Suferinţa ne-a făcut mai puternici, am crescut în credinţă, iar episcopii greco-catolici care au murit în timpul persecuţiei comuniste nu s-au lăsat pradă disperării, ci s-au încredinţat lui Cristos: a spus Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, card. Luncian Mureşan, în cadrul conferinţei „Credinţă şi Martiriu: Mărturia de credinţă a Bisericii Greco-Catolice Române în timpul persecuţiei comuniste” care a avut loc sâmbătă, 23 noiembrie, la Roma. Organizat de Postulatura Cauzei de Beatificare, Congregaţia pentru Bisericile Orientale, Colegiul Pio Romeno, evenimentul a fost găzduit de Bazilica Sf. Bartolomeu de pe insula Tiberina din Roma – simbol al martirilor din secolul XX - şi Comunitatea Sf. Egidiu. Moto-ul întâlnirii au fost celebrele cuvinte ale card. Iuliu Hossu: „Credinţa noastră este viaţa noastră”.
La simpozionul de la Roma au luat parte numeroase personalități bisericeşti şi civile, printre care prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, card. Leonardo Sandri, care a spus că episcopii greco-catolici morţi în timpul persecuţiei comuniste sunt figuri luminoase care au murit îmbrățișând soarele care răsare, Isus Cristos, şi ne-au lăsat o moştenire spirituală care ne permite să privim viitorul cu încredere.
Cei 7 episcopi greco-catolici propuşi pentru ridicarea la cinstea altarelor sunt: Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.
În intervenţiile din cadrul simpozionului s-a vorbit despre persecuţia Bisericii Greco-Catolice din România, precum şi despre aspectele concrete ale prigoanei din regimul comunist:
„Trebuie să-l ascultăm pe Dumnezeu mai mult decât pe oameni - Faptele Ap. 5,29 – mărturisirea credinţei Bisericii Greco-Catolice din România” a fost titlul intervenţiei PS Matteo Zuppi, episcop auxiliar de Roma, iar domnul Emanuel Cosmovici, colaborator al Cauzei de Beatificare a episcopilor greco-catolici, a vorbit despre „Răspunsul ierarhiei la suprimarea Bisericii Greco-Catolice în 1948”.
PS Mihai Frăţilă, episcop auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş, a făcut o scurtă prezentare a portretului spiritual al predecesorului său de la Bucureşti: „Vasile Aftenie: primul chemat. Portretul spiritual al unui mărturisitor al credinţei”, iar pr. Vasile Man, Postulatorul Cauzei de Beatificare a episcopilor greco-catolici morţi în timpul persecuţiei comuniste, a explicat succint în ce constă şi care este stadiul procesului de beatificare: „Dovedirea martiriului: provocările unei proceduri arhivistice”.
La finalul conferinţei a fost vizionat un scurt documentar despre persecuţia Bisericii Greco-Catolice din România în timpul regimului comunist.
PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea şi moderatorul întâlnirii, a spus că a-i uita pe martiri înseamnă să-i ucidem a doua oară.
La rândul său, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Bogdan Tătaru-Cazaban, a spus că organizarea acestui eveniment constituie un act de pietate şi justiţie pentru memoria episcopilor greco-catolici care au murit în timpul prigoanei comuniste; totodată, forţa spirituală cu care au rezistat în faţa răului îi transformă în modele de credinţă, iubire şi speranţă.
Sursa:ro.radiovaticana.va