Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Fraternitatea fictivă nu foloseşte dialogului între religii

 
Fraternitatea fictivă nu foloseşte dialogului între religii
  • 29 Noi 2013
  • 4412
Viitorul omenirii „stă în convieţuirea şi respectul diversităţilor”: a spus Papa Francisc primind joi în audienţă participanţii la plenara Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios.

Lucrările plenarei s-au desfăşurat zilele trecute la Roma pe tema „Membri de diferite tradiţii religioase în societatea civilă”. Papa a subliniat că „nu e posibil să ne gândim la o fraternitate «de laborator»”. Totodată, Sfântul Părinte a spus că libertatea religioasă trebuie garantată în toate dimensiunile acesteia. Cuvântul de omagiu a fost prezentat de card. Jean-Louis Tauran, preşedintele departamentului pentru dialogul interreligios.

Într-o lume care a devenit mai mică sunt din ce în ce mai importante dialogul şi prietenia dintre persoanele de religii diferite, a remarcat Pontiful în discursul său. Dialogul interreligios constituie o realitate dar şi o provocare ce interpelează conştiinţa noastră de creştini, cu răsfrângeri asupra vieţii concrete a Bisericilor locale, a parohiilor şi a oamenilor care cred.

De altfel, a constatat cu amărăciune Sfântul Părinte, în lumea de astăzi nu lipsesc situaţii în care convieţuirea este dificilă: „Deseori, motive politice sau economice se suprapun la diferenţele culturale şi religioase, pornind şi de la neînţelegerile şi greşelile din trecut: toate acestea riscă să dea naştere la neîncredere şi teamă. Există o singură cale prin care această teamă poate fi învinsă, este calea dialogului, a întâlnirii care poartă marca prieteniei şi a respectului”.

Când dialogul interreligios este constructiv, a evidenţiat mai departe Sfântul Părinte, acesta foloseşte şi la depăşirea „temerii faţă de diversele tradiţii religioase şi faţă de dimensiunea religioasă ca atare”, fenomen care este „în creştere în societăţile puternic secularizate”. „Religia este văzută ca ceva inutil sau de a dreptul periculos; uneori se pretinde de la creştini să renunţe la propriile convingeri religioase şi morale în exerciţiul activităţii profesionale”.

Pe de altă parte, a reluat Sfântul Părinte, dialogul interreligios şi vestirea Evangheliei nu sunt două realităţi care se exclud ci care se alimentează reciproc: „Nu impunem nimic”, a spus Papa în cuvântul său, „nu recurgem la nici o strategie subtilă pentru a atrage credincioşi, ci dăm mărturie cu bucurie şi simplitate pentru ceea ce credem şi ceea ce suntem. O întâlnire în care fiecare ar pune de o parte ceea ce crede, s-ar preface că renunţă la ceea ce îi este mai drag, nu ar fi nicidecum o relaţie autentică. În acest caz s-ar putea vorbi de o fraternitate fictivă”.

Papa a observat că este „răspândită concepţia potrivit căreia convieţuirea ar fi posibilă numai prin ascunderea apartenenţei religioase, întâlnindu-ne pe un fel de teren neutru”. Dar – a fost întrebarea sa – „cum ar fi posibil să creezi adevărate relaţii, să construieşti o societate care să fie o adevărată casă comună, dacă ţi se impune să dai deoparte ceea ce fiecare consideră partea profundă a fiinţei sale?”

„Nu e posibil să ne gândim la o fraternitate «de laborator». Desigur, e necesar ca totul să se desfăşoară în respect deplin faţă de convingerile celuilalt, inclusiv ale celui care nu crede, dar trebuie să avem curajul şi răbdarea de a merge unul în întâmpinarea celuilalt prin ceea ce suntem. Viitorul stă în convieţuirea şi respectul diversităţilor, nu în omologarea la o gândire unică teoretic neutrală. Devine, de aceea, de nerenunţat, recunoaşterea dreptului fundamental la libertate religioasă, în toate dimensiunile acesteia”.



Sursa:ro.radiovaticana.va