Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Punct și de la capăt. Un nou început pentru iezuiții din România

 
Punct și de la capăt. Un nou început pentru iezuiții din România
  • 13 Ian 2018
  • 3763

Odată cu citirea Decretului Părintelui General de către Asistentul său, pr. Joaquin Barrero, corpul apostolic al celor 15 iezuiți din România a căpătat o nouă formă printr-un nou statut: acela de Misiune a Provinciei Euro-Mediteraneene. Iar faptul că această transformare a intrat în vigoare chiar în timpul Liturghiei solemne de Epifanie celebrate în capela Centrului Manresa îi conferă o semnificație întreită: euharistică, diaconală și internațională. Euharistică, pentru că nicio schimbare autentică nu poate avea loc în viețile noastre în absența pecetei sacramentale; diaconală, pentru că noii superiori, Provincialul EUM, pr Gianfranco Matarazzo și Delegatul Misiunii Române, Pr. Michael Bugeja, au sărutat simbolic pământul românesc din dorința de a sluji Biserica și societatea civilă a acestei țări; în fine, este și internațională, datorită integrării treptate a mănunchiului apostolic al iezuiților locali într-o realitate cuprinzând, alături de România, și Italia, Malta și Albania. Totodată, se va continua colaborarea la nivel local cu confrații din Provincia Maghiară.

Ce înseamnă așadar această restructurare și ce presupune concret chemarea la convertire? Administrativ vorbind, „misiunea” semnifică un proces de integrare treptată a iezui ților din România în Provincia Euro-Mediteraneeană. Spiritual vorbind, aceasta presupune o renunțare și o deschidere, deopotrivă: scade autonomia gestiunii interne, însă crește solidaritatea dintre diferitele comunități și opere ale aceleiași Provincii. Într-un context socio-politic, religios și confesional din ce în ce mai fragmentat, ni se cere să devenim mai puțin autoreferențiali și mai deschiși la mâini și la inimi, pentru a primi mai mult, dar și pentru a dărui mai mult. De asemenea, această deschidere presupune să ne rugăm, să lucrăm și să trăim mai mult în echipă, nu doar cu iezuiți din alte țări, ci și cu toți oamenii de bunăvoință însuflețiți de spiritul magis-ului ignațian!

Să intrăm așadar în timpul liturgic de peste an cu acest nou început și sperăm înnoitor pentru iezuiții din România, pentru cei care conlucrează cu ei, dar mai ales pentru partea din via Domnului ce le-a fost încredințată!

Marius Taloș SJ



Sursa:http://www.iezuiti.ro