Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Întâlnirea cu Isus, izvorul bucuriei și al speranței

 
Întâlnirea cu Isus, izvorul bucuriei și al speranței
  • 31 Aug 2017
  • 3436

”Să ne amintim de Isus, de focul iubirii prin care, într-o zi, am conceput viața noastră ca un proiect de bine, și să revigorăm prin această văpaie speranța noastră”: sunt cuvintele prin care papa Francisc a încheiat cateheza audienței generale de miercuri, 30 august 2017, desfășurată în Piața Sfântul Petru pe  tema: ”Memoria vocației revigorează speranța”. În cea de-a 32-a cateheză despre speranță, papa Francisc a vorbit pe larg despre raportul dintre speranță și memorie, făcând o referință specială la memoria vocației.

Pornind de la pagina biblică a Noului Testament despre întâlnirea primilor discipoli cu Isus (In 1, 35-42), pontiful a remarcat că această experiență a rămas întipărită atât de mult în memoria lor încât unul dintre ei a înregistrat chiar și ora: ”Era cam pe la ceasul al zecelea” (v. 39), adică pe la ora patru după-amiază. Evanghelistul Ioan povestește acest episod ca pe o amintire inconfundabilă din tinerețe, rămasă intactă în memoria bătrâneții sale. Isus, pe de altă parte, se prezintă ca un ”expert al inimii umane” și îi întreabă: ”Ce căutați?” (v. 38).

Papa Francisc: «În acel moment [Isus] a întâlnit doi tineri în căutare, cu o neliniște sănătoasă. De fapt, ce tinerețe este o tinerețe satisfăcută, fără o căutare a sensului? Tinerii care nu caută nimic nu sunt tineri, sunt la pensie, au îmbătrânit înainte de vreme. Este trist să vezi tineri la pensie… Isus, de-a lungul întregii Evanghelii, în toate întâlnirile care i se întâmplă pe drum, apare ca un ”incendiar” al inimilor. (…) Aș vrea să-i întreb și eu astăzi pe tinerii care sunt aici în Piață și pe cei care ascultă prin mass-media: ”Tu, care ești tânăr, ce cauți? Ce cauți în inima ta?».

Vorbind mai departe despre vocația lui Ioan și Andrei, papa Francisc a remarcat că aceștia ”încep să stea cu Isus și imediat se transformă în misionari, pentru că atunci când se termină întâlnirea, ei nu se întorc acasă liniștiți”. Respectivii frați ai lor, Simon și Iacob, sunt implicați degrabă în urmarea lui Isus. Întâlnirea primilor discipoli cu Isus ”a fost atât de mișcătoare, atât de fericită încât discipolii își vor aduce aminte pentru totdeauna de ziua care a luminat și orientat tinerețea lor”.

Papa Francisc: «Cum se descoperă propria vocație în această lume? Poate fi descoperită în atâtea feluri, dar această pagină din Evanghelie ne spune că primul indicator este bucuria întâlnirii cu Isus. Căsătoria, viața consacrată, preoția: fiecare vocație adevărată începe cu întâlnirea cu Isus care ne dăruiește o bucurie și o speranță nouă și ne conduce, chiar și prin încercări și greutăți, la o întâlnire tot mai deplină, crește acea întâlnire, devine mai mare. Este întâlnirea cu El și cu plinătatea bucuriei».

”Domnul nu vrea bărbați și femei care să-l urmeze fără tragere de inimă, fără să aibă în inimă vântul bucuriei”, a spus mai departe Sfântul Părinte. ”Un discipol al Împărăției lui Dumnezeu care nu este bucuros, nu evanghelizează această lume, este unul trist. Se devine predicatori ai lui Isus nu ascuțindu-și armele retoricii. Tu poți să vorbești, să vorbești și iar să vorbești, dar dacă nu este nimic altceva… Cum se devine predicatori ai lui Isus? Păstrând în ochi licărirea adevăratei fericiri”.

Papa Francisc: «Vă rog: Să nu dăm crezare persoanelor dezamăgite și nefericite! Să nu ascultăm de cel care sfătuiește cu cinism să nu cultivăm speranțe în viață. Să nu ne încredem în cei care sting din fașă orice entuziasm, spunând că niciun efort nu merită sacrificiul unei vieți întregi! Să nu-i ascultăm pe ”bătrânii” cu inima, care înăbușă euforia tinerească! Să mergem la cei bătrâni care au ochii strălucind de speranță! Să cultivăm, în schimb, utopiile sănătoase: Dumnezeu ne vrea capabili să visăm ca El și împreună cu El în timp ce mergem cu mare atenție față de realitate. Să visăm o lume diferită!».

În fine, preluând îndemnul pe care apostolul Pavel îl adresa ucenicului său Timotei, papa Francisc a încheiat cu ”sfatul marelui Sfânt Pavel: «Amintește-ți de Isus Cristos!» A-și aminti de Isus, de focul iubirii cu care, într-o zi, am conceput viața noastră ca pe un proiect de bine și să revigorăm cu această văpaie speranța noastră”.

Înainte de a-i saluta, ca de obicei, pe cei bolnavi, pe tineri și pe cei recent căsătoriți, papa Francis a adresat un apel privind apropiata Zi mondială de rugăciune pentru îngrijirea creației:

Papa Francisc: «Poimâine, 1 septembrie, se va marca Ziua de rugăciune pentru îngrijirea creației. Cu această ocazie, eu și scumpul frate Bartolomeu, patriarhul ecumenic al Constantinopolului, am pregătit împreună un Mesaj. În acesta vă invităm pe toți să asumați o atitudine de respect și responsabilitate față de Creație (mediu). Facem, totodată, un apel la cei care ocupă roluri influente să asculte strigătul pământului și strigătul celor săraci, care suferă mai mult de pe urma dezechilibrelor ecologice».

Primiți la final Binecuvântarea Apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va