Anunţând începutul unui nou ciclu de cateheze, dedicate rugăciunii "Tatăl nostru", pontiful s-a oprit asupra atitudinii de rugăciune ce caracterizează existenţa lui Isus, analizând modul lui Isus de a se ruga:
Papa Francisc: «Isus se ruga cu intensitate în momentele publice, împărtășind liturghia poporului său, dar căuta și locuri retrase, separate de vârtejul lumii, locuri care să-i dea posibilitatea să coboare în secretul sufletului său: [El] este profetul care cunoaște pietrele deșertului și se urcă pe înălţimea munților. Ultimele cuvinte ale lui Isus, înainte de a muri pe cruce, sunt cuvinte din Psalmi.»
Explicând totodată că Isus se ruga asemenea fiecărui om din lume, pontiful a evidenţiat însă că modul lui Isus de a se ruga conţinea şi ceva misterios, un aspect care nu a trecut neobservat în rândul ucenicilor săi, odată ce aceştia îi spun Mântuitorului: 'Doamne, învaţă-ne să ne rugăm' (Lc 11,1)
Papa Francisc: «Iar Isus nu-i refuză, nu manifestă gelozie faţă de intimitatea legăturii cu Dumnezeu Tatăl, ci a venit tocmai pentru a ne face să pătrundem în această relaţie. Şi astfel devine maestru de rugăciune pentru discipolii săi, după cum vrea să fie pentru noi toţi. Şi noi ar trebui să spunem: "Doamne, învaţă-mă să mă rog. Învaţă-mă".
Spunând că avem mereu de învăţat în privinţa rugăciunii, chiar dacă ne rugăm de mulţi ani, papa Francisc a evidenţiat că "rugăciunea omului, această dorinţă care ia naştere, în mod atât de spontan, din sufletul său, este poate unul dintre misterele cele mai dense ale universului". Pontiful a amintit şi de rugăciunile inoportune care, în cele din urmă sunt respinse de Dumnezeu, precum rugăciunea fariseului din Parabola vameşului si a fariseului.
Papa Francisc: «Prin urmare, începând acest ciclul de cateheze despre rugăciunea lui Isus, lucrul cel mai frumos si mai just pe care cu toţii trebuie să-l facem este să repetăm invocaţia discipolilor: "Doamne, învaţă-ne să ne rugăm!". Cu siguranţă, Isus nu va lăsa să cadă în gol invocaţia noastră.»
Primiţi acum binecuvântarea papei Francisc de la finalul audienţei generale de miercuri, 5 decembrie, a cărei cateheză a fost dedicată rugăciunii lui Isus.