«Sărbătoarea Trupului și Sângelui Domnului ne îndeamnă an de an să reînnoim uimirea și bucuria pentru acest dar minunat al Domnului, care este Euharistia. Să-l primim cu recunoștință, nu cu pasivitate sau din obișnuință, ci reînnoind ”Amin”-ul nostru la Trupul lui Cristos»: a spus papa Francisc la rugăciunea Îngerul Domnului, recitată duminică, 23 iunie 2019, împreună cu credincioșii prezenți la amiază în Piața San Pietro.
În alocuțiunea sa, pontiful a vorbit pe larg despre solemnitatea ”Trupul și Sângele Domnului”, iar la saluturile finale a menționat beatificarea, la Madrid, a Mariei Carmen Lacaba Andía și a 13 însoțitoare, martire, călugărițe, ucise din ură față de credință în timpul persecuției religioase din Spania anilor 1936-1939. Aceste călugărițe de viață contemplativă, din Ordinul Franciscan al Neprihănitei Zămisliri, ”au așteptat, ca Fecioarele înțelepte, cu credință eroică sosirea Mirelui lor dumnezeiesc. Martiriul lor”, a subliniat pontiful, ”este un îndemn pentru noi toți de a fi tari și statornici, mai ales în ceasul încercării”.
Pornind de la faptul că în Italia și în alte țări solemnitatea ”Trupul și Sângele Domnului” a fost transferată din motive pastorale în această duminică, papa Francisc a făcut un comentariu despre Evanghelia duminicii (Lc 9,11-17) cu înmulțirea pâinilor și a peștilor pe malul Lacului Genezaret. Isus, a remarcat pontiful, îi îndeamnă pe discipoli să dea ei înșiși de mâncare unei mulțimi de cel puțin cinci mii de persoane.
Papa Francisc: «Isus îi invită pe discipolii săi să realizeze o adevărată convertire de la logica lui ”fiecare pentru el” la logica împărțirii, începând cu acel puțin pe care Providența îl pune la dispoziția noastră».
Minunea de pe malul lacului, prezentată de toți evangheliștii, ”arată puterea lui Mesia și, în același timp, compasiunea lui față de oameni. Gestul acela miraculos nu rămâne doar ca unul din marile semne ale vieții publice a lui Isus, dar îl anticipează pe cel care va fi apoi, la sfârșit, memorialul jertfei sale, adică Euharistia, sacramentul Trupului și Sângelui său dăruite pentru mântuirea lumii”.
Papa Francisc: «Euharistia este rezumatul întregii existențe a lui Isus, care a fost un unic act de iubire față de Tatăl și față de frați. Ca la minunea înmulțirii pâinilor, și acolo Isus a luat pâinea în mâinile sale, a înălțat spre Tatăl rugăciunea de binecuvântare, a frânt pâinea și a dat-o discipolilor; la fel a făcut și cu potirul cu vin. Dar în acel moment, în apropierea patimii sale, El a vrut să lase în gestul său Testamentul noului și veșnicului Legământ, memorialul veșnic al Paștelui său de moarte și înviere. Sărbătoarea Corpus Domini ne îndeamnă an de an să reînnoim uimirea și bucuria pentru acest dar minunat al Domnului, care este Euharistia. Să-l primim cu recunoștință, nu cu pasivitate sau din obișnuință, ci reînnoind ”Amin”-ul nostru la Trupul lui Cristos, pentru ca dinamismul iubirii sale să transforme viața noastră în ofrandă nepătată și sfântă adusă lui Dumnezeu și pentru binele celor pe care îi întâlnim pe drumul nostru».
”Expresie a credinței euharistice a poporului sfânt al lui Dumnezeu”, a încheiat papa Francisc, ”sunt procesiunile cu Preasfântul Sacrament care, în această solemnitate, se desfășoară pretutindeni în Biserica Catolică. La rândul meu”, a mai spus pontiful, ”în această seară, în cartierul roman Casal Bertone, voi celebra Sf. Liturghie, după care urmează procesiunea. Îi invit pe toți să participe, chiar și spiritual, prin radio și televiziune. Fecioara Maria să ne ajute să-L urmăm cu credință și iubire pe Isus pe care îl adorăm în Euharistie”.
Primiți la încheiere binecuvântarea apostolică a papei Francisc, invocată duminică la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.