Ce are dragostea de-a face cu asta?
Puritatea și castitatea par să fie virtuți care nu mai sunt la modă. Această criză a valorilor i-a îndemnat pe mulți tineri să vadă sexul ca fiind în centrul relației lor. Bărbații activi sexual sunt considerați ”câștigători”, iar femeile ”experimentate”, spre deosebire de un tânăr ce se păstrează pentru căsătorie care e considerat pudic, incapabil sexual sau oprimat de Biserică. Însă în realitate este cu totul altceva. Să aruncăm o privire la 10 motive pentru care să promovăm abstinența în rândul tinerilor.
1. Încurajează o comunicare bună în cuplu. În momentul în care un cuplu practică abstinența comunicarea lor e mai bună deoarece ei nu vor fi focusați doar pe plăcere ci mai ales pe bucuria de a-și împărtăși gândurile și experiențele. De asemenea, discuțiile devin mult mai profunde. În contrast cu aceasta, intimitatea fizică e un mod simplu de a interacționa cu celălalt, dar eclipsează alte moduri de a relaționa. Poate deveni un mod prin care să eviți adevărata muncă ce implică intimitatea emoțională, precum a putea discuta despre probleme personale și a lucra la diferențele dintre voi.
2. Prietenia din relația voastră crește. Apropierea fizică i-ar putea îndemna pe adolescenți să creadă că sunt apropiați și emoțional, când, de fapt, nu este așa. O relație romantică constă în esență din a cultiva o prietenie, iar acest lucru nu se poate întâmpla fără comunicare și interese comune. Discuțiile personale creează prietenii și ne ajută să-i cunoaștem calitățile și defectele celuilalt. Unii tineri se lasă conduși de pasiune, dar când ajung să se cunoască mai bine rămân dezamăgiți. Acest lucru se întâmplă fiindcă nu au apucat să devină prieteni, ci doar ”prieteni cu beneficii”.
3. Se stabilește o relație mai bună cu părinții. Când bărbații și femeile se respectă dragostea lor se maturizează și relația cu părinții lor se îmbunătățește. În general, părinții preferă ca viața copiilor înainte de căsătorie să fie una de abstinență sexuală și sunt îngrijorați când știu că aceștia sunt activi sexual fără a fi căsătoriți. Când un cuplu ascunde acest lucru, devin mai stresați și vinovați. Tinerii care așteaptă relaționează mult mai bine atât cu părinții lor, cât și cu cei ai partenerului.
4. Te simți mult mai liber să te poți întreba dacă e cazul să continui relația sau nu. Relațiile sexuale au puterea de a uni două persoane foarte strâns, lucru ce ar putea să prelungească o relație nesănătoasă bazată pe atracție fizică sau nevoie de siguranță. O persoană ar putea să se simtă ”captivă” într-o relație pe care ar dori să o încheie, dar să nu știe cum să iasă din ea. Cineva care nu face sex poate să rupă relația mult mai ușor pentru că nu a existat o intimitate atât de puternică pe plan fizic. Cu atât mai mult, dacă femeia rămâne însărcinată ambii parteneri vor vedea că este mai greu a lua decizii în privința relației precum dacă să se separe, să se căsătorească și așa mai departe.
5. Încurajează generozitatea în detrimentul egoismului. Sexualitatea în acest context poate duce la egoism și concentrare doar pe satisfacția proprie. Ar putea duce și la a-i face pe tineri să creadă că sunt într-o competiție cu persoanele care li s-ar putea părea atractive partenerilor. Acest tip de comportament adoptă insecuritatea și egoismul pentru că în momentul în care devii activ sexual tendința este de a-ți dori tot mai mult.
6. Riscul la abuz fizic sau verbal este diminuat. Sexul în afara căsătoriei poate să fie uneori asociat cu violență și alte forme de abuz. De exemplu, riscul la agresiune fizică este de două ori mai des întâlnit la cuplurile care locuiesc împreună decât la cei căsătoriți. De asemenea, gelozia este mai rar întâlnită la cuplurile care amână relațiile intime în comparație cu cei conduși de pasiune.
7. Apar mai multe modalități prin care să îți poți arăta afecțiunea. Cuplurile care practică abstinența găsesc căi noi prin care să își exprime iubirea. Ei trebuie să fie inventivi în a afla activități pentru a-și manifesta interesul unul față de celălalt. Astfel, relația lor devine mai strânsă, având timp să descopere caracterul și obiceiurile celuilalt, precum și să învețe cum să își întrețină relația.
8. Cuplul este mult mai probabil să aibă o căsnicie fericită. Studiile au arătat că tinerii care au locuit împreună înainte să fie căsătoriți sunt mai predispuși la a divorța decât cei care nu au stat împreună.
9. Dacă iei decizia de a rupe relația va durea mai puțin. Legătura puternică creată de activitatea sexuală ne unește strâns de cealaltă persoană, așa că în cazul unei despărțiri suferința va fi una mai mare. Însă în cazul în care nu a existat intimitate fizică și vă decideți să vă despărțiți separarea va fi mai puțin devastantă.