Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Devenim fericiți dacă stăm de partea lui Dumnezeu, nu a celor trecătoare

 
Devenim fericiți dacă stăm de partea lui Dumnezeu, nu a celor trecătoare
  • 17 Feb 2019
  • 2299

 ”Suntem chemați la fericire și devenim fericiți încă de pe acum în măsura în care ne situăm de partea lui Dumnezeu, nu a celor trecătoare”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată duminică împreună cu romanii și pelerinii prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru. La saluturile finale, pontiful a menționat pelerinii din alte țări și a îndemnat la rugăciune pentru apropiata întâlnire a episcopilor privind protecția minorilor în Biserică.

Vă oferim aici în traducerea noastră de lucru ample pasaje din alocuțiunea papei Francisc:

«Evanghelia de astăzi (cf. Lc 6,17.20-26) ne prezintă Fericirile în versiunea Sfântului Luca. Textul este alcătuit din patru Fericiri și patru Avertismente formulate cu ajutorul expresiei ”Vai vouă!”. Prin aceste cuvinte, impresionante și incisive, Isus ne deschide ochii, ne face să vedem cu privirea sa dincolo de aparențe, dincolo de suprafață și ne învață să discernem situațiile cu credință.

Isus îi declară fericiți pe cei săraci, cei flămânzi, cei suferinzi și cei prigoniți; și îi avertizează pe cei care sunt bogați, cei sătui, cei care râd și cei aplaudați de oameni. Motivul acestei Fericiri paradoxale constă în faptul că Dumnezeu este aproape de cei care suferă și intervine ca să-i elibereze de sclaviile lor; Isus vede acest lucru, vede deja Fericirea dincolo de realitatea negativă. La fel și acel ”Vai vouă!”, adresat celor care astăzi cred le merge bine, este folosit pentru ”a-i trezi” din înșelăciunea periculoasă a egoismului și să-i deschidă la logica iubirii, până când mai au timp.

Pagina Evangheliei de astăzi ne invită, așadar, să medităm la sensul profund al faptului de a avea credință, care constă în a ne încrede pe deplin în Domnul. Este vorba de a dărâma idolii mundani pentru a deschide inima la Dumnezeul viu și adevărat; El singur poate să dea existenței noastre acea plinătate atât de mult dorită și totuși greu de dobândit. Mulți sunt cei care, chiar și în zilele noastre, se propun pe sine ca împărțitori de fericire: ei promit succes într-un timp scurt, mari câștiguri la îndemână, soluții magice la orice problemă și așa mai departe. Aici e ușor de alunecat fără a-și da seama în păcatul împotriva primei Porunci: idolatria, a-l înlocui pe Dumnezeu cu un idol. Idolatria și idolii par a fi lucruri din alte timpuri, dar în realitate sunt din orice timp! Ele descriu unele atitudini contemporane mai bine decât multe analize sociologice.

De aceea Isus ne deschide ochii asupra realității. Suntem chemați la fericire, să fim fericiți, și devenim fericiți încă de pe acum în măsura în care ne situăm de partea lui Dumnezeu, a Împărăției sale, de partea a ceea ce nu este efemer, dar durează pentru viața veșnică. Suntem fericiți dacă ne recunoaștem nevoiași înaintea lui Dumnezeu și dacă, asemenea Lui și împreună cu El, suntem apropiați de cei săraci, de cei suferinzi și de cei flămânzi. Devenim capabili de bucurie ori de câte ori când, având bunurile acestei lumi, nu facem din ele idoli cărora să ne vindem sufletul, dar suntem capabili să le împărțim cu frații noștri. În privința acestei realități, liturgia ne invită astăzi să ne întrebăm încă o dată și să facem adevărul în inima noastră.

Fericirile lui Isus sunt un mesaj decisiv care ne îndeamnă să nu ne punem încrederea în lucrurile materiale și trecătoare, să nu căutăm fericirea urmând vânzătorii de fum, profesioniștii iluziilor. Domnul ne ajută să ne deschidem ochii, să ne însușim o privire mai pătrunzătoare asupra realității, să ne vindecăm de miopia cronică de care suntem molipsiți prin duhul lumesc. Prin cuvântul său paradoxal ne zdruncină și ne face să recunoaștem ceea ce ne îmbogățește cu adevărat, ceea ce ne satură, ne dă bucurie și demnitate. Pe scurt, ceea ce într-adevăr dă sens și plinătate vieții noastre.

Fecioara Maria să ne ajute să ascultăm această Evanghelie cu mintea și inima deschisă, ca să aducă roade în viața noastră și să devenim mărturisitori ai fericirii care nu dezamăgește.»

După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a menționat că începând de joi, 21 februarie, până duminică, 24 februarie a.c., are loc în Cetatea Vaticanului o întâlnire cu președinții tuturor Conferințelor episcopale pe tema protecției minorilor în Biserică. ”Vă invit să vă rugați pentru această întâlnire, pe care am vrut-o ca act de puternică responsabilitate pastorală în fața unei provocări urgente a timpului nostru”.

Sfântul Părinte a salutat, de asemenea, familiile, parohiile, asociațiile și pe toți cei prezenți duminică la rugăciunea ”Angelus”, în special pelerinii din Croația, Franța, Marea Britanie, Spania și, desigur, Italia.

Primiți la final Binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare care ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va/ro