Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Patru ani de la beatificarea lui Vladimir Ghika, preot, martir

 
Patru ani de la beatificarea lui Vladimir Ghika, preot, martir
  • 01 Sep 2017
  • 3265

Acum patru ani, pe 1 septembrie 2013, papa Francisc aducea la cunoștința întregii Biserici catolice, la rugăciunea ”Angelus” din Piața Sfântul Petru, un eveniment de mare semnificație pentru istoria Bisericii catolice din România: beatificarea, cu o zi înainte (31 august 2013), a preotului Vladimir Ghika, martir pentru credința în Cristos sub regimul comunist. ”Ieri, la București, a fost proclamat Fericit Vladimir Ghika, preot diecezan, care s-a născut la Istanbul și a murit martir la București în 1954”. Pontiful a anunțat cu aceeași ocazia și beatificarea unui preot italian (Antonio Franco), după care a încheiat spunând: ”Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru acești mărturisitori exemplari ai Evangheliei”.

Sfânta Liturghie și ceremonia solemnă de beatificare a mons. Vladimir Ghika au fost organizate de Arhidieceza romano-catolică de București la Pavilionul Central din complexul Romexpo și au fost prezidate de trimisul special al papei Francisc, cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru cauzele sfinților.

Potrivit organizatorilor, la ritul sacru au luat parte aproximativ zece mii de credincioși, fiind prezenți mai mulți membri ai familiei Ghika. Comemorarea liturgică a Fericitului Vladimir Ghika se celebrează anual pe 16 mai.

«Secolul trecut -  spunea cardinalul Amato la predica ceremoniei de beatificare de la București - a fost denumit „secolul martirilor”. În lumea întreagă forțele răului s-au dezlănțuit împotriva creștinilor, cu tragedia din Mexic, persecuția din Spania, exterminarea nazistă, holocaustul comunist. Și România și-a trăit calvarul prin ceea ce istoricii numesc „una dintre cele mai rele prigoane ale secolului”, observa atunci cardinalul Angelo Amato.



Sursa:ro.radiovaticana.va

Știri din aceeași categorie