De Salvatore Cernuzio
A rămas aşa de imprimată în memoria papei imaginea bunicii de la Iaşi, întâlnită în timpul călătoriei în România din 2019, cu faţa zâmbitoare şi ţinând în braţe nepoţelul de câteva luni, încât Francisc a voit să fie tipărită fotografia sa. O cartolină în culori, pe verticală, creată chiar de pontif, pe care Jorge Mario Bergoglio o distribuie în aceste zile tuturor episcopilor, conducătorilor de dicastere, colaboratorilor şi oaspeţilor primiţi în audienţe în Palatul Apostolic. Un pro memoria pentru a aminti importanţa raportului dintre tineri şi bătrâni.
Fotografia, difuzată anul trecut de Vatican News şi tipărită acum de LEV (Libreria Editrice Vaticana), reprezintă femeia bătrână zâmbitoare cu un batic pe cap, în timp ce-l ţine în braţe pe nepotul de câteva luni, înfofolit într-un costumaş albastru. La trecerea prin mulţime a papamobilului, cu ocazia întâlnirii cu tinerii şi familiile în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi (1 iunie 2019), bunica l-a ridicat pe prunc dincolo de balustrade pentru a-l arăta lui Francisc.
Papa a privit şi el şi s-a emoţionat. A mărturisit asta el însuşi în discursul care a urmat după câteva minute adresat tinerilor români: "Termin, mai rămâne un paragraf, dar nu vreau să neglijez să spun o experienţă pe care am avut-o în timp ce intram în piaţă. Era o bătrână, destul de bătrână, bunică. În braţe avea nepotul de două luni mai mult sau mai puţin, nu mai mult. Când am trecut mi l-a arătat. Zâmbea, şi zâmbea cu un zâmbet de complicitate, ca şi cum mi-ar spune: «Uite, acum eu pot să visez!». Pe moment, m-am emoţionat şi n-am avut curajul să merg şi s-o aduc aici în faţă", a spus Bergoglio dezlipindu-se de textul scris. Şi a adăugat: "Pentru aceasta povestesc asta. Bunicii visează când nepoţii merg înainte, iar nepoţii au curaj când iau rădăcinile de la bunici".
Tot aceste cuvinte sunt prezentate pe spatele cartolinei voite de papa. Conform informaţiilor culese de Vatican Insider, acesta ar fi motivul vizitei neaşteptate pe care Francisc a făcut-o la sfârşitul lui august în sediul Libreria Editrice Vaticana, despre care a făcut aluzie situl specializat Il Sismografo.
În titlul cartolinei este citată în schimb o frază a profetului Ioel: "După aceea, voi revărsa Duhul meu peste orice făptură: vor profeţi fiii voştri şi fiicele voastre, bătrânii voştri vor avea vise şi tinerii voştri vor avea viziuni" (Il 3,1). Este versetul pe care Papa Francisc îl aminteşte încontinuu în omilii sau în discursuri în timpul întâlnirilor cu tineretul, pentru a sublinia cât de vital este pentru prezentul şi viitorul societăţii moderne un raport sănătos între generaţii vechi şi noi. Temă îndrăgită de pontiful argentinian care n-a ascuns niciodată legătura profundă cu bunica Rosa, care, aşa cum a destăinuit în diferite ocazii, a fost fundamentală şi pentru creşterea sa spirituală.
"Tradiţia este garanţia viitorului şi nu urna cenuşii", afirma muzicianul Gustav Mahler. Şi această frază l-a impresionat pe Papa Francisc, care a citat-o în conferinţa de presă din zborul de întoarcere din România. Interpelat de jurnalişti cu privire la raportul cu predecesorul Benedict al XVI-lea, papa a amintit şi cu acea ocazie pe bunica română: "Sunt bucuros, pentru că la Iaşi am făcut referinţă la bunica aceea [cu nepoţelul nou-născut în braţe]: a fost un gest de «complicitate», şi cu ochii aceia... În acel moment eram atât de emoţionat încât n-am reacţionat şi apoi papamobilul a mers înainte; aşadar, aş fi putut să-i spun acestei bunici să vină în faţă, pentru a arăta acel gest... Şi i-am spus Domnului Isus: «Este o durere, dar tu eşti capabil s-o rezolvi». Şi profesionistul nostru Francesco [fotograf], când a văzut comunicarea pe care am avut-o cu acea femeie cu ochii, a făcut fotografia şi acum este publică: am văzut-o în această după-amiază pe Vatican Insider. Acestea sunt rădăcinile, şi asta va creşte. Nu va fi ca mine, dar eu dau ceea ce este al meu. Este importantă această întâlnire [între bătrâni şi tineri]".
Nu este prima dată când papa dă să fie tipărită o cartolină ca memorandum pentru problemele care se află la inima sa. În zborul de dus pentru călătoria apostolică în Chile, în ianuarie 2018, Bergoglio a împărţit jurnaliştilor din avion imaginea copilului din Nagasaki care transporta pe umeri pe frăţiorul mort în timpul bombardamentului atomic. O fotografie cruntă, făcută de nord-americanul Joseph Roger O'Donnell, prin care papa a lansat un avertisment împotriva oricărui conflict, îndeosebi "al treilea război mondial pe bucăţi", care tulbură lumea de astăzi.
Traducere: Pr. Mihai Pătrașcu