Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

PS Mihai Frățilă: o turmă mică în sărbătoare, în aşteptarea Sfântului Părinte

 
PS Mihai Frățilă: o turmă mică în sărbătoare, în aşteptarea Sfântului Părinte
  • 14 Ian 2019
  • 2526

"O turmă mică în sărbătoare." Este imaginea folosită de PS Mihai Cătălin Frăţilă, episcop greco-catolic de Bucureşti,  pentru a exprima în mod concret emoţia cu care a fost întâmpinată vestea călătoriei apostolice pe care papa Francisc o va efectua în România, între 31 mai şi 2 iunie a.c. «În România, catolicii sunt în proporţie de 5% de aceea, a primi vizita succesorului lui Petru, reprezintă pentru "mica turmă" o ocazie specială de reînnoire a propriei credinţe şi o oportunitate concretă de relansare a propriei angajări în favoarea ţării», a spus PS Mihai Frăţilă, coordonator general al vizitei pontifului în România, din partea Bisericii Catolice locale, într-un interviu pentru Radio Vaticana Italia.

Prezenţa pontifului va fi totodată o ocazie de rememorare a istoriei, pentru a nu uita. "Biserica greco-catolică", aminteşte prelatul, "a plătit scump fidelitatea faţă de Papa, prin 41 de ani de persecuţii".   

O privire asupra societăţii româneşti

Societatea românească apare ca fiind foarte divizată şi în mare dificultate. Este situaţia pe care o va găsi Papa. "Şi adaug un alt motiv de întristare: mulţi tineri abandonează ţara, luând mai ales drumul Europei de Vest, cu speranţa de a-şi realiza visurile profesionale", a specificat episcopul, explicând cât de mult a crescut decalajul dintre săraci şi bogaţi, din acest punct de vedere situaţia înrăutăţindu-se după 1989, anul căderii regimului dictatorial.

Situaţia Bisericii din România

La întrebarea privind situaţia Bisericii din România, PS Frăţilă a răspuns pornind de la date, explicând: "Comunitatea catolică din România este o realitate complexă. Există 12 dieceze: şase de rit latin şi şase de rit bizantin român". Două dintre diecezele de rit latin sunt alcătuite din credincioşi români, în timp de celelalte patru sunt alcătuite din credincioşi maghiari şi de un mic grup de credincioşi germani. În ceea ce priveşte Biserica Greco-Catolică, credincioşii acesteia s-au redus din cauza anilor de persecuţii. În altă ordine de idei, toţi credincioşii [n.n. indiferent de limbă sau de rit] trebuie să combată un duşman comun: consumismul; să lupte cu o societate secularizată, ale cărei modele sunt dominante şi hipnotizante. Însă, Biserica conduce această luptă cu o armă puternică: pe de o parte, ereditatea persecuţiei care ne ajută să nu pierdem simţul profund, autentic al vieţii creştine; pe de altă parte, ataşamentul faţă de adevăr ce reprezintă totodată un stil de viaţă, nu doar o speculaţie intelectuală", a explicat mons. Frăţilă, solicitat de Radio Vaticana Italia.

O călătoria apostolică sub mantia ocrotitoare a Maicii Domnului

Călătoria apostolică a papei Francisc va fi încredinţată îndeosebi protecţiei Maicii Domnului, după cum sintetizează emblema călătoriei în care apare poporul lui Dumnezeu în mers, sub privirea iubitoare şi îmbrăţişarea protectoare a Preacuratei. "Maica Domnului" – subliniază PS Mihai Frăţilă – "ne îndeamnă la unitate, ne încredinţează această misiune, mai ales în rândul creştinilor. Cu siguranţă, Sfântul Părinte va aminti acest lucru în cursul călătoriei apostolice în România".

 

 



Sursa:vaticannews.va/ro