Necesitatea edificării, păzirii și a purificării Bisericii reprezintă cele trei coordonate ale omiliei papei Francisc din cadrul Sfintei Liturghii celebrată joi, 9 noiembrie, în capela Casei Sfânta Marta din Vatican, în ziua în care se celebrează Sfințirea Bazilicii din Lateran, catedrala Romei, "maica tuturor Bisericilor", titlu despre a cărei semnificație pontiful a spus că "nu este un motiv de orgoliu, ci de slujire și de iubire".
Inspirându-se din lectura a II-a a liturgiei zilei, luată din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni, capitolul 3, papa Francisc a pus accentul pe necesitatea "edificării Bisericii", al cărui fundament este Isus Cristos:
Papa Francisc: «El este piatra unghiulară a acestui edificiu. Fără Isus Cristos, Biserica nu există. De ce? Pentru că nu are fundament. Și, dacă se construiește o biserică – să ne gândim la o biserică materială – ce s-ar întâmpla dacă nu ar avea o temelie? Se prăbușește. Se dărâmă totul. Tot astfel, fără prezența lui Isus cel viu în Biserică, aceasta se surpă.
Rămânând în același registru de imagine, pontiful a întrebat ce însemnăm pentru noi edificiul Bisericii, amintindu-ne că suntem "pietre vii", diferite una de cealaltă, tocmai în această varietate costând bogăția Bisericii, fiecare dintre noi contribuind la edificarea Bisericii în funcție de darul primit de la Dumnezeu. "Nu ne putem gândi la o Biserică uniformă; aceasta nu ar fi Biserică", a spus Sfântul Părinte, atrăgându-ne atenția asupra responsabilității de a păzi Biserica, conștienți fiind de Spiritul lui Dumnezeu care se află în noi.
Papa Francisc: «Câți creștini din zilele noastre știu cine este Isus Cristos? Poate că știu despre Dumnezeu Tatăl, pentru că se roagă rugăciunea "Tatăl nostru"… . Dar ce știu despre Duhul Sfânt? Știu, poate, că este reprezentat prin imaginea unui porumbel și cunoașterea se oprește aici. Însă, Spiritul Sfânt este viața Bisericii, este viața ta, este viața mea… Noi suntem templul Duhului Sfânt și trebuie să-l păzim într-atât de mult încât sfântul Paul îi îndeamnă pe creștini să nu-l întristeze pe Duhul Sfânt, adică să nu aibă un comportament contrar armoniei pe care Spiritul Sfânt o stabilește în noi și în Biserică. El este armonia, el realizează armonia acestui edificiu.»
Referindu-se la cerința purificării Bisericii, pontiful a spus că acest act trebuie să pornească de la noi înșine, deoarece «toți suntem păcătoși. Toți. Dacă cineva dintre voi nu este păcătos, să ridice mâna, pentru că ar fi ceva extraordinar. Însă, suntem cu toții păcătoși și de aceea trebuie să ne purificăm continuu, după cum trebuie să purificăm comunitatea: comunitatea diecezană, comunitatea creștină, comunitatea universală a Bisericii, pentru a o face să crească».
RV/AM