Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Bombardamentul multimedia asupra tinerilor

 
Bombardamentul multimedia asupra tinerilor
  • 12 Feb 2019
  • 2703
Fascinanta lume a literaturii îi poate ajuta pe tineri să-şi dezvolte valori şi speranţe.

În ultimii ani tinerii au fost supuşi unui bombardament multimedia care face din ce în ce mai dificil contactul lor cu lumea literaturii. Tinerii mileniului al III-lea sunt captaţi de o serie de stimulenţi care provin de pe interne, jocuri video, telefoane mobile, TV, video-clipuri muzicale etc. Spaţiu rămas pentru citirea unei cărţi este din ce în ce mai limitat.

Acesta este un semnal de alarmă de care trebuie să ţinem cont. De fapt, nimic nu poate substitui funcţia educativă şi creativă a unei lecturi de calitate. În faţa paginilor unei cărţi tânărul are posibilitatea de a se arunca într-o autentică lume a fantaziei, construind, încetul cu încetul, formarea sa culturală şi umană.

Astăzi, însă, tinerii zburdă de la un mijloc de comunicare la altul, cu aceeaşi viteză a unei mingi de tenis. Ca şi cum tinerii s-ar afla într-o eternă discotecă în care aprind şi se sting lumini psihedelice. Dar aceste lumini sunt doar o iluzie.

Informaţiile pe care tinerii le primesc, de multe ori sunt frânturi de informaţii şi contribuie la crearea unor imagini mentale abstracte şi confuze. Nu mai au timp să se oprească şi să mediteze. Pur şi simplu sunt asurziţi de zgomotul jocurilor video sau de sunetele invadatoare ale tonurilor de apel.

Mulţi tineri sunt victime ale ne-comunicării, ale singurătăţii sau ale unor situaţii familiale dificile. De aceea sunt extrem de fragili şi riscă să soarbă foarte uşor orice tip de mesaj, fără a discerne.

Misiunea părinţilor este aceea de a le supraveghea cu atenţie lecturile. Nu tot ce luceşte este aur. Uneori, în spatele unei coperte simpatice şi atractive se poate ascunde un conţinut neadecvat pentru un copil.

Astăzi, multe lucruri care ar trebui să fie considerate inacceptabile sunt văzute ca fiind absolut normale. Utilizarea de cuvinte vulgare sau înjurături, parcă au intrat să facă parte din limbajul cotidian al tuturor. Nu putem să explicăm această degradare, iar copiii noştri nu trebuie să se obişnuiască un astfel de stil de viaţă!

O problemă foarte serioasă o reprezintă tipul de reviste pe care le pot cumpăra copiii noştri, ţinând cont de faptul că nu există nicio certitudine că vârsta lor fragedă îi va împiedica să-şi procure reviste sau lecturi neadecvate de la chioşcul de ziare sau librării. Un exemplu de astfel de lecturi le reprezintă o serie de benzi desenate asiatice care strecoară între paginile lor şi scene sexuale sau erotice.

Cea mai bună soluţie de a contrasta acest fenomen este bunul sens. Părinţii şi educatorii trebuie să înveţe să comunice cu tinerii pentru a-i ajuta să-şi dezvolte propriul simț critic. Tinerii pot fi încurajaţi, stimulaţi să aleagă cărţi care propun o creativitate autentică. Istorii curate, pline de optimism, care pot învăţa valori importante: speranţa, prietenia, fidelitatea, pacea, iubirea autentică, respectul reciproc etc.

De multe ori se spune că nu poţi să-i laşi pe copii singuri în faţa televizorului. Dar nu-i poţi lăsa singuri nici într-o librărie sau în faţa unui chioşc cu ziare! Este necesar să învăţăm să-i însoţim pe copii în labirintul ofertelor editoriale. Acest ajutor iubitor, puternic şi sigur, îi va ajuta să crească mai bine şi va contribui în mod determinant la educarea lor.