Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Preotul, apropiat de Dumnezeu, apropiat de oameni

 
Preotul, apropiat de Dumnezeu, apropiat de oameni
  • 30 Mar 2018
  • 3344

Apropierea lui Dumnezeu față de poporul său și apropierea apostolică a preoților au fost în centrul omiliei papei Francisc de la Sfânta Liturghie a Crismei celebrată în dimineața de joi, 29 martie a.c., în bazilica San Pietro, împreună cu patriarhii, cardinalii, episcopii și preoții diecezei de Roma. Sfânta Liturghie a cupris, în afară de ritualul propriu, ritul binecuvântării uleiului bolnavilor, a uleiului catecumenilor și sfințirea crismei. Totodată, cei care au primit taina preoției și-au reînnoit în fața episcopului făgăduințele preoțești.

Referindu-se la pagina Evangheliei proclamată la Sf. Liturghie, cu Isus care proclamă în sinagoga de la Nazaret apropierea lui Dumnezeu, papa Francisc a remarcat că Isus putea să fie ”un cărturar sau un învățător al Legii, dar a vrut să fie un evanghelizator, un predicator itinerant, mesagerul de vești bune pentru poporul său”.

Papa Francisc: «Aceasta este marea alegere a lui Dumnezeu: Domnul a ales să fie unul care stă aproape de poporul său. Treizeci de ani de viață ascunsă. Numai după aceea va începe să predice. Este pedagogia întrupării, a înculturării; nu doar în culturile îndepărtate, dar și în propria parohie, în noua cultură a tinerilor».

Apropierea, a continuat Sfântul Părinte, este mai mult decât numele unei virtuți particulare: ”este o atitudine care cuprinde întreaga persoană, modul său de a stabili legături, de a fi prezentă în egală măsură în ea însăși și atentă la ceilalți”.

Papa Francisc: «Când lumea spune că un preot este apropiat, de obicei scoate în evidență două lucruri: primul este că el este prezent întotdeauna (contrariul lui ”nu-l găsești niciodată”; ”știu, părinte, că sunteți foarte ocupat”, spun deseori). Și celălalt lucru este că preotul știe să găsească un cuvânt pentru fiecare. ”Vorbește cu toți – spune lumea – cu cei mari, cu cei mici, cu cei săraci, cu cei care nu cred...” Preoți apropiați, care sunt prezenți, care vorbesc cu toți... Preoți de stradă».

În această optică, a subliniat mai departe papa Francisc, se înțelege de ce ”apropierea este cheia evanghelizării: pentru că este o atitudine cheie în Evanghelie” și Domnul o folosește pentru a descrie Împărăția cerurilor. Trebuie să devenim mai conștienți că apropierea ”este și cheia adevărului, nu doar a milostivirii, dar și cheia adevărului”, ținând cont că ” în adevăr distanțele pot fi eliminate”. ”Adevărul nu este doar definiția care îți permite să numești situațiile și lucrurile ținându-le la distantă prin concepte și raționamente logice. Nu este numai aceasta. Adevărul este și fidelitate (”emeth”, în ebraică), ceea ce îți permite să numești persoanele cu numele lor propriu, așa cum le numește Domnul, mai înainte de a le clasifica și de a defini ”situația lor”.

Papa Francisc: «Trebuie să fim atenți să nu cădem în ispita de a ne face idoli din unele adevăruri abstracte. Sunt idoli comozi, la îndemână, care dau un anumit prestigiu și putere și sunt greu de recunoscut. Pentru că ”adevărul-idol” se mimetizează, folosește cuvintele evangheliei ca pe o haină, dar nu permite să li se atingă inima. Și, ceea ce este mult mai rău, îndepărtează lumea simplă de apropierea vindecătoare a Cuvântului și a Sacramentelor lui Isus».

În continuarea omiliei sale, papa Francisc a încredințat preoților trei domenii de meditație despre apropierea sacerdotală: însoțirea spirituală, sacramentul mărturisirii păcatelor și îndatorirea de a predica. Toate, a subliniat papa, trebuie să oglindească aceste două atitudini fundamentale: apropierea de Dumnezeu în rugăciune și apropierea față de oameni în viața lor concretă.

Papa Francisc: «Vestea cea bună se împlinește când aceste două forme de apropiere se alimentează și se îngrijesc reciproc. Dacă te simți departe de Dumnezeu, te rog, apropie-te de poporul său, care te va vindeca de ideologiile care ți-au lâncezit ardoarea. Cei mici te vor învăța să-l vezi pe Isus într-un mod diferit: în ochii lor, Persoana lui Isus este fascinantă, bunul său exemplu conferă autoritate morală, învățăturile sale sunt în serviciul vieții. Iar dacă tu te simți departe de oameni, apropie-te de Domnul, de Cuvântul său: în Evanghelie, Isus te va învăța modul său de a privi oamenii, cât valorează în ochii săi fiecare din cei pentru care și-a vărsat sângele său pe cruce. În apropierea de Dumnezeu, Cuvântul său se va face trup în tine și vei ajunge un preot apropiat de orice trup. În apropierea de poporul lui Dumnezeu, trupul său suferind va deveni cuvânt în inima ta și vei avea ce să vorbești cu Dumnezeu, vei deveni un preot mijlocitor».

 

(rv – A. Dancă)

 



Sursa:ro.radiovaticana.va