Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Adrian Cioroianu: "feriți-vă de manipularea neinocentă"

 
Adrian Cioroianu: "feriți-vă de manipularea neinocentă"
  • 22 Aug 2018
  • 4488

"Dacă nu vom avea grijă de istoria și memoria țării, ele se vor răzbuna asupra noastră", scrie pe pagina sa de facebook Adrian Cioroianu, ambasador al României pe lângă UNESCO și totodată istoric și realizator al emisiunii "5 minute de istorie".

Într-o postare recentă publicată pe pagina sa  de facebook, fostul ministru de externe al României scrie câteva gânduri "despre Iuliu Maniu și Alba Iulia, despre greco-catolici și un anumit tip de manipulare":

"Dragi prieteni reali și virtuali,

Recent am ajuns în satul Bădăcin, jud. Sălaj, pentru a filma un episod "5 minute de Istorie" dedicat ilustrului om politic Iuliu Maniu (născut acolo, în ian. 1873), om cu certe merite în Unirea din 1918, ulterior hăituit de hortyștii maghiari (în 1940, oare de ce?) și în cele din urmă omorât de comuniștii români (febr. 1953, închisoarea Sighet).

În Bădăcinul de azi, din fericire, casa memorială Maniu este în curs de refacere (foto 1), grație eforturilor admirabile ale părintelui Cristian Borz și donațiilor pe care acesta le-a strâns (foto 3, alături de părinte și soția sa). Ar fi și mai bine dacă autoritățile locale și cele județene s-ar alătura, mai mult, acestui efort - pentru că Iuliu Maniu este un autentic simbol național, unul dintre artizanii unirii Transilvaniei cu România și ulterior un martir al rezistenței anticomuniste.

În anul 1933, Iuliu Maniu (de confesiune greco-catolică) a donat trei iugăre de pământ din moșia tatălui său pentru construirea, în Bădăcin, a unei biserici și a unui centru cultural. Ei bine, vestea bună e că ele există azi (foto 2), iar acolo părintele Borz a recuperat multe documente, artefacte sau piese de mobilier care au aparținut la origine casei Maniu.Tuturor celor care ajungeți prin zonă, sfatul meu e de a vizita biserica și micul muzeu din incinta ei. Veți afla multe și veți fi impresionați.

În paranteză fie zis, feriți-vă de manipularea neinocentă a celor care spun că, în istoria noastră, greco-catolicii români ar fi fost mai puțin "patrioți" decât ortodocșii români. Aceasta este o minciună / intoxicare menită să semene discordie între noi. În realitate, greco-catolicii au fost la fel de buni români ca și ortodocșii, ba încă, spre norocul nostru, ei fiind educați mai aproape de spiritul occidental (influența Austriei habsburgice), au fost și pionierii redeșteptării noastre identitare, de pe urma căreia am beneficiat cu toții, românii ortodocși și greco-catolici deopotrivă. Nu uitați că, în decembrie 1918, un episcop ortodox alături de un episcop greco-catolic i-au dus Regelui Ferdinand, de la Alba Iulia, Actul de Unire a Transilvaniei cu țara..."

ACC

 

(Foto: http://www.expresspress.ro)

Știri din aceeași categorie