Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sfânta Liturghie - retrăirea Calvarului, nu un spectacol

 
Sfânta Liturghie - retrăirea Calvarului, nu un spectacol
  • 23 Noi 2017
  • 2878

«Am fost răstignit împreună cu Cristos. Așadar, nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine. Și ceea ce trăiesc acum în trup, trăiesc prin credința în Fiul lui Dumnezeu care m-a iubit și s-a dat pentru mine. Eu nu resping harul lui Dumnezeu.» Din acest fragment, din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Galateni, se inspiră cateheza audienței generale de miercuri, 22 noiembrie, a treia din ciclul dedicat Sfintei Liturghii, cu desfășurare în Piața Sfântul Petru.

Cu titlul "Sfânta Liturghie este memorialul Misterului pascal al lui Cristos", cateheza papei Francisc propune întrebarea "ce este în esență Sfânta Liturghie?",  explicând că "aceasta ne face părtași la victoria lui Cristos asupra păcatului și a morții și dă semnificație deplină vieții noastre".

«Pentru a înțelege valoarea Sfintei Liturghii este necesar să înțelegem, înainte de toate, semnificația biblică a "aducerii aminte"», a spus pontiful, subliniind că memorialul nu este doar amintirea evenimentelor din trecut, ci și proclamarea faptelor minunate pe care Dumnezeu le-a săvârșit pentru oameni, după cum evidențiază Catehismul Bisericii Catolice, la numărul 1363.

«Isus Cristos, prin patima, moartea, învierea și înălțarea la cer a dus la împlinire Paștele. Iar Sfânta Liturghie este memorialul Paștelui său, al 'exodului' pe care l-a împlinit pentru noi, pentru a ne face să ieșim din sclavie și ne introduce în țara promisă a vieții eterne. Nu este doar o amintire, nu, este mai mult: înseamnă să faci să devină prezent ceea ce s-a întâmplat în urmă cu douăzeci de secole », a spus Sfântul Părinte, amintindu-ne că «Euharistia ne duce întotdeauna în vârful acțiunii de mântuire a lui Dumnezeu».
Papa Francisc: «Fiecare celebrare euharistică este o rază din acel soare fără apus, care este Isus Cristos cel înviat. A lua parte la Sfânta Liturghie, în special duminica, înseamnă să pătrundem în victoria Celui înviat, să fim iluminați de strălucirea sa, și încălziți de căldura sa. Prin celebrarea euharistică, Duhul Sfânt ne face părtași la viața divină ce este în măsură să transfigureze întreaga noastră făptură muritoare. Și, în trecerea sa de la moarte la viață, de la efemer la eternitate, Domnul Isus ne trage și pe noi cu El, pentru a trăi Paștele. (…) De fapt, sângele său ne eliberează de moarte și de frica de moarte. Ne eliberează nu doar de stăpânirea morții fizice, dar și de moartea spirituală reprezentată de ceea ce este rău, de păcat, care ne cuprinde ori de câte ori cădem victime ale propriului păcat sau al păcatului altuia. Și atunci viața noastră se viciază, își pierde frumusețea, își pierde semnificație și se ofilește. Însă, Cristos este plinătatea vieții și când a înfruntat moartea a anihilat-o pentru totdeauna. »

Amintindu-ne că Paștele lui Cristos este victoria definitivă asupra morții,  "pentru că el a transformat moartea sa într-un suprem act de iubire", pontiful a evidențiat valoarea inestimabilă a Euharistiei prin care Cristos vrea să ne comunice această iubire pascală. «Dacă o primim cu credință și noi putem să-l iubim cu adevărat pe Dumnezeu și pe aproapele, putem iubi așa cum El ne-a iubit pe noi, dându-ne viața.»

Atrăgându-ne atenția asupra semnificației Sfintei Liturghii – ce reprezintă pătrunderea în pătimirea, moartea, învierea și înălțarea lui Isus – pontiful a subliniat că a merge la Sfânta Liturghie este ca și cum al merge pe Calvar și, în consecință, nu ne putem comporta oricum:
Papa Francisc: «Gândiți-vă. Să ne gândim, cu ajutorul imaginației, că suntem în acel moment pe Calvar; știm că omul de pe cruce este Isus. De aceea, nu ne putem permitem să vorbim între noi, să facem fotografii, să ne dăm în spectacol. (…) Sfânta Liturghie înseamnă retrăirea Calvarului, nu este un spectacol. » RV/AM



Sursa:ro.radiovaticana.va