”Să ne gândim fiecare dintre noi: cum pot să schimb eu ceva din atitudinea mea ca să pregătesc calea Domnului?”. Este întrebarea papei Francisc adresată credincioșilor la rugăciunea ”Îngerul Domnului”, recitată duminică, 9 decembrie a.c., împreună cu 45 de mii de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru. Pontiful a făcut un comentariu la Evanghelia duminicii – a doua din timpul liturgic al Adventului – și a pus accentul pe necesitatea unei schimbări a inimii pentru ca apropiata sărbătoare a Nașterii Domnului să aducă roade de mântuire și slujire.
Cu o seară înainte, papa Francisc a mers la monumentul Neprihănitei Zămisliri din Piazza di Spagna, în centrul istoric al Romei, unde a cerut în rugăciune mijlocirea Fecioarei Maria asupra orașului, a Italiei și a lumii întregi, în special a supra familiilor de astăzi.
Vorbind duminică în alocuțiunea sa despre misiunea Sf. Ioan Botezătorul (Lc 3, 1-6), papa a remarcat că aceasta ne arată ”cum să dăm substanță așteptării” și anume: ”începând un drum de convertire”.
Papa Francisc: «Pentru a pregăti calea Domnului care vine, este necesar să ținem cont de exigențele convertirii la care îndeamnă Botezătorul. Care sunt exigențele unei convertiri? Mai întâi de toate, suntem chemați să bonificăm movilele produse de răceală și de indiferență, deschizându-ne față de ceilalți prin simțămintele lui Isus, prin acea cordialitate și atenție fraternă care iau asupra lor necesitățile aproapelui».
”Nu putem avea o legătură de iubire, caritate și fraternitate cu aproapele dacă există găuri, după cum nu se poate merge pe un drum cu multe găuri”, a spus mai departe pontiful, care ieri a mers cu automobilul la monumentul Neprihănitei din Piazza di Spagna. În același timp, a reluat, ”este necesar să fie nivelate numeroasele forme de asprime provocate de orgoliu și de mândrie. E necesar a le depăși îndeplinind gesturi concrete de reconciliere cu frații noștri, gesturi de cerere de iertare pentru vinovăția noastră. Nu este ușor să ne împăcăm. Mereu ne gândim: cine are de făcut primul pas? Domnul ne ajută în aceasta dacă avem bună voință. Convertirea, în realitate, este completă dacă duce la recunoașterea cu smerenie a greșelilor noastre, a infidelităților și lipsurilor noastre”.
Papa Francisc: «Cel care crede este unul care, prin apropierea față de fratele său, deschide drumuri prin pustiu asemenea lui Ioan Botezătorul, arată, altfel spus, perspective de speranță chiar și în acele contexte existențiale abrupte, marcate de faliment și înfrângere. Nu ne putem resemna în fața situațiilor negative de închidere și respingere, nu trebuie să ne lăsăm supuși de mentalitatea lumii, pentru că centrul vieții noastre este Isus și cuvântul său de lumină, iubire și consolare. El este!»
”Mărturia lui Ioan Botezătorul”, a continuat papa Francisc, ”ne ajută să mergem înainte în mărturia noastră de viață. Limpezimea vestirii sale, curajul său în a proclama adevărul au reușit să retrezească așteptările și speranțele în Mesia care de multă vreme erau adormite. Discipolii lui Isus sunt chemați și astăzi să fie mărturisitorii săi umili dar curajoși ca să reaprindă speranța, ca să facă de înțeles că, în ciuda a toate, Împărăția lui Dumnezeu continuă să se construiască zi după zi prin puterea Spiritului Sfânt”.
Papa Francisc: «Să ne gândim fiecare dintre noi: cum pot eu să schimb ceva din atitudinea mea ca să pregătesc calea pentru Domnul? Fecioara Maria să ne ajute să pregătim zi de zi calea Domnului, începând cu noi înșine, și să răspândim în jurul nostru, printr-o răbdare tenace, semințe de pace, dreptate și fraternitate».
Înainte de saluturile finale adresate pelerinilor din Italia și din alte țări, papa Francisc a invocat Binecuvântarea apostolică, ce ajunge prim mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.
A. Dancă