Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Preoții greco-catolici ai Unirii (a VII-a parte)

 
Preoții greco-catolici ai Unirii (a VII-a parte)
  • 27 Noi 2018
  • 2392

 

Redacţia e-communio.ro vă prezintă în perioada premergătoare Centenarului Marii Uniri biografiile preoţilor greco-catolici din teritoriul Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş, participanţi în calitate de delegaţi la semnarea actului de la 1 decembrie 1918.

 

 

 

Pr. Florin Gheorghiu

POP GAVRIL

A activat în parohia Luna (jud. Cluj). A participat la Marea Unire ca delegat al Protopopiatului Luna de Arieş.

POP IOAN

S-a născut la data de 23 ianuarie 1886, în localitatea Socolul de Câmpie. După tată, se trage din renumitul neam Hossu, care l-a dat pe primul cardinal al Bisericii Greco-Catolice, Iuliu Hossu. Clasele primare le face în localitatea natală, apoi urmează Gimnaziul unguresc din Voivodeni, iar ulterior, Liceul romano-catolic din Târgu-Mureș. Studiază la Blaj  Teologia.  Este numit preot și profesor în Ercea. A participat activ la mișcările revoluționare din toamna anului 1918, fiind arestat în noiembrie 1918 de autoritățile ungare, deși era bolnav de gripă spaniolă, împreună cu socrul său Alexandru Mera și învățătorul Dumitru Cioloca. Ioan Pop a participat la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918, votând pentru unirea Transilvaniei cu România în calitate de delegat al cercului electoral Reghin.

POP ŞTEFAN

Profesor la Blaj, asesor consistorial şi viceprotopop onorar, Ştefan Pop a participat la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia  în calitate de membru C.N.R  Blaj. A fost distins cu ordinul Coroana României în grad de cavaler şi cu Răsplata muncii pentru învăţământ cl. I. A fost colaborator la Unirea, Foaia Scolastică, Gazeta Transilvaniei, Românul, Tribuna şi Unirea Poporului. Este înmormântat la Blaj (1970).

POPA ARITON

Personalitate importantă a Reghinului în perioada interbelică, Ariton Popa a activat ca preot şi protopop în Reghin timp de aproape 40 de ani. Pentru activitatea în favoarea Unirii a fost arestat de către autorităţile maghiare în 6 septembrie 1916. Până în 12 iunie 1917 a fost internat la Sopron. A participat la Marea Unire ca reprezentant al Protopopiatului Reghin. După Unire a fost senator în Parlamentul României din partea Partidului Naţional Ţărănesc. Ca recunoaştere a activităţii sale în anul 1923 a primit medalia comemorativă a Încoronării. În acelaşi an a fost numit Camerier de onoare în haine paunazzo, de către Papa Pius IX. În anul 1938 a fost distins cu Ordinul Ferdinand în grad de cavaler. A murit în anul 1946 la Reghin.

 

PORAV NICOLAE

Născut la 2 februarie 1866 în localitatea Crăiești, județul Mureș, absolvent al Gimnaziului din Blaj, 1890-1894, hirotonit la 29 august 1897, este numit preot în Moișa unde va funcționa până în anul 1932. A murit la Reghin în anul 1933. La Marea Unire a participat ca delegat supleant al cercului electoral Reghin.