Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Rivalitățile și slava deșartă provoacă războaie

 
Papa Francisc: Rivalitățile și slava deșartă provoacă războaie
  • 06 Noi 2018
  • 2289

Egoismul interesului, rivalitățile și slava deșartă provoacă războaie: a spus papa Francisc, comentând lecturile biblice ale zilei, la predica Sfintei Liturghii celebrată azi în capela reședinței sale din Casa Sfânta Marta.

”Rivalitatea și slava deșartă” distrug temeliile unei comunități, semănând dezbinări și conflicte. La predica Sfintei Liturghii, celebrată în cursul dimineții de luni în capela reședinței sale din Casa Sf. Marta, papa Francisc a pus accentul pe pagina evangheliei (Lc 14,12-14) și a îndemnat la depășirea ”egoismului interesat” pentru a practica exemplul lui Isus, a cărui gratuitate ”nu este selectivă”.

Observând cu atenție ce se întâmplă la o masă la care a fost invitat, Isus îi îndeamnă pe cei care dau un prânz sau o cină să nu-i invite pe cei care pot invita la rândul lor, ci ”pe cei săraci, infirmi, șchiopi și orbi” astfel încât răsplata să vină ”la învierea celor drepți”. Cu alte cuvinte, a remarcat pontiful, ”să nu facem lucrurile din interes”. A gândi numai pe baza a ceea ce primești înapoi ”este o formă de egoism, segregare și interes”, în timp ce mesajul lui Isus este exact contrarul: gratuitatea, care lărgește viața și extinde orizontul pentru că este universală. Cei selectivi ”sunt făcători de dezbinare” și dau prioritate ”unanimității” de care vorbește apostolul Paul în Scrisoarea către Filipeni, proclamată la prima lectură. Două lucruri,  a insistat pontiful la omilie, merg împotriva unității: ”rivalitatea și slava deșartă”.

Papa Francisc: «Chiar și bârfele se nasc din rivalități, pentru că multă lume simte că nu poate să crească, dar ca să devină mai înalt decât celălalt, îl diminuează pe celălalt prin bârfe. Un mod de a distruge persoanele. Rivalitatea. Iar [apostolul] Paul spune: ”Nu, în comunități să nu existe rivalități”. Rivalitățile sunt o luptă pentru a-l strivi pe celălalt. Este urâtă, rivalitatea: poate fi făcută fățiș, direct sau cu mănuși albe, dar întotdeauna pentru a-l distruge pe celălalt și a mă înălța pe mine. Și, cum eu nu pot să fiu atât de virtuos, atât de bun, îl diminuez pe celălalt, iar în acest fel eu rămâne întotdeauna înalt. Rivalitatea este o cale către acest mod de a acționa din interes».

La fel de dăunătoare este și atitudinea celui care se laudă că este mai presus decât alții:
Papa Francisc: «Acest lucru distruge o comunitate, distruge o familie. Gândiți-vă la rivalitatea dintre frați pentru moștenirea de la tatăl lor, de exemplu. Este o realitate de fiecare zi. Gândiți-vă la slava deșartă, la cei care se laudă că sunt mai buni decât ceilalți».

Creștinul este chemat să urmeze exemplul Fiului lui Dumnezeu și să cultive gratuitatea: să facă binele fără a se preocupa dacă alții vor face la fel și să semene unanimitate, renunțând la rivalități și la slava deșartă. A edifica pacea prin gesturi mărunte înseamnă a bătători un drum de concordie cu întreaga lume, începând cu cei din casă:

Papa Francisc: «Când citim știri despre războaie, să ne gândim, de exemplu, la știrile despre foamea copiilor din Yemen, rod al războiului: ”este departe, sărmanii copii, dar de ce nu au de mâncare?” Același război se face în casa noastră, în instituțiile noastre, cu această rivalitate: acolo începe războiul. Iar pacea trebuie să se facă acolo: în familie, în parohie, în instituții, la locul de muncă, urmărind întotdeauna unanimitatea și concordia, nu propriul interes».

 



Sursa:www.vaticannews.va