Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Episcopii din Australia: sigiliul sacramental este inviolabil

 
Episcopii din Australia: sigiliul sacramental este inviolabil
  • 17 Aug 2017
  • 3823

Episcopii din Australia reafirmă linia Bisericii asupra pedofiliei: „toleranță zero”, angajament absolut în lupta împotriva abuzurilor și colaborare cu autoritățile civile. Dar, în același timp, spun „nu” propunerii Comisiei Regale australiene, înființată să elucideze această problemă, de a introduce o lege care să „oblige” preoții să violeze secretul Mărturisirii (sigiliul sacramental), atunci când au informații despre abuzuri din scaunul de spovadă.

Arhiepiscopul de Melbourne, Denis Hart, confirmă angajamentul de a combate fenomenul, dar este pregătit să meargă la închisoare, decât să dezvăluie cele spuse în confesional: este vorba de un colocviu sacru cu Dumnezeu.

Pentru Pr. Frank Brennan, profesor de drept la Universitatea Catolică australiană, dacă ar exista o lege care ar obliga la violarea sigiliului sacramental, posibilitatea ca o persoană să spovedească aceste cazuri de abuzuri preotului, ar scădea.

Și Arhiepiscopul de Brisbane, Mark Coleridge, reafirmând angajamentul absolut de a proteja tinerii și de a lupta împotriva abuzurilor, subliniază faptul că relația dintre preot și penitent din cadrul Tainei Penitenței, este diferită de oricare altă relație, deoarece penitentul nu îi vorbește preotului, ci lui Dumnezeu. Preotul este doar un mediator.

În Catehismul Bisericii Catolice, în ceea ce privește Taina Mărturisirii, se spune: „Date fiind delicateţea şi măreţia acestei slujiri şi respectul cuvenit persoanelor, Biserica afirmă că orice preot care ascultă spovezile este obligat, sub pedepse foarte aspre, să păstreze secretul absolut în legătură cu păcatele mărturisite de penitenţii lui. Nu-i este îngăduit nici să folosească în vreun fel cele cunoscute din spovadă despre viaţa penitenţilor. Acest secret, care nu admite excepţii, se numeşte "sigiliul sacramental", fiindcă ceea ce penitentul i-a dezvăluit preotului rămâne "sigilat" de sacrament” (art. 1467).

 

 

Traducere: Liviu Ursu



Sursa:it.radiovaticana.va