Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: ”Isus vrea să zidească Biserica sa și împreună cu noi, cei de astăzi”

 
Papa Francisc: ”Isus vrea să zidească Biserica sa și împreună cu noi, cei de astăzi”
  • 28 Aug 2017
  • 3254

”Evanghelia de astăzi ne amintește că Isus a vrut pentru Biserica sa un centru vizibil de comuniune în Petru și în cei care aveau să-i urmeze în aceeași responsabilitate primațială”: a spus papa Francisc la ”Angelus”, recitat duminică 27 august 2017 împreună cu credincioșii care au venit în Piața Sfântul Petru. Pontiful a făcut un comentariu la Evanghelia duminicii, luată din capitolul 16 de la Sf. Matei despre întrebarea lui Isus ”Cine spun oamenii că este Fiul omului?” și cuvintele sale adresate apostolului Petru: ”Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea!” (Mt 16, 13-20). În pofida căldurii foarte mari și a măsurilor de securitate din jurul Cetății Vaticanului, mii de romani și pelerini au venit duminică la tradiționala întâlnire cu Succesorul lui Petru. De altfel, cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, la solicitarea jurnaliștilor, în contextul Mitingului prieteniei între popoare de la Rimini, a afirmat că publicarea unui video cu amenințări din partea grupării Stat Islamic la adresa papei și a orașului Roma, Statul Cetății Vaticanului nu a ridicat nivelul de alertă pe teritoriul său și nu a adoptat ”măsuri adiționale” de securitate. Amenințările, a recunoscut cardinalul, ”nu pot să nu trezească îngrijorare”, dar cu toate acestea, ”se continuă cu același nivel de atenție și de securitate” ca și înainte de recentul atentat de la Barcelona.

Revenind la alocuțiunea duminicală de la rugăciunea ”Angelus”, papa Francisc a remarcat că ”Evanghelia acestei duminici ne prezintă un pasaj-cheie din parcursul lui Isus cu discipolii săi: momentul în care vrea să verifice la ce punct este credința lor în El. Mai întâi vrea să afle ce gândesc oamenii despre El. Lumea crede că Isus este un profet, lucru care este adevărat, dar care nu ajunge la centrul Persoanei și misiunii sale. Apoi, pune discipolilor întrebarea la care ține mai mult, îi întreabă direct: ‚Dar voi, cine spuneți că sunt eu?’ (v. 15).

Papa Francisc: «Prin acel ”dar”, Isus îi desprinde cu hotărâre pe apostoli de masa de oameni, ca și cum ar spune: dar voi, care sunteți cu mine în fiecare zi și mă cunoașteți îndeaproape, ce ați înțeles mai mult?  Învățătorul așteaptă de la ai săi un răspuns înalt și diferit față de răspunsurile care vin din opinia publică. Într-adevăr, tocmai un astfel de răspuns izvorăște din inima lui Simon, numit Petru: ”Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu” (v. 16)».

În realitate, a continuat papa Francisc, ”Simon Petru se trezește că are pe buze cuvinte mai mari decât el, cuvinte care nu-i vin din capacitățile lui naturale, dar sunt inspirate de Tatăl ceresc (cf. v. 17), care îi descoperă primului dintre cei Doisprezece adevărata identitate a lui Isus: el este Mesia, Fiul trimis de Dumnezeu ca să mântuiască omenirea. Din acest răspuns, Isus înțelege că, grație credinței dăruită de Tatăl, există un fundament solid pe care poate să-și construiască comunitatea sa, Biserica sa. De aceea, îi spune lui Simon: ”Tu ești Petru – adică piatră, stâncă – și pe această piatră voi zidi Biserica mea” (v. 18).

Papa Francisc: «Isus vrea să continue să zidească Biserica sa și cu noi, cei de astăzi, această casă cu temelii trainice, dar în care nu lipsesc crăpăturile, și care are mereu nevoie să fie reparată, ca în vremurile lui Francisc din Assisi. Noi nu ne simțim, desigur, stânci, ci numai pietre mărunte. Cu toate acestea, nicio piatră nu este inutilă, dimpotrivă, în mâinile lui Isus fiecare devine prețioasă pentru că El o ia, o privește cu mare blândețe, o prelucrează cu Spiritul său și o așază la locul potrivit, pe care El l-a gândit dintotdeauna și unde poate să fie mai folositoare la întreaga zidire».

”Noi toți, oricât am fi de mici”, a continuat papa Francisc, ”am fost făcuți «pietre vii» de iubirea sa, iar în acest fel avem un loc și o misiune în Biserică: aceasta este comunitatea de viață, făcută din foarte multe pietre, toate diferite, care formează un singur edificiu sub semnul fraternității și al comuniunii”.

Papa Francisc: «Evanghelia de astăzi ne amintește că Isus a vrut pentru Biserica sa un centru vizibil de comuniune în Petru și în cei care aveau să-i urmeze în aceeași responsabilitate primațială care, încă de la origini, au fost identificați în Episcopii Romei, cetatea în care Petru și Pavel au dat mărturia sângelui».

”Să ne încredințăm Mariei, regina apostolilor și maica Bisericii! Ea era prezentă în cenaclu, alături de Petru, când Spiritul Sfânt a coborât asupra apostolilor și i-a făcut să iasă ca să vestească tuturor oamenilor că Isus este Domnul. Maica noastră să ne sprijine și să ne însoțească astăzi cu mijlocirea sa ca să realizăm pe deplin acea unitate și acea comuniune pentru care Cristos și apostolii s-au rugat și și-au dat viața”.

După rugăciunea ”Angelus”, papa Francisc și-a exprimat apropierea și rugăciunea sa față de victimele ”inundațiilor mari” din Bangladesh, Nepal și nordul Indiei. Pontiful a salutat, totodată, un grup de credincioși din nordul Italiei care, venind la Roma, au parcurs pe jos în spirit de pelerinaj ultima parte de pe celebra ”Via Francigena”. Este itinerarul care începe în Anglia, la Canterbury, continuă prin Franța, Elveția și Italia, pentru a ajunge în cele din urmă în Țara Sfântă, trecând pe la mormintele Sfinților Petru și Pavel din Roma.

Primiți la încheiere și Binecuvântarea Apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va