Cu o amplă meditație despre evanghelia duminicii – a 19-a din timpul liturgic de peste an după ritul roman sau latin – papa Francisc a recitat la ora 12.00 rugăciunea ”Îngerul Domnului”, la care mii de romani și pelerini au ținut să fie prezenți în ciuda caniculei care a pus stăpânire asupra Romei în aceste zile. La saluturile finale, Sfântul Părinte a menționat împlinirea, pe 12 august a.c., a 70 de ani de la semnarea Convențiilor de la Geneva privind limitele recursului la forță și protecția civililor și a prizonierilor în vreme de război.
Vorbind pe larg despre Evanghelia duminicii, luată din capitolul 12 de la Sf. Luca (32-48), pontiful a scos în evidență îndemnul lui Isus la veghere și două atitudini practice pentru această stare de viață: ”Să fie mijlocul vostru încins și luminile aprinse!” (v. 35). Haina încinsă la mijloc, a remarcat papa în cuvântul său, aduce aminte de atitudinea pelerinului, mereu gata de a porni la drum.
Papa Francisc: ”Este vorba de a nu prinde rădăcini în adăposturi comode și liniștitoare, ci de a se abandona, de a fi deschiși cu simplitate și încredere la trecerea lui Dumnezeu în viața noastră, la voința lui Dumnezeu care ne călăuzește spre țelul următor. (...) Cine își pune încrederea în Dumnezeu știe bine că viața de credință nu este ceva static, ci dinamic. Viața de credință este un parcurs continuu, pentru a se îndrepta spre etape mereu noi, pe care Domnul însuși le arată zi după zi”.
După ”mijlocul încins”, Isus vorbește în Evanghelia duminicii de ”luminile aprinse” pentru ”a fi în măsură să luminăm întunericul nopții”.
Papa Francisc: ”Suntem invitați, cu alte cuvinte, să trăim o credință autentică și matură, capabilă să lumineze atâtea «nopți» ale vieții. Știm că toți am avut zile care erau adevărate nopți spirituale. Flacăra credinței cere să fie alimentată în continuu, prin întâlnirea inimă la inimă cu Isus în rugăciune și în ascultarea Cuvântului său. Flacăra întâlnirii cu Isus în rugăciune și în Cuvântul său ne este încredințată pentru binele tuturor: nimeni, așadar, nu poate să se retragă de o manieră intimistă în certitudinea propriei mântuirii dezinteresându-se de ceilalți. Este o nălucire să crezi că unul se poate lumina lăuntric de unul singur, este o închipuire. Credința adevărată deschide inima față de aproapele și îndeamnă spre comuniunea concretă cu frații, mai ales cu cei care trăiesc în lipsuri”.
În fine, a reluat pontiful, prin parabola servitorilor care așteaptă întoarcerea stăpânului de la nuntă (vv. 36-40), Isus prezintă un alt aspect al vegherii: să fim gata pentru întâlnirea ultimă și definitivă cu Domnul. ”Fiecare dintre noi are propria dată pentru întâlnirea definitivă”, a subliniat Sfântul Părinte, pentru a aminti că, în cele din urmă, ”viața este un drum către veșnicie” și că ”fiece clipă este prețioasă, drept care trebuie să trăim și să lucrăm pe acest pământ purtând mereu în noi dorul cerului”.
După rugăciunea ”Angelus”, papa a menționat împlinirea pe 12 august a.c. a șapte decenii de la Convențiile de la Geneva, ”importante instrumente juridice internaționale care impun limite recursului la forță și sunt menite să ofere protecție civililor și prizonierilor de război. Fie ca această aniversare să facă statele tot mai conștiente de necesitatea tutelării vieții și a demnității victimelor conflictelor armate. Toți sunt ținuți să respecte limitele impuse de dreptul internațional umanitar, protejând populațiile lipsite de apărare și structurile civile, mai ales spitalele, școlile, locurile de cult și taberele de refugiați. Și să nu uităm că războiul și terorismul sunt întotdeauna o pierdere grea pentru întreaga omenire, sunt o mare înfrângere umană!”.
Rugăciunea ”Îngerul Domnului” s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică invocată de Succesorul Sfântului Apostol Petru, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.