Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Isus ne cere să-l recunoaștem nu doar în clipurile video de pe Internet

 
Papa Francisc: Isus ne cere să-l recunoaștem nu doar în clipurile video de pe Internet
  • 10 Apr 2017
  • 3610

”Pentru a-l urma cu fidelitate pe Isus, să cerem harul de a o face nu prin vorbe, ci prin fapte, și să avem răbdarea de a suporta crucea noastră: să nu o refuzăm, să nu o aruncăm, ci privind la el, să o acceptăm și să o ducem zi de zi”: a spus papa Francisc la predica Sfintei Liturghii din Duminica Floriilor, celebrată pe esplanada bazilicii Sfântul Petru. În razele calde ale soarelui de primăvară, celebrarea euharistică a început în centrul Pieții San Pietro, la obeliscul egiptean străjuit de relicvele Sfintei Cruci, unde a avut loc binecuvântarea ramurilor de palmier și de măslin și de unde a început procesiunea solemnă spre altarul euharistic. Fiind și Ziua mondială a tineretului la nivel diecezan sau parohial, alături de papa Francisc au concelebrat cardinalul Agostino Vallini, vicarul Sanctității Sale pentru dieceza Romei, cardinalul Kevin Joseph Farrell, prefectul Departamentului pentru laici, familie și viață, și cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretarul general al Sinodului Episcopilor. La finalul Sfintei Liturghii, înainte de a recita rugăciunea ”Angelus”, a avut loc momentul emoționant în care tinerii de la Cracovia, care în 2016 au găzduit ultima Zi mondială a tineretului, au înmânat Crucea și icoana mariană a acestei Zile tinerilor care o vor găzdui pe următoarea, ce va avea loc în 2019 în Panama. În contextul acestei manifestări, Sfântul Părinte a prezidat sâmbătă seară, în bazilica Santa Maria Maggiore, o sugestivă Veghe de rugăciune cu tinerii, la care au luat parte și cei 300 de invitați la Forumul internațional al tinerilor, organizat zilele trecute la Roma de Departamentul pentru laici, familie și viață, în colaborare cu Secretariatul Sinodului, pe tema ”De la Cracovia la Panama: Sinodul, pe drum împreună cu tinerii”.

La predica Sfintei Liturghii din Duminica Floriilor papa Francisc a subliniat că Isus ne cere să-l contemplăm nu doar în imaginile sau clipurile video de pe Internet, ci și în cei care astăzi, sub privirile noastre, suferă asemenea Lui. Redăm mai jos în traducerea noastră de lucru predica Sfântului Părinte din Duminica Floriilor:

”Această celebrare are o îndoită savoare, dulce și amară, de bucurie și de durere, pentru că îl celebrăm pe Domnul care intră în Ierusalim și este aclamat de discipolii săi ca rege; în același timp, este proclamată solemnă relatarea evanghelică a Pătimirii sale. De aceea, inima noastră simte un contrast sfâșietor și simte într-o anumită măsură ceea ce trebuie să fi simțit Isus în inima sa în acea zi, o zi în care s-a bucurat cu prietenii săi și a plâns, deopotrivă, asupra Ierusalimului.

Evanghelia proclamată înainte de procesiune (cf. Mt 21, 1-11) îl descrie pe Isus care coboară de pe Muntele Măslinilor călare pe un măgăruș, pe care nimeni nu mai urcase înainte; scoate în evidență entuziasmul discipolilor, care îl însoțesc pe Învățătorul lor cu aclamații festive; e verosimil să ne închipuim că acest fapt i-a molipsit pe copiii și tinerii orașului, care s-au alăturat alaiului cu strigătele lor. Isus însuși recunoaște în această primire de bucurie o putere de nestăvilit voită de Dumnezeu, iar fariseilor scandalizați le răspunde: «Vă spun, dacă aceștia vor tăcea, vor striga pietrele» (Lc 19,40).

Dar acest Isus, care după Scripturi intră chiar în acest fel în Orașul sfânt, nu este un amăgit care împarte năluciri, nu este un profet «new age», un vânzător de fum, dimpotrivă: este un Mesia foarte determinat, cu fizionomia concretă a slujitorului, slujitorul lui Dumnezeu și al omului care merge la pătimire; este marele Răbdător al suferinței umane.

Așadar, în timp ce și noi îl sărbătorim pe Regele nostru, să ne gândim la suferințele pe care El va trebui să le îndure în această Săptămână. Să ne gândim la calomnii, injurii, capcane, trădări, abandon, judecata nedreaptă, lovituri, biciuiri, cununa de spini și, în fine, la calea crucii, până la răstignire.

El a spus în mod vădit discipolilor săi: «Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze» (Mt 16,24). Nu a promis niciodată onoruri și succese. Evangheliile vorbesc clar. I-a avertizat întotdeauna pe prietenii săi că aceasta este calea sa și că biruința finală avea să treacă prin patimă și cruce. Și pentru noi este valabil același lucru. Pentru a-l urma cu fidelitate pe Isus, să cerem harul de a o face nu prin vorbe, ci prin fapte, și să avem răbdarea de a suporta crucea noastră: să nu o refuzăm, să nu o aruncăm, ci privind la el, să o acceptăm și să o ducem zi de zi.

Și acest Isus, care acceptă să i se spună «Osana!» deși știe bine că îl așteaptă «Răstignește-l!», nu cere de la noi să-l contemplăm doar în tablouri și în fotografii, sau în clipurile video care circulă pe Internet. Nu. El este prezent în numeroși frați și surori care astăzi, astăzi îndură suferințe asemenea lui: suferă din cauza unei munci de sclav, suferă pentru dramele din familie, pentru boli… Suferă din cauza războaielor și a terorismului, din cauza intereselor care pun armele în mișcare și le fac să lovească. Bărbați și femei înșelați, înjosiți în demnitatea lor, aruncați… Isus este în ei, în fiecare dintre ei și cu acea față desfigurată, cu acea voce stinsă, ne cere să fie privit, să fie recunoscut, să fie iubit.

Nu este un alt Isus: este același care a intrat în Ierusalim în mijlocul ramurilor de palmier și de măslin care fluturau. Este același care a fost pironit pe cruce și a murit între doi răufăcători. Nu avem un alt Domn în afară de El: Isus, smeritul Rege al dreptății, al milostivirii și al păcii”.

La rugăciunea ”Angelus”, recitată la încheierea Sfintei Liturghii pe esplanada bazilicii San Pietro, papa Francisc și-a exprimat speranța ca trecerea Crucii  Zilei mondiale a tineretului de la cei din Cracovia la cei din Panama ”să facă să crească pretutindeni credința și speranța, manifestând iubirea invincibilă a lui Cristos”.

În fine, Pontiful a făcut o rugăciune pentru victimele atentatului comis duminică dimineață într-o biserică din Cairo, soldat cu cel puțin 25 de morți și 71 de răniți. Papa a transmis cele mai sincere condoleanțe patriarhului Bisericii copto-ortodoxe, Tawadros al II-lea, și întregii națiuni egiptene, în timp ce a dat asigurarea rugăciunii sale pentru cei care au murit, pentru cei răniți și rudele lor. ”Domnul”, a spus papa Francisc, ”să întoarcă inimile persoanelor care seamănă teroare, violență și moarte, precum și inimile celor care fac și vând arme”. Atentatul din Egipt are loc cu câteva zile înainte de apropiata vizită pe care Sfântul Părinte o efectuează în această țară, mai precis pe 28-29 aprilie 2017.

Primiți acum Binecuvântarea Apostolică invocată de papa Francisc în Duminica Floriilor, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:ro.radiovaticana.va