Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Relațiile diplomatice ale Sfântului Scaun: cu România, din 1920

 
Relațiile diplomatice ale Sfântului Scaun: cu România, din 1920
  • 10 Ian 2019
  • 2781

Sfântul Scaun are în prezent relații diplomatice cu 183 de state. Primul reprezentant al României la Suveranul Pontif a fost acreditat de papa Pius al XI-lea în 1920.

Relațiile diplomatice ale Sfântului Scaun

La 7 ianuarie 2019 Sfântul Scaun are relații diplomatice cu 183 de state, la care se adaugă raporturile cu Uniunea Europeană și Ordinul Suveran Militar de Malta. 89 de state, printre care și România, au o ambasadă la Roma, un oficiu de reprezentanță având, de asemenea, Liga Statelor Arabe, Organizația Internațională pentru Migrații și Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați.

Acorduri bilaterale recente

Printre acordurile bilaterale recente, de semnalat că în 2018 au fost semnate Acordul dintre Sf. Scaun și R. San Marino privind predarea orei de religie catolică în școlile publice, Acordul Cadru cu R. Benin privind Statutul juridic al Bisericii Catolice și Acordul Provizoriu cu R. P. Chineză privind numirea episcopilor. În același an de referință, Sf. Scaun a depozitat instrumentul de ratificare a Convenției regionale UNESCO privind recunoașterea titlurilor de învățământ superior din Asia și Pacific și a aderat la Acordul Parțial lărgit al Consiliului Europei privind itinerarele culturale. În fine, din 30 noiembrie 2018, Statul Cetății Vaticanului a fost primit în Aria Unică de Plăți în Euro (SEPA).

Relațiile dintre Sfântul Scaun și România

Din 10 noiembrie 2016 România îl are ca ambasador pe lângă Sf. Scaun pe prof. Liviu-Petru Zăpîrțan, fiind numit în această misiune pe 5 august de președintele României Klaus Werner Iohannis.

Relațiile bilaterale oficiale au început în 1920, primul diplomat fiind Dimitrie C. Penescu, dar au fost întrerupte unilateral de regimul comunist în 1950. De la reluarea raporturilor în 1990, Liviu-Petru Zăpîrțan este al șaselea ambasador al României la Sf. Scaun, după Gheorghe Pancrațiu Iuliu Gheorghiu, Teodor Baconsky, Mihail Dobre, Marius Lazurcă și Bogdan Tătaru-Cazaban.

La rândul său, Sfântul Scaun a avut în această ultimă perioadă cinci ambasadori în România cu rangul de nunțiu apostolic: arhiepiscopii (titulari) John Bukovsky, Janusz Bolonek, Jean-Claude Périsset, Francisco-Javier Lozano și, din 5 decembrie 2015, pe actualul nunțiu în România și R. Moldova, mons. Miguel Maury Buendía.

De adăugat că din 1998, în România s-a revenit la vechea tradiție prin care nunțiul apostolic la București devine decanul Corpului Diplomatic.

 



Sursa:vaticannews.va/ro