”Protecția minorilor în Biserică” este tema reuniunii la vârf a episcopatului catolic din toată lumea, convocată de papa Francisc în Cetatea Vaticanului în zilele de 21-24 februarie 2019.
Din România participă vice-președintele Conferinței episcopilor, mons. Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit al arhidiecezei romano-catolice de București, și reprezentantul Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Preasfinția Sa Claudiu-Lucian Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore. Din R. Moldova participă episcopul diecezei romano-catolice de Chișinău, mons. Anton Coșa.
Reuniunea se încheie cu Sf. Liturghie prezidată de papa Francisc duminică, 24 februarie a.c., la ora 9.30 în Sala Regia din Palatul Apostolic. De altfel, s-ar putea spune că rugăciunea însoțește de dimineața până seara lucrările celor trei zile, inclusiv sâmbătă, când la ora 17.30 este programată o Celebrare penitențială în Sala Regia.
Cu câte două sesiuni zilnice, de la ora 9.00 până la 19.30, lucrările celor trei zile de reuniune se desfășoară în Aula Nouă a Sinodului și au fiecare câte o temă specifică: responsabilitatea, așa-numita ”accountability” sau cine și cui trebuie să dea cont și, în fine, transparența.
Joi: responsabilitate
Lucrările de joi, 21 februarie a.c., au în centrul atenției responsabilitatea. Se începe cu rugăciunea inițială, urmată de o mărturie video a unei victime a abuzurilor comise de unii membri ai clerului, după care papa Francisc prezintă o introducere generală. La 9.30 are loc prima prelegere a zilei, la care card. Luis Antonio Tagle va vorbi despre ”Mirosul oilor. A cunoaște suferințele lor și a vindeca rănile lor este în centrul îndatoririi păstorului”. A doua prelegere a zilei începe la 10.15, cu prelegerea mons. Charles Jude Scicluna despre ”Biserica drept spital de campanie. Asumarea responsabilității”. După spațiul acordat întrebărilor, urmează lucrările în grupurile mici și concluzia primei sesiuni a zilei. Lucrările se reiau la ora 16.00 cu prelegerea card. Ruben Salazar Gomez despre ”Biserica într-un moment de criză: a înfrunta conflictele și tensiunile și a acționa cu hotărâre”. Urmează din nou un timp pentru întrebări, după care au loc dezbaterile în grupurile mici. La ora 18.00, se prezintă rezumatul dezbaterilor din grupurile de lucru și observațiile finale. Cea de-a doua sesiune a zilei se încheie cu rugăciunea comună, în cadrul căreia s-a lăsat spațiu pentru o mărturie, urmând ca la 19.20 să fie prezentată pe scurt concluzia lucrărilor de peste zi.
Vineri: ”accountability”
Același program de activitate continuă și vineri, 22 februarie a.c., care aduce în atenție așa-numita ”accountability”, un termen care în legislația culturii anglofone stabilește cine și cui trebuie să dea cont. Cele trei prelegeri ale zilei sunt prezentate succesiv de card. Oswald Gracias, care va vorbi despre ”Colegialitate: împreună trimiși”, de card. Blase Joseph Cupich, despre ”Sinodalitate: împreună responsabili”, și, în fine, de dna. Linda Ghisoni, subsecretar al Departamentului pentru laici, familie și viață, despre ”Communio: a lucra împreună”.
Sâmbătă: transparență
Sâmbătă, 23 februarie a.c., prelegerile zilei, cu tema specifică a transparenței, sunt prezentate de sr. Veronica Openibo, S.H.C.J., superioara generală a Societății ”Pruncul Isus”, despre ”Deschidere: trimiși în lume”, de card. Reinhard Marx, despre ”Transparență într-o comunitate de credincioși”, și, în fine, de dna. Valentina Alazraki, jurnalistă mexicană, despre ”A comunica: către toate persoanele”. Programul lucrărilor de sâmbătă, după cum s-a spus, se încheie cu Celebrarea penitențială, care se desfășoară la 17.30 în Sala Regia din Palatul Apostolic.
Vorbind la rugăciunea ”Angelus” de duminică 17 februarie 2019, papa Francisc a îndemnat la rugăciune pentru reușita acestei întâlniri despre care a spus că vrea să fie ”un gest de puternică responsabilitate pastorală în fața unei provocări urgente a timpului nostru”.