«Noi am fost creați ca să iubim și să fim iubiți. Dumnezeu, care este iubire, ne-a creat ca să ne facă părtași la viața sa, ca să fim iubiți de El și să-L iubim, și ca să iubim împreună cu El pe celelalte persoane. Acesta este ”visul” lui Dumnezeu pentru om. Ca să-l realizăm, avem nevoie de harul său». Este, pe scurt reflecția papei Francisc de la rugăciunea ”Angelus”, recitată duminică, 29 octombrie 2017, împreună cu mii de credincioși prezenți în Piața Sfântul Petru. Pontiful a făcut un comentariu la evanghelia duminicii, a 30-a din timpul liturgic de peste an după calendarul roman sau latin, și a menționat, la saluturile finale, beatificarea ieri, în Brazilia, a preotului misionar italian Ioan Schiavo, din congregația ”Iosefinii lui Murialdo”.
Comentând pericopa de la Sfântul Matei, cu întrebarea cărturarului despre ”porunca cea mai mare” (22, 34-40), papa Francisc a scos în evidență răspunsul lui Isus: ”Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău și din tot cugetul tău” și ”Să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”. Prin acest răspuns dat fariseilor, a remarcat Sfântul Părinte, ”Isus încearcă în același timp să-i ajute să facă ordine în religiozitatea lor, să restabilească ceea ce contează cu adevărat și ceea ce este mai puțin important. El spune: «În aceste două porunci este cuprinsă toată Legea și Profeții». Isus și-a trăit viața chiar în acest fel: predicând și făcând ceea ce contează cu adevărat și este esențial, adică iubirea. Iubirea dă elan și rodnicie vieții și drumului de credință: fără iubire, atât viața cât și credința, rămân sterile”.
Papa Francisc: «Ceea ce Isus propune în această pagină evanghelică este un ideal minunat care corespunde celei mai autentice dorințe a inimii noastre. Într-adevăr, noi am fost creați ca să iubim și să fim iubiți. Dumnezeu, care este iubire, ne-a creat ca să ne facă părtași la viața sa, ca să fim iubiți de El și să-L iubim, și ca să le iubim împreună cu El pe celelalte persoane. Acesta este ”visul” lui Dumnezeu pentru om. Ca să-l realizăm, avem nevoie de harul său, avem nevoie să primim în noi capacitatea de a iubi care provine de la Dumnezeu însuși. Isus se jertfește pentru noi în Euharistie tocmai pentru aceasta. În Euharistie primim Trupul și Sângele său, îl primim pe Isus în cea mai înaltă expresie a iubirii sale, când El s-a jertfit pe sine Tatălui pentru mântuirea noastră».
”Fecioara Maria”, a încheiat pontiful, ”să ne ajute să primim în viața noastră «cea mai mare poruncă» a iubirii lui Dumnezeu și a aproapelui. Într-adevăr, chiar dacă o cunoaștem de când eram copii, nu vom înceta niciodată să ne convertim la aceasta și să o punem în practică în diferitele situații în care ne aflăm”.
După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa Francisc a salutat cu afecțiune grupurile de pelerini din Italia, Irlanda, Austria și Germania, alături de participanții la simpozionul Institutelor seculare de viață consacrată din Italia și de asociația donatorilor de sânge FIDAS din Orta Nova (Foggia). De asemenea, Sfântul Părinte a salutat comunitatea togoleză din Italia și pe cea venezuelană, încredințând Fecioarei Maria ”speranțele și așteptările legitime ale acestor națiuni”. În fine, o subliniere importantă a unui eveniment care a avut loc în America Latină, dar de o relevanță care cuprinde întreaga Biserică:
Papa Francisc: «Dragi frați și surori, ieri, la Caxias do Sul, în Brazilia, a fost proclamat Fericit Ioan Schiavo, preot din [congregația] Iosefinii lui Murialdo. Născut pe colinele de lângă Vicenza [Italia] la început anilor 1900, pe când era tânăr preot a fost trimis în Brazilia, unde a lucrat cu râvnă în slujirea poporului lui Dumnezeu și a formării persoanelor consacrate. Exemplul său să ne ajute să trăim în plinătate adeziunea noastră la Cristos și Evanghelie!».
Primiți la final și Binecuvântarea apostolică a papei Francisc.