Am mers împreună ca frați pentru a reda viață Casei lui Dumnezeu!
Sâmbătă, 07 septembrie Anul Domnului 2019, Parohia Greco-Catolică „Sfânta Treime” din Cetatea de Baltă și Protopopiatul Târnăveni a fost parte activă la resfințirea și binecuvântarea Bisericuței cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului”, aflată în vecinătatea castelului Bethlen-Haller, eveniment organizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba-Iulia, prin Filia Cetatea de Baltă împreună cu Compania Jidvei.
Edificiul a fost construit în secolul al XVIII-lea, când Contele Bethlen Miklós a devenit proprietar al castelului Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă. Judecând după anumite elemente arhitecturale, se estimează că forma actuală a capelei datează ca structură din secolul al XVIII-lea, fiind renovată la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX, în stilul arhitectural neogotic cu un interior baroc.
Proiectul de renovare a Bisericuței cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului” a început în anul 2017, când, prin fondurile alocate de Asociația Teleki și de Primăria Cetatea de Baltă, a fost refăcut acoperișul bisericii.
În primăvara anului 2019, Președintele Companiei Jidvei ing. Claudiu Necșulescu împreună cu familia au decis să susțină toate costurile și demersurile pentru renovarea și restaurarea acestui edificiu, atât la exterior, cât și la interior, inclusiv a podoabelor bisericești.
Odată încheiate lucrările de reabilitare a urmat, în mod firesc, resfințirea unde, după procesiunea la Altar, preotul paroh Táncos Levente-György, a adresat câteva cuvinte celor prezenți, spunând: „Cu sentimente de bucurie și sărbătoare suntem azi aici, în Cetatea de Baltă. Ne bucurăm de faptul că această biserică romano-catolică s-a reînnoit. S-a reînnoit din ruine și din nou au răsunat glasul clopotelor tăcute de zeci de ani, iar între pereții ei răsună din nou mărirea lui Dumnezeu. Bucuria și sărbătoarea noastră este cu atât mai mare, cu cât sărbătorim împreună cu frații noștri catolici de alt rit și etnie. Astfel, acest lăcaș de cult devine sanctuarul comuniunii frățești în iubire și înțelegere reciprocă.
Odată cu scăderea demografică a comunității romano-catolice din Cetatea de Baltă, s-a deteriorat și această biserică. După agonia a multor decenii, azi avem parte și de învierea ei. Și aceasta dă dovadă de faptul că, atunci când noi oamenii vedem sfârșitul, Dumnezeu întotdeauna mai poate visa un viitor. Cu harul providenței divine și cu ajutorul semenilor noștri cu inimă, cei care au adus un sacrificiu financiar, care au muncit la restaurare, s-a reînnoit această biserică, în ajunul nașterii Maicii Domnului. Fie această biserică reînnoită cel mai frumos cadou din partea noastră oferit Sfintei Fecioare Maria”.
A urmat sfințirea apei de către preotul Ambrus Vilmos Protopop de Ludus, delegat al Arhiepiscopului romano-catolic de Alba-Iulia, Jakubinyi György și sfințirea exterioară și interioară a bisericii.
La celebrărea Sfintei Liturghii, care s-a desfășurat în limba maghiară și română, au mai participat Pr. Romano-catolic Mihái Zoltán Gheorgheni, născut la Târnăveni, preoții greco-catolici Someșan Ciprian din Sântămărie și Dărăban Ciprian din Sighișoara, a cărui soție a fost botezată în această biserică. Predicile pe marginea textelor referitoare la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului au fost rostite de preoții Ambrus Vilmos, protop romano-catolic de Luduș și Ivan Sorin protopop greco-catolic de Târnăveni. Răspunsurile și cântecele la Sf. Litughie au fost date de corul parohiei romano-catolice din Târnăveni folosind un armoniu din anul 1870 care încă funcționează perfect.
Înainte de binecuvântarea finală, preotul paroh Levente-György a adresat un mulțumiri și a înmânat cadoruri spunând între altele: „... se cuvine, ca eu, părintele paroh al acestei comunități romano-catolice din filia Cetatea de Baltă, să le mulțumesc tuturor celor care au pus suflet și ne-au ajutat la proiectul de renovare și restaurare a întregii Biserici ostenindu-se pentru ca astăzi să putem celebra aici Sfânta Liturghie.
În primul rând îi mulțumesc din inimă Domnului Claudiu Necșulescu, fiindcă dânsul a fost promotorul a unei ample acțiuni de renovare și restaurare a bisericii. Undeva am citit că, acolo unde este o biserică, înseamnă că, acea comunitate are suflet. Domnule Claudiu, dumneavoastră ne-ați redat sufletul nu numai acestei biserici, ci sper, că și comunității noastre. Încă o dată vă mulțumesc pentru ajutorul acordat cu promisiunea sinceră că, veți rămâne mereu pomeniți în rugăciunile noastre. Mulțumesc, de asemenea, tuturor celor care au realizat lucrările de renovare interioară și exterioară a bisericii: Firmei Domnului Ovidiu Micu de la Blaj, Domnului Szekely din Crăiești, care a făcut ușa bisericii, altarul și scaunele preoțești, și mai multe lucrări de tâmplărie, mulțumesc Domnului Popa din Blaj, D-nei Corina Lazăr, cea care a confecționat fețele de altar, ca și donație pentru biserica noastră. Mai departe mulțumesc Domnului Florin Miron pentru restaurarea băncilor, și mulțumesc acelora care ne-au ajutat la curățenia bisericii pentru a fi atât de primitoare azi, cea mai activă fiind D-na Victoria Balomiri care timp de 4 zile a venit de la Gogan și de dimineață până seara ne-a ajutat la curățenie. Mulțumesc Domnului Haller Béla și Domnului Hodor János și familiilor acestora, pentru sprijinul moral acordat în aceste zile.
Și chiar dacă la sfârșit, dar nu în ultimul rând, îi mulțumesc din inimă fratelui meu de altar, părintelui protopop greco-catolic Sorin-Ioan Ivan, pentru că de la început s-a implicat cu un mare entuziasm în proiectul nostru de renovare. Părinte Protopop, cuvintele acestea sunt prea puține și prea slabe pentru a satisface sacrificiile morale, financiare și fizice, pe care le-ai depus pentru această bisericuță. Prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, să te binecuvânteze bunul Dumnezeu!
Mulțumesc colegilor mei preoți greco-catolici care au venit pentru a sărbători azi împreună cu noi și care, prin prezența lor, au ridicat solemnitatea acestei Liturghii. În mod deosebit mulțumesc părintelui protopop din Luduș, Ambrus Vilmos, că a acceptat invitația noastră și ne-a binecuvântat biserica în locul arhiepiscopului Jakubinyi György, care din cauza problemelor de sănătate nu a putut participa astăzi la sărbătoarea noastră.
Mulțumesc enoriașilor romano-catolici, credincioșilor greco-catolici și celor reformați care prin prezența lor au contribuit la solemnitatea sărbătorii de astăzi. S-au adeverit, acum și aici, cuvintele lui Isus: Acolo unde se reunesc doi sau trei în numele Meu, indiferent de etnie și de religie, Eu sunt între ei. Și noi am putut simți azi prezența Domnului între noi, căruia Îi cerem, prin mijlocirea Maicii Domnului, să reverse asupra noastră harul Său dumnezeiesc!
Cred că nu am uitat pe nimeni dintre cei cărora le datorăm mulțumiri, iar dacă s-a întâmplat, atunci dorim să știe că nu a fost cu nici o intenție rea. Încă o dată, o mare mulțumire tuturor acelora care au făcut ca această bisericuță, care anul acesta împlinește 255 de ani, (a fost construită în anul 1764) să reprimească aceea vrednicie ce i se cuvine și să strălucescă în măreție, ca o bijuterie a castelului și a comunei Cetatea de Baltă!”.
În încheiere, protopopul Sorin Ivan, în asentimentul celor prezenți, pe un ton familiar, i-a adresat câteva cuvinte de mulțumire și, în semn de recunoștință, i-a dăruit un cadou Domnului Liviu Necșulescu cel care, în cei 20 de ani scurși de când l-a întâlnit pentru prima dată, s-a dovedit a-i fi fost un real sprijin atât în activitatea pastorală cât și personală/familială, cum de altfel a fost mereu pentru toți aceia care i-au trecut pragul.
Pentru darul acestei zile și pentru toate darurile revărsate de-a lungul anilor peste aceste locuri și oameni s-a primit Binecuvântarea Domnului și s-a închiat oficiul liturghic!
La sfârșit, Compania Jidvei a invitat pe cei prezenți la o fotografie de grup și la o agapă!
Pr. Prot. Ivan Sorin