi, vindecă răul și fă fericit pe cineva

 
Dacă ai provocat lacrimi, vindecă răul și fă fericit pe cineva
  • 23 Sep 2019
  • 2271

”În fața lipsurilor și a greșelilor noastre, Isus ne asigură că avem întotdeauna timp pentru a vindeca prin bine răul făcut”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată duminică, 22 septembrie 2019, la ora 12.00 împreună cu mii de romani și pelerini prezenți în Piața Sfântul Petru. Papa a făcut un scurt comentariu la evanghelia duminicii (Lc 16,1-13) în care Isus prezintă exemplul unui administrator necinstit care, ajuns în pericolul de a-și pierde locul de muncă, a știut să acționeze ”cu înțelepciune”.

La saluturile adresate participanților, Sfântul Părinte a menționat că duminica viitoare Biserica catolică marchează Ziua mondială a migrantului și a refugiatului și a invitat credincioșii să participe la Sf. Liturghie pe care o va prezida în Piața Sfântul Petru.

Vorbind despre pagina evangheliei, proclamată în această duminică, papa Francisc a remarcat că, în momentul în care administratorul ”viclean și necinstit” este acuzat că risipește averea omului bogat, ”nu are recriminări, nu caută să se justifice, dar nici nu se lasă cuprins de descurajare, ci gândește o cale de ieșire pentru a-și asigura un viitor liniștit”. De aceea, chemându-i pe debitorii stăpânului, administratorul reduce datoriile lor ca să și-i facă prieteni și să fie ajutat de ei atunci când va deveni șomer. ”Aceasta”, a adăugat papa, ”înseamnă a-și face prieteni prin corupție și a obține recunoștință prin corupție, după cum, din păcate, se obișnuiește astăzi”.

Papa Francisc: «Desigur, Isus prezintă acest exemplu nu pentru a îndemna la necinste, ci la înțelepciune. El subliniază: ”Stăpânul l-a lăudat pe administratorul necinstit pentru că a lucrat cu înțelepciune” (v. 8), altfel spus, cu acel amestec de inteligență și viclenie, care îți permite să depășești situațiile grele. Cheia de lectură a acestei povestiri este cuprinsă în îndemnul lui Isus de la finalul parabolei: ”Faceți-vă prieteni din mamona nedreaptă pentru ca ei să vă primească în corturile veșnice atunci când veți duce lipsă” (v. 9). Pare un pic neclar acest lucru, dar nu e: ”bogăția nedreaptă” este banul, numit și ”bălegarul diavolului”, și, în general, bunurile materiale.»

Dacă ”bogăția poate duce la ridicarea zidurilor, crearea dezbinărilor și la discriminări, Isus, dimpotrivă, îi îndeamnă pe discipolii săi să inverseze ruta: ”Faceți-vă prieteni prin bogăție”.

Papa Francisc: «Este un îndemn la a ști să transformăm bunurile și bogățiile în relații, pentru că persoanele valorează mai mult decât lucrurile și contează mai mult decât bogățiile pe care le ai. În viață, într-adevăr, aduce rod nu cel care are multe bogății, dar cel care creează și întreține în viață atâtea legături, atâtea relații, atâtea prietenii prin diversele ”bogății”, adică prin diversele daruri cu care a fost înzestrat de Dumnezeu.»

Îndemnul lui Isus, însă, arată și finalitatea ultimă a acestui demers: ”Faceți-vă prieteni cu ajutorul bogăției, pentru ca ei să vă primească în corturile veșnice”. De aici, sublinierea papei Francisc: ”Vom fi primiți în Paradis, dacă vom fi fost în măsură să transformăm bogățiile în mijloace de fraternitate și solidaritate, nu doar de Dumnezeu, dar și de cei cu care am împărțit, administrând bine, ceea ce Domnul a pus în mâinile noastre”.

Din această pagină a Evangheliei răsună peste veacuri și pentru noi întrebarea administratorului necinstit când riscă să fie dat afară de stăpânul său: ”Acum, ce voi face?” (v. 3).

Papa Francisc: «În fața lipsurilor și a greșelilor noastre, Isus ne asigură că avem întotdeauna timp să vindecăm prin bine răul făcut. Cel care a provocat lacrimi, să facă fericit pe cineva; cel care a luat pe nedrept, să dăruiască celui care este la nevoie. Făcând astfel, vom fi lăudați de Domnul ”pentru că am lucrat cu înțelepciune”, cu chibzuința celui care se recunoaște fiu al lui Dumnezeu și își pune viața în joc pentru Împărăția cerurilor.»

”Fecioara Maria”, a fost îndemnul final al papei, ”să ne ajute să fim înțelepți în a ne asigura nu succesul lumesc, ci viața veșnică, pentru ca în momentul judecății de pe urmă persoanele nevoiașe pe care le-am ajutat să dea mărturie că în ei L-am văzut și L-am slujit pe Domnul”.

După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a salutat pelerinii din diferite țări și prezența unui mare număr de participanți la cursa de alergare ”Via Pacis” pe străzile Romei. De asemenea, pontiful a amintit că duminică, 29 septembrie a.c., Biserica catolică marchează Ziua mondială a migrantului și a refugiatului și că va celebra Sfânta Liturghie în Piața Sfântul Petru. ”Vă invit să participați la această celebrare”, a spus papa Francisc, ”ca să exprimăm și prin intermediul rugăciunii apropierea noastră față de migranții și refugiații din lumea întreagă”.

 

Primiți la final Binecuvântarea apostolică a papei Francisc, invocată duminică la rugăciunea ”Angelus”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va/ro