Redacţia e-communio.ro vă prezintă în perioada premergătoare Centenarului Marii Uniri biografiile preoţilor greco-catolici din teritoriul Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş, participanţi în calitate de delegaţi la semnarea actului de la 1 decembrie 1918.
Pr. Florin Gheorghiu
NILCA AUGUSTIN
Născut în 1870 în Coroi-Mureș, studiile gimnaziale și liceale le urmează la Blaj, unde urmează și cursurile Facultății de Teologie. După hirotonire activează în parohiile Ungheni, Tirimia. Se transferă în 1917 ca preot paroh în Voiniceni (jud. Mureş), unde funcţionează până în anul 1941. Este numit protopop onorar în anul 1930. După cedarea Ardealului şi instaurarea administraţiei horthyste rămâne alături de credincioşii săi, dar este bătut în casa parohială din Voiniceni şi alungat din localitate. După razboi participă la evenimentele reinstaurării administraţiei româneşti în județ în septembrie-octombrie 1944. Moare în Târgu-Mureş în 1959 şi este înmormântat în curtea bisericii din Voiniceni alături de soţie şi de fiul său.
La Marea Unire a participat ca delegat al cercului electoral Acăţari.
NISTOR IULIU
Transferat de la Blaj unde a funcţionat ca învăţător şi funcţionar în cadrul cancelariei mitropolitane, la 1 decembrie 1918 la Alba-Iulia a fost delegatul Protopopiatului Greco-Catolic Mediaş.
PAPIU ALEXANDRU
Preot în munţii Apuseni şi mai apoi protopop la Iernut (1908), Alexandru Papiu a participat la Marea Unire ca delegat de drept al Protopopiatului Iernut. După 1918 a fost implicat în viaţa politică în calitate de senator al judeţului Târnava Mică. A murit în anul 1930, fiind înmormântat în cimitirul bisericii greco-catolice din Iernut.
PASCU LAURENŢIU
Preşedinte al Consiliului Naţional Român din Târnava Mică, preot şi protopop la Târnăveni (1899-1920), a participat la Marea Unire ca delegat de drept al Protopopiatului Greco-Catolic Târnăveni. A murit la Bazna în anul 1953.
PĂDUREAN IOAN
S-a născut la 17 aprilie 1880, în localitatea Coroi, și a murit la 24 octombrie 1958, în localitatea Senereuș, județul Mureș. În adunarea electorală a cercului electoral Bălăușeri din comitatul Târnava Mică, ținută la 25 noiembrie 1918, a fost ales delegat supleant al cercului Bălăuşeri pentru a participa la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.