Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Miercurea Cenuşii. Cu Papa Francisc la procesiunea penitenţială de pe Aventin

 
Miercurea Cenuşii. Cu Papa Francisc la procesiunea penitenţială de pe Aventin
  • 06 Mar 2019
  • 2452

În Miercurea Cenuşii, zi ce marchează începutul Postului Mare în Biserica Romano-Catolică, Sfântul Părinte va conduce procesiunea penitenţială de pe colina romană Aventin. Procesiunea de pocăinţă începe miercuri, 6 martie a.c., la ora 16.30, la bazilica Sfântul Anselm, unde are loc mai întâi tradiţionala "statio" din Postul Mare. Urmează parcursul penitenţial până la bazilica paleocreştină Sfânta Sabina şi celebrarea Sfintei Liturghii, care începe printr-un gest cu o profundă semnificaţie penitenţială: presărarea cenuşii pe cap.

Începe Postul Mare prin acest antic rit al staţiunii, adică al opririi, al staţionării – înainte de întreprinderea unui pelerinaj – într-o atitudine de laudă şi rugăciune.

Potrivit tradiţiei, credincioşii din Roma se opresc într-una din diferitele biserici din centrul istoric unde este păstrată memoria martirilor: aici se celebrează Sfânta Liturghie precedată de o procesiune în timpul căreia se cântă litania sfinţilor.

Prima dintre staţiunile  Postului Mare este prevăzută în Miercurea Cenuşii, zi în care episcopul Romei – papa Francisc – se va afla pe colina Aventin, unde va începe tradiţionala "statio" la bazilica Sfântul Anselm,  adică momentul de reculegere în rugăciune, căruia îi urmează procesiunea până la bazilica Sfânta Sabina.

La procesiunea condusă de Sfântul Părinte vor lua parte cardinali, arhiepiscopi, episcopi, călugări benedictini de la bazilica Sfântul Anselm şi preoţi dominicani de la bazilica Sfânta Sabina. Papa Francisc va prezida Sfânta Liturghie cu ritul punerii cenuşii pe cap.

"Parcursul staţiunilor din Postul Mare" – subliniază părintele Giuseppe Midili, director al Oficiului liturgic al diecezei de Roma – "exprimă dorinţa, vocaţia şi necesitatea de a fi pelerini în oraşul în care se trăieşte. Este un itinerariu penitenţial care ne ajută să redescoperim perspectiva sfinţeniei la care suntem chemaţi".



Sursa:vaticannews.va/ro