«”Când trecea Petru...” (Fap 5,15). Petru, principalul mărturisitor al Celui înviat» este tema catehezei prezentată de papa Francisc la audiența generală de miercuri, 28 august 2019, în Piața Sf. Petru. La saluturile finale, pontiful a făcut un apel la rugăciune pentru pace în contextul comemorării începutului, în urmă cu 80 de ani, al celui de-al Doilea Război Mondial.
Învățătura papei a început cu proclamarea pericopei biblice din capitolul 5 al cărții Faptele Apostolilor, unde se citește: ”Prin mâinile apostolilor se făceau multe semne și minuni în popor (...) Aduceau bolnavii chiar și în piețe și îi puneau pe paturi și pe tărgi pentru ca, atunci când trecea Petru, măcar umbra lui să cadă pe vreunul dintre ei. Iar mulțimea de prin cetățile din jurul Ierusalimului se aduna aducându-i pe cei bolnavi și pe cei chinuiți de duhuri necurate, și toți erau vindecați” (Fap 5,12.15-16).
În acest capitol din Faptele Apostolilor, a remarcat pontiful, Biserica pe cale de a se naște se arată drept un «spital de campanie» care, prin intermediul apostolilor, îi primește pe cei mai slabi, anume pe cei bolnavi. Între apostoli, iese în evidență Petru, ”care are întâietate în grupul apostolic în virtutea primatului și a misiunii primite de la Cel înviat”. Petru ”este cel care dă startul predicării kerygmei în ziua de Rusalii, iar la conciliul din Ierusalim va desfășura o funcție directoare”.
Papa Francisc: «Petru se apropie de tărgi și trece printre bolnavi, la fel cum a făcut Isus luând asupra sa neputințele și bolile (cf. Mt 8,17; Is 53,4). Pescarul din Galilea, chemat să strângă de acum nu mrejele, ci inimile celor care primesc viața lui Cristos, nu o face pe protagonistul. Trece, dar lasă să fie un Altul care să se arate: Cristos cel viu și lucrător!»
Într-adevăr, a reluat papa, ”mărturisitorul este, în realitate, cel care îl arată pe Cristos, fie prin cuvinte, fie prin prezența trupească, o prezență care îi permite să se relaționeze și să fie prelungire a Cuvântului făcut trup în istorie”.
Papa Francisc: «Petru este cel care face lucrările Învățătorului (cf. In 14,12): cine îl vede pe el cu credință, îl vede pe Cristos însuși. Plin de Spiritul Domnului său, Petru trece și, fără ca el să facă ceva, umbra lui devine ”mângâiere” vindecătoare, comunicare de sănătate, revărsare a blândeții Celui Înviat care se apleacă asupra celor bolnavi și le redă viață, mântuire, demnitate. În acest fel, Dumnezeu își manifestă apropierea sa și face din rănile fiilor săi ”locul teologic al blândeții”».
Pe de altă parte, a continuat Sfântul Părinte, ”lucrarea vindecătoare a lui Petru trezește ura și invidia saduceilor care îi duc pe apostoli la închisoare și, nedumeriți de eliberarea lor misterioasă, le interzic să mai învețe. Aceștia vedeau minunile pe care le făceau apostolii nu prin magie, ci în numele lui Isus, dar nu voiau să accepte acest fapt și îi duc la închisoare, îi bat. [Apostolii] au fost apoi eliberați în mod miraculos, dar inima saduceilor era atât de împietrită încât nu voiau să creadă celor văzute. Petru, atunci, răspunde oferind o cheie a vieții creștine: «Trebuie să ascultăm mai degrabă de Dumnezeu decât de oameni» (Fap 5,29). Eu ascult mai degrabă de Dumnezeu decât de oameni: este mare răspuns creștin. Aceasta înseamnă să ascultăm de Dumnezeu fără rezerve, fără amânare, fără calcule; să-l îmbrățișăm pentru a deveni capabili de legământul cu El și cu cel pe care îl întâlnim pe drumul nostru. Să cerem și noi de la Spiritul Sfânt”, a încheiat papa Francisc cateheza de miercuri, ”tăria de a nu ne înspăimânta în fața celui care ne poruncește să tăcem, care ne calomniază și atentează chiar la viața noastră”.
După rezumatul catehezei în diferite limbi, papa a salutat pelerinii prezenți. Semnificative, în această privință, cuvintele adresate numeroșilor pelerini polonezi:
Papa Francisc: «Dragi frați și surori, pe 1 septembrie a.c. se comemorează 80 de ani de la începutul Celui de-al Doilea Război Mondial, declanșat prin agresiunea nazistă germană asupra Poloniei. În timp ce la Varșovia, Wielun și în alte orașe se vor desfășura celebrările comemorative, cu participarea a numeroși șefi de stat din lumea întreagă, ne vom ruga cu toții pentru pace pentru ca să nu se mai repete evenimentele tragice provocate de ură, care au adus numai distrugere, suferințe și moarte. Să-l rugăm pe Dumnezeu pentru ca pacea să domnească în inimile oamenilor, în familii, în societăți și între popoare. Vă încredințez pe toți ocrotirii de mamă a Mariei, Regina Păcii, și vă binecuvântez din inimă!»
Audiența generală s-a încheiat cu rugăciunea Tatăl Nostru, cântată în limba latină, și nelipsitul salut adresat tinerilor, celor vârstnici, bolnavilor și soților recent căsătoriți:
Papa Francisc: «Astăzi celebrăm comemorarea liturgică a Sfântului Augustin, episcop și învățător al Bisericii. Vă îndemn pe toți să vă lăsați inspirați de sfințenia și învățătura sa. Împreună cu el, redescoperiți calea interiorității care conduce la Dumnezeu și la aproapele mai nevoiași».