«Orice ofensă, rănire sau violență adusă trupului aproapelui nostru este un ultraj la adresa lui Dumnezeu, creatorul! Gândul meu se îndreaptă îndeosebi la copiii, la femeile, la bătrânii maltrataţi. În carnea acestor persoane aflăm trupul lui Cristos. Batjocorit, calomniat, umilit, biciuit, răstignit. Isus ne-a învățat iubirea. O iubire care, în Învierea sa, s-a dovedit a fi mai puternică decât păcatul și decât moartea și vrea să-i răscumpere pe toți cei care trăiesc în propriul trup sclavia timpurilor noastre», a spus Sfântul Părinte în reflecţia care a însoţit duminică, 15 aprilie, rugăciunea Regina Coeli, din Piaţa Sfântul Petru.
«Într-o lume în care de prea multe ori prevalează agresiunea împotriva celor mai slabi și materialismul care sufocă spiritul» – a continuat – «Evanghelia de astăzi ne îndeamnă să fim oameni capabili să privim în profunzime, plini de uimire și de marea bucurie de a-l fi întâlnit pe Domnul cel Înviat. Persoane care știu cum să adune și să valorizeze noutatea de viaţă pe care El o seamănă în istorie, pentru a o orienta spre cerurile cele noi şi spre pământul cel nou.»
Inspirându-se din Evanghelia liturgiei zilei, pontiful s-a referit la tema aflată în centrul celei de-a treia Duminici a Paştelui, şi anume «trăirea – de către discipoli – a experienţei lui Cristos cel Înviat. Acest lucru este evidențiat în special de textul Evangheliei care ne introduce încă o dată în Cenacol, unde Isus se arată apostolilor, adresându-le salutul "Pace vouă!" (Lc 24,36)».
Papa Francisc: «Isus își dă seama că apostolii sunt tulburaţi văzându-l, că sunt dezorientaţi, pentru că realitatea Învierii este de neconceput pentru ei. Ei cred că văd o fantasmă; dar Isus cel Înviat nu este o vedenie, ci un om cu trup și suflet. De aceea le spune: "Priviţi mâinile şi picioarele mele, căci eu sunt! Pipăiţi-mă şi vedeţi: duhul nu are carne şi oase cum mă vedeţi pe mine că am!" 40 "(v. 39). Și, dat fiind că acest lucru nu pare suficient pentru a învinge neîncrederea ucenicilor, Isus îi întreabă: " "Aveţi aici ceva de mâncare?" (v.41). Ei i-au dat o bucată de peşte fript, iar Isus o mănâncă în fața lor.
Insistența lui Isus asupra realității Învierii sale iluminează perspectiva creștină asupra trupului: acesta nu este un obstacol sau o închisoare a sufletului. Trupul este creat de Dumnezeu, iar omul nu este complet dacă nu există uniune dintre trup şi suflet. Isus, care a învins moartea şi a înviat trupeşte şi sufleteşte, ne face să înțelegem că trebuie să avem o idee pozitivă despre trupul nostru. Acesta poate deveni o ocazie sau un instrument de păcat, dar păcatul nu este cauzat de trup, ci de slăbiciunea noastră morală. Trupul este un dar minunat de la Dumnezeu care, în uniune cu sufletul, este destinat exprimării pe deplin a fiinţei după chipul şi asemănare lui Dumnezeu. Prin urmare, suntem chemați să avem mare respect și grijă faţă de propriul trupul şi faţă de trupurile celorlalţi.»
«Fie ca Fecioara Maria să ne susțină în această parcurs, contând încrezători pe mijlocirea ei maternă», a spus Sfântul Părinte în încheierea reflecţiei care a însoţit duminicala întâlnire de rugăciune cu credincioşii, din Piaţa Sfântul Petru.
Să prevaleze justiţia şi pacea: apelul Sfântului Părinte pentru pace în Siria
După rugăciunea Regina Coeli, Sfântul Părinte şi-a exprimat preocuparea faţă de actuala situaţie de criză, spunând: «Sunt profund afectat de situația actuală a lumii, în care, în ciuda instrumentelor aflate la dispoziţia comunității internaționale, apare ca fiind dificilă concordarea unei acțiuni comune în favoarea păcii în Siria și în alte regiuni ale lumii. În timp ce mă rog neîncetat pentru pace, îi îndemn pe toţi oamenii de bună voință să continue să facă acest lucru, făcând apel la toți liderii politici, astfel încât să prevaleze justiția și pacea».
RV – A. Mărtinaş