Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, a vorbit, în predica susținută duminică, în Catedrala din Blaj, despre vizita Papei Francisc la Blaj, programată în data de 2 iunie 2019. Preasfinția Sa spune că Sfântul Părinte va veni la Blaj la el acasă și a oferit mai multe motive în susținerea acestei afirmații, care se constituie într-un „laitmotiv” al prezenței Pontifului Roman în „Mica Romă”. Referindu-se la motto-ul oficial al vizitei Papei Francisc în România, Preasfinția Sa Claudiu a declarat că „după cum pregătirile au început, simțim cu adevărat că mergem împreună!”
Cei șapte episcopi ai Blajului care și-au dat viața pentru Hristos și pentru comuniunea cu Roma, trecutul istoric și cultural, prezentul și ideile de libertate, unitate și familie, pe care Blajul le-a găzduit sau le găzduiește, sunt tot atâtea motive pentru care Papa Francisc vine acasă la Blaj:
„Știți bine că ne pregătim de o vizită foarte importantă, vizita Sfântului Părinte, Papa Francisc, în România și, mai ales, aici, la Blaj, iar motto-ul acestei vizite este 'să mergem împreună!'. Și s-a tot spus despre faptul că Blajul, Biserica Greco-Catolică, această Catedrală, este pentru Papa Francisc o casă. Papa Francisc vine la el acasă! Vă aduceți aminte, printre motivațiile acestei simțiri, a noastre, a tuturor, erau câteva elemente. În primul rând faptul că șapte dintre episcopii Blajului și-au dat viața pentru Hristos și pentru comuniunea cu Roma. Li s-a propus tuturor să renunțe la Roma și n-au făcut-o. După aceea, știm bine că la Blaj avem un exemplu minunat, din trecut și din prezent, despre felul în care se poate trăi într-o familie. Despre felul în care Dumnezeu, atunci când oamenii sunt de bunăvoie și bine intenționați, poate să facă și dintr-un pustiu o casă pentru toți. Blajul reprezenta, acum 300 de ani, un castel și câteva cătune. Și iată-ne astăzi împreună și, privind în spate, vedem secole de istorie, de artă, de cultură, de unitate. De ce? Fiindcă au fost oameni care au pus totul împreună.
De ce mai este Blajul o casă pentru Papa Francisc? Fiindcă aici nimeni nu s-a simțit vreodată străin și nu se simte nici astăzi. În școlile Blajului și astăzi nimeni nu este străin, indiferent de confesiune sau de etnie. Așa cum ne simțim o familie, ne simțim toți împreună, cu bune și cu mai puțin bune, fiindcă așa este într-o familie! Și încercăm să mergem toți împreună! Și de aceea Papa Francisc vine la el acasă, fiindcă tot ceea ce regăsim în predicile Papei Francisc, regăsim în Blaj: ideea de libertate, de unitate, de familie a lui Dumnezeu, toți împreună, de a ști să ne ajutăm unii pe alții, de a ști să colaborăm. Și după cum pregătirile au început, simțim cu adevărat că 'mergem împreună!'. Și sper din tot sufletul, și sunt convins, cu ajutorul Domnului, că vizita Papei Francisc va fi un punct de plecare pentru alte lucruri mari pe care Dumnezeu la poate face, aici sau în țara noastră, atunci când oamenii se pun în slujba lui Dumnezeu, când doresc să facă bine, pentru ei și pentru semenii lor.”
Referindu-se la Evanghelia citită duminică la Sfânta Liturghie, cea a Vameșului și Fariseului, Preasfinția Sa Claudiu a dat ca exemplu sacrificiul martirilor greco-catolici, ca modele pentru cei care doresc cu adevărat să fie oameni liberi, motivați de iubirea de Dumnezeu:
„Am vorbit de Blaj, de Biserica noastră...ce înseamnă să fim fii ai Blajului? Înseamnă să ne uităm cum au făcut episcopii noștri! Care au fost motivațiile lor? Și-atunci vedem că indiferent de rangul pe care l-au avut, că au fost șapte episcopi martiri, că au fost și alți preoți, călugări, călugărițe, credincioși, motivația lor a fost iubirea. Nu l-au acuzat niciodată pe celălalt, uitați-vă la memoriile lor: nu există urmă de resentiment față de alte Biserici, față de oameni din Biserică, care nu au fost tari ca ei și care au trădat, nu există urmă de resentiment! Motivația lor a fost iubirea de Dumnezeu și de aproapele. Și de aceea sunt oameni liberi, de aceea Biserica, din mila lui Dumnezeu, îi va numi Fericiți!”
La finalul Sfintei Liturghii de duminică 17 februarie, din Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”, părintele vicar Ioan Fărcaș a anunțat că, din cauza numărului mare de credincioși care și-au anunțat participarea în data de 2 iunie la Blaj, accesul la Sfânta Liturghie de pe Câmpia Libertății se va face organizat, în limita locurilor disponibile. În acest sens, credincioșii trebuie să se înscrie pe listele speciale de la parohiile de care aparțin. Părintele vicar Ioan Fărcaș a mai anunțat că toți cei care doresc să fie voluntari la organizarea vizitei Papei Francisc la Blaj sunt invitați să se înscrie, de asemenea, pe listele speciale din parohii. Asupra acestor aspecte vom reveni într-un material viitor.
Nicu Goga