Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Scrisoare apostolică motu proprio ”Summa familiae cura”

 
Papa Francisc: Scrisoare apostolică motu proprio ”Summa familiae cura”
  • 21 Sep 2017
  • 3253

Marți, 19 septembrie 2017, Sala de presă a Sf. Scaun a publicat scrisoarea apostolică a papei Francisc în formă de motu proprio ”Summa familiae cura” prin care Sfântul Părinte înființează ”Institutul teologic pontifical Ioan Paul al II-lea pentru științele căsătoriei și familiei”. Noul institut teologic își va desfășura activitatea în cadrul Universității pontificale din Lateran și înlocuiește actualul ”Institut pontifical Ioan Paul al II-lea pentru studii despre căsătorie și familie”, care încetează să funcționeze. ”Va fi o datorie”, se citește la primul articol al scrisorii motu proprio, ”ca inspirația originară care a dat viață precedentului institut pentru studii despre căsătorie și familie să continue să fecundeze mai amplul domeniu de angajare al noului institut teologic, contribuind cu eficacitate astfel încât să-l facă să corespundă pe deplin la actualele exigențe ale misiunii pastorale a Bisericii”.

Pontiful elogiază ”munca rodnică de aprofundare teologică și de formare pastorală” desfășurată de institutul fondat de Ioan Paul al II-lea după sinodul episcopilor din 1980 despre familie și după exortația apostolică post-sinodală ”Familiaris consortio” din 1981. Mai recent, afirmă papa Francisc în documentul motu proprio, ”Biserica a efectuat un ulterior parcurs sinodal, aducând din nou în centrul atenției realitatea căsătoriei și a familiei”. Este vorba de adunarea extraordinară a sinodului episcopilor din 2014, pe tema ”Provocările pastorale ale familiei în contextul evanghelizării”, și de adunarea sinodului episcopilor din 2015, pe tema ”Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lume”. ”Împlinirea acestui drum intens”, subliniază Sfântul Părinte, ”a fost exortația apostolică post-sinodală «Amoris laetitia», publicată în 19 martie 2016”.

”Acest anotimp sinodal a condus Biserica la o reînnoită conștiință cu privire la Evanghelia familiei și la noile provocări pastorale la care comunitatea creștină este chemată să răspundă. Centralitatea familiei în parcursurile de «convertire pastorală» a comunităților noastre și de «transformare misionară a Bisericii» cere ca – chiar la nivel de formare academică – în reflecția despre căsătorie și familie «să nu înceteze niciodată perspectiva pastorală și atenția la rănile umanității. Dacă, pe de o parte, o aprofundare rodnică a teologiei pastorale nu poate să fie condusă neglijând profilul eclezial particular al familiei, pe de altă parte, nu iese din aceeași sensibilitate pastorală a Bisericii aportul prețios al gândirii și al reflecției care cercetează, la modul cel mai aprofundat și riguros, adevărul revelației și înțelepciunea tradiției credinței, în vederea unei înțelegeri mai bune a acesteia în timpul de față». ”Binele familiei este decisiv pentru viitorul lumii și al Bisericii. (…) Este sănătos a acorda atenție realității concrete, pentru că cererile și chemările Spiritului să răsune chiar în evenimentele istoriei, prin intermediul cărora Biserica poate să fie condusă la o înțelegere mai profundă a misterului inepuizabil al căsătoriei și familiei”.

În același timp, notează papa Francisc, ”schimbarea antropologico-culturală, care astăzi influențează toate aspectele vieții și cere o abordare analitică și diversificată, nu ne permite să ne limităm la practici de pastorală și misiune care oglindesc forme și modele din trecut. Trebuie să fim interpreții conștienți și pasionați ai înțelepciunii credinței într-un context în care indivizii sunt mai puțin susținuți decât în trecut de structurile sociale, în viața lor afectivă și familială. În propunerea limpede de a rămâne credincioși învățăturii lui Cristos, trebuie, așadar, să vedem, cu o inteligență de iubire și cu un înțelept realism, la realitatea familiei, astăzi, în toată complexitatea sa, în luminile și umbrele sale”.

”Din aceste motive”, afirmă papa Francisc în scrisoarea motu proprio, ”am considerat oportun să dau o nouă organizare juridică Institutului Ioan Paul al II-lea pentru ca «intuiția clarvăzătoare a Sfântului Ioan Paul al II-lea, care a vrut mult această instituție academică, astăzi să poată să fie și mai bine recunoscută și apreciată în fecunditatea și actualitatea sa». Drept care”, spune papa Francisc, ”am ajuns la hotărârea de a înființa un Institut teologic pentru științele căsătoriei și familiei, lărgindu-i domeniul de interes, fie în raport cu noile dimensiuni ale îndatorii pastorale și ale misiunii ecleziale, fie în raport cu progresele științelor umane și ale culturii antropologice într-un domeniu atât de fundamental pentru cultura vieții”.

Noul Institut, se stabilește în cele șase articole ale scrisorii motu proprio, va avea ”o legătură specială” cu magisteriul Sfântului Scaun și se bucură de ”o relație privilegiată” cu Congregația pentru educația catolică, Departamentul pentru Laici, familie și viață și cu Academia pontificală pentru viață. Instituția teologică are, în același timp, dreptul de a acorda studenților următoarele grade academice: doctoratul, licența și diploma. Până la aprobarea noilor statute, Institutul teologic nou înființat va funcționa după normele actualmente în vigoare ale precedentului Institut de studii despre căsătorie și familie. Scrisoarea apostolică motu proprio ”Summa familiae cura” are data de 8 septembrie 2017, sărbătoarea Nașterii Fericitei Fecioare Maria.

 

(rv - A. Dancă)

 



Sursa:ro.radiovaticana.va