Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

88 de ani de la înființarea Eparhiei de Maramureș

 
88 de ani de la înființarea Eparhiei de Maramureș
  • 05 Iun 2018
  • 3230

La 5 iunie 1930, prin bula papală „Sollemni Conventione” a Papei Pius al XI-lea, a fost înființată Eparhia Română Unită a Maramureșului cu reședința la Baia Mare. Decizia va intra în vigoare la 15 august 1930, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, zi ce marchează înfiinţarea efectivă a eparhiei. Noua Eparhie era formată din 239 parohii, din care 201 românești și 38 rutene. Odată cu înfiinţarea Eparhiei de Maramureş, biserica cu hramul Adormirii Preacuratei Fecioare Maria din Baia-Mare a fost ridicată la rangul de catedrală.

Parohiile noii eparhii proveneau din diversele episcopii deja existente: 169 parohii din Eparhia de Gherla, 31 parohii din Eparhia de Oradea și o parohie din Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș; 10 parohii greco-catolice rutene din Eparhia de Hajdúdorog, 11 parohii greco-catolice rutene din Eparhia de Muncaci și 17 parohii greco-catolice rutene din Eparhia de Stanislau.

Până la numirea unui episcop titular, administrator apostolic al Eparhiei de Maramureș a fost episcopul Iuliu Hossu, episcopul Eparhiei de Gherla. Câteva luni mai târziu, a fost ales și apoi instalat la 2 februarie 1931 episcopul Alexandru Rusu. Acesta, cu toate că a fost arestat și închis în toamna anului 1948 de către regimul comunist pentru că a refuzat să renunțe la credința sa catolică, a rămas păstorul eparhiei până la moartea sa, în anul 1963. Lui, în clandestinitate, i-a urmat episcopul Ioan Dragomir, care din 1950 până în 1965 figurează ca fiind episcop auxiliar, iar apoi titular până în anul 1985. După trecerea la Tatăl a episcopului Ioan Dragomir, la 25 aprilie 1985, funcţia de Ordinarius provizoriu al Diecezei de Maramureş a fost deținută de Părintele Lucian Mureşan, iar de la 9 august 1986 devenind titular, fiind numit şi instalat de către IPSS Mitropolitul Alexandru Todea. Viitorul Arhiepiscop Major şi Mitropolit al Blajului, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureşan, a condus Eparhia Maramureșului în calitate de Ordinarius până la evenimentele din decembrie 1989, fiind reconfirmat şi numit episcop al Eparhiei în luna martie 1990, consacrarea având loc la 27 mai a aceluiași an. Fiind numit în 1994 de către Papa Ioan Paul al II-lea ca Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia şi Făgăraş şi Mitropolit al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, succesor în sacunul Eparhiei de Maramureș a fost numit Episcopul Ioan Șișeștean, care a păstorit Eaprhia până în 2011. Din 2011 până în prezent Eparhia de Maramureș este păstorită de Preasfinția Sa Vasile Bizău, fost episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore din 2007 în 2011.



ACC