Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: ”Vă urez un an bun și sfânt!”

 
Papa Francisc: ”Vă urez un an bun și sfânt!”
  • 02 Ian 2019
  • 2696
Cu urarea pentru un 2019 ”bun și sfânt”, papa Francisc a încheiat alocuțiunea de la rugăciunea ”Angelus” din 1 ianuarie a.c., recitată la ora 12.00 împreună cu mii de romani și pelerini în cea de-a 52-a Zi mondială a păcii pe tema ”Politica bună este în serviciul păcii”. În alocuțiunea sa, papa a vorbit despre străvechea binecuvântare sacerdotală din cartea biblică a Numerilor și a evidențiat că Isus este izvorul păcii și milostivirii divine.

”Să nu credem că politica este rezervată guvernanților: cu toții suntem responsabili de viața cetății, de binele comun; și politica este bună în măsura în care fiecare își face partea sa în slujirea păcii. Să ne ajute în acest efort cotidian Sfânta Maică a lui Dumnezeu”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată pentru prima dată în 2019 marți, 1 ianuarie, împreună cu romanii și pelerinii prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru.

Remarcând în cuvântul său că ”la împlinirea timpurilor” (Gal 4,4), ”Dumnezeu s-a revelat în chipul unui om, Isus, ”născut din femeie”, papa a făcut trimitere la Mesajul său pentru actuala Zi mondială a păcii și a subliniat că Isus ”este izvorul harului, al milostivirii și al păcii”. Este și motivul pentru care Sfântul papă Paul al VI-lea a vrut ca 1 ianuarie să fie Ziua mondială a păcii, în 2019 marcându-se cea de-a 52-a, pentru care papa Francisc a ales ca temă ”Politica bună este în serviciul păcii”.
Papa Francisc: «Să nu credem că politica este rezervată guvernanților: toți suntem responsabili de viața cetății, de binele comun; și politica este bună în măsura în care fiecare își face partea sa în slujirea păcii. Să ne ajute în acest efort cotidian Sfânta Maică a lui Dumnezeu».

În acest context, pontiful a salutat ”romanii și pelerinii care astăzi sunteți aici în Piața San Pietro atât de numeroși. Pare să fie o canonizare”, a remarcat cu ironie. Manifestându-și susținerea față de inițiativa ”Pace în toate țările”, organizată în cursul dimineții pe Via della Conciliazione de Comunitatea Sfântul Egidiu, papa și-a exprimat ”aprecierea și apropierea” sa față de ”nenumăratele inițiative de rugăciune și angajare pentru pace care în această Zi [mondială a păcii] se desfășoară în orice parte a lumii, promovate de comunitățile bisericești”.

La începutul alocuțiunii sale, Sfântul Părinte a subliniat că pe 1 ianuarie, opt zile după sărbătoarea Nașterii Domnului, Biserica celebrează solemnitatea Sfintei Fecioare Maria, Maica lui Dumnezeu. ”Asemenea păstorilor din Betleem, rămânem cu privirea îndreptată asupra ei și a Pruncului pe care îl ține în brațe. Arătându-ni-L pe Isus, Mântuitorul lumii, ea, mama, ne binecuvântează. Astăzi, Fecioara Maria ne binecuvântează pe toți. Binecuvântează drumul fiecărui bărbat și al fiecărei femei în acest an care începe și care va fi bun tocmai în măsura în care fiecare va fi primit bunătatea lui Dumnezeu, pe care Isus a venit să o aducă în lume”.
Papa Francisc: «Într-adevăr, binecuvântarea lui Dumnezeu este cea care dă substanță tuturor urărilor care se fac în aceste zile. Astăzi liturgia aduce din nou străvechea binecuvântare prin care preoții israeliți binecuvântau poporul. Să ascultăm bine, ea spune următoarele: ”Domnul să te binecuvânteze și să te păzească! Domnul să facă să strălucească faţa lui spre tine şi să se îndure de tine! Domnul să-şi înalţe faţa spre tine şi să-ţi dăruiască pacea!” (Nm 6,24-26)».

De trei ori, a subliniat pontiful, preotul repetă numele lui Dumnezeu, ”Domnul”, și își întinde mâinile asupra adunării poporului. Numele, în Sf. Scriptură, ”reprezintă realitatea însăși care este invocată și, în acest fel, ”a pune numele” Domnului asupra unei persoane, a unei familii, a unei comunități înseamnă a oferi acestora ”forța binefăcătoare care izvorăște din El”. În aceeași binecuvântare, a mai spus papa Francisc, de două ori este numită ”fața”, fața Domnului: preotul se roagă ca Dumnezeu să o facă să strălucească și să și-o îndrepte asupra poporului ca să-i dăruiască astfel milostivirea și pacea.

Papa Francisc: «Știm că potrivit Scripturilor, fața lui Dumnezeu este inaccesibilă omului: nimeni nu poate să-L vadă pe Dumnezeu și să rămână în viață. Aceasta exprimă transcendența lui Dumnezeu, măreția necuprinsă a gloriei sale. Dar gloria lui Dumnezeu este toată Iubire și, de aceea, deși rămâne inaccesibil, ca un Soare care nu poate fi privit în față, iradiază harul său asupra oricărei făpturi și, într-un mod special, asupra bărbaților și femeilor, în care se oglindește mai mult».

În fine, pontiful a amintit că la sărbătoarea Nașterii Domnului a adresat ”Romei și lumii un mesaj de fraternitate. Astăzi îl reînnoiesc”, a spus papa Francisc, ”ca pe o urare de pace și prosperitate. Să ne rugăm în toate zilele pentru pace”. Mulțumind, apoi, pentru urările primite de la președintele Italiei, Sergio Mattarella, papa a cerut ca ”prin mijlocirea Fecioarei Maria, Domnul să ne dăruiască să fim artizanii păcii în fiecare zi a noului an. Vă urez încă o dată un an bun și sfânt”, a fost urarea finală a Sfântului Părinte, care a invocat asupra tuturor binecuvântarea sa apostolică.

 



Sursa:www.vaticannews.va