Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

UPDATE 2: „Blajul salută Marea Unire”

 
UPDATE 2: „Blajul salută Marea Unire”
  • 27 Noi 2013
  • 11563
Duminică, 24 noiembrie 2013, începând cu orele 17, în Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Blaj, într-o atmosferă de aleasă sărbătoare, în prezența autorităților bisericești, a administrației locale și a administrației județene, s-a dat startul manifestărilor culturale prilejuite de Ziua Națională a României, sub egida „Blajul salută Marea Unire”. Evenimentul anticipează aniversarea momentelor istorice desfășurate acum 95 de ani, tot într-o zi de duminică, pe data de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia când s-a semnat actul Marii Uniri.

În deschiderea programului s-a cântat imnul „Cu noi este Dumnezeu” urmat de imnul național „Deșteaptă-te române” după care s-a celebrat slujba Te Deum-ului de către preasfințitul Părinte Claudiu, Episcopul Curiei, înconjurat de un sobor de preoți.

Îndată după săvârșirea slujbei religioase, programul din Catedrală a continuat cu momentele artistice care au încântat numerosul public blăjean. Au susținut recitaluri de muzică patriotică, vechi cântece românești și colinde, Mioara Manea Arvunescu, soprană la Teatrul de Operetă „Ion Dacian” din București, tenorul Florin Budnaru, tot de la Teatrul de Operetă „Ion Dacian” din București, și îndrăgita cântăreață de muzică populară Mariana Anghel, în timp ce actorii Jeanine Stavarache, de la Teatrul „Odeon” din București, și Ștefan Velniciuc, au prezentat pagini antologice din lirica românească.

Întregul program artistic a fost coordonat și prezentat de domnul Ion Moldovan, directorul editurii „Buna Vestire” din Blaj.

În finalul programului, Preasfințitul Claudiu a transmis salutul și binecuvântarea arhierească a Preafericitului Părinte Arhiepiscop Cardinal Lucian, care în aceste zile se află la Roma, cu ocazia încheierii Anului Credinței. Împărtășindu-ne această bucurie, Preasfințitul a subliniat legătura noastră cu Biserica Romei spunând că Biserica Română Unită, înainte cu mai bine de 200 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918, a semănat în sufletele românilor sămânţa Unirii. Chiar dacă a existat și un nefast 1 decembrie 1948, prin care Biserica Română Unită era scoasă în afara legii, ea a traversat pustiul comunismului în tăcere, suferință și speranță; în speranța că într-o zi ea va reveni la libertate și-și va continua cursul istoric, rolul și vocația în sânul propriului popor care poartă întotdeauna dorul de Unire și Unitate, de care este însetat!

La frumusețea și bucuria acestei zile a contribuit și surpriza pregătită de către Primăria Blaj, prin punerea în funcțiune a iluminatului public festiv din întreaga Piață 1848, relatează bru.ro.

În cele ce urmează site-ul e-communio.ro vă pune la dispoziție întregul mesaj al Preasfinției Sale Claudiu, rostit la acest moment festiv:

Cred că la sfârșitul acestui minunat spectacol, nu ar mai fi nevoie de multe cuvinte: am putea rămâne în tăcere, în meditație, bogați de tot ceea ce am auzit, în fața acestui maestuos iconostas.

Doresc să vă transmit salutul și binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, care se află în aceste zile la Roma.  De acolo, din Cetatea Eternă, un salut și o binecuvântare capătă o cu totul altă încărcătura simbolică.

Dacă astăzi Blajul salută Marea Unire, ne putem întreba care este legătura profundă dintre Biserica Blajului, adică Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică și acest important eveniment comemorat?

Cel puțin trei lucruri îmi vin în minte și sunt lucruri aflate într-o continuitate organică: unirea, suferința și speranța.

Biserica Blajului este experta în toate aceste trei lucruri.

Este expertă în unire, fiindcă înainte cu mai bine de două sute de ani față de evenimentul astăzi comemorat, Biserica Greco-Catolică a aruncat pe glia strămoșească semințele unirii cu Roma, din care au răsărit mlădițele conștiinței latine ale poporului nostru.

Este expertă în suferință, fiindcă 1 decembrie 1918 a fost urmat de un alt 1 octombrie 1948. Iar același Iuliu Hossu aclamat în 1918 în momentul în care citea Proclamația de unire, a fost scos în afara legii, batjocorit și închis împreună cu Biserica sa în 1948. Iar dacă, așa cum spune poetul Emil Isac, “Ardealul este Isus și Calvarul”, Biserica Ardealului, Biserica Greco-Catolică, nu poate fi altfel.

În sfârșit, este expertă în speranță. Fiindcă Mantuitorul și Maica Sfântă, speranța noastră, ne-au ajutat să trecem pustiul comunismului și ne ajută să traversăm și astăzi rămășițele de pustiu rămase în țară și în suflete.

Sper din tot sufletul ca această speranță să continue să dăinuiască nu doar în Biserica noastră, ci și în sufletele fiecărui român.

Laudat să fie Isus!




Vezi mai multe imagini AICI