”Maria este model de virtute și credință. Contemplând-o astăzi înălțată la cer, la împlinirea finală a itinerarului ei pământesc, îi mulțumim pentru că merge mereu înaintea noastră în pelerinajul vieții și al credinței”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Îngerul Domnului” recitată împreună cu credincioșii din Piața Sfântul Petru marți, 15 august 2017, solemnitatea Adormirii Maicii Domnului. La saluturile adresate pelerinilor din diferite țări, Sfântul Părinte a încredințat Fecioarei Maria ”angoasele și suferințele populațiilor care în multe părți ale lumii suferă din cauza calamităților naturale, tensiunilor sociale sau a conflictelor” și a cerut pentru toți ”un viitor de seninătate și concordie”. Să ascultăm pe larg, în traducerea noastră de lucru, ample pasaje din alocuțiunea Sfântului Părinte.
«În această zi, solemnitatea Înălțării Fericitei Fecioare Maria, Evanghelia o prezintă pe tânăra din Nazaret care, după ce a primit vestea Îngerului, pornește în grabă ca să stea aproape de Elisabeta în ultimele luni ale sarcinii ei minunate. Sosind la ea, Maria primește din gura ei cuvintele care au intrat să formeze rugăciunea ”Ave Maria”: ”Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul trupului tău” (Lc 1,42). Într-adevăr, darul cel mai mare pe care Maria îi duce Elisabetei – și lumii întregi – este Isus, care deja trăiește în ea; și trăiește nu doar prin credință și prin așteptare, ca în atâtea femei din Vechiul Testament: din Fecioară, Isus a luat trup omenesc pentru misiunea sa de mântuire.
În casa Elisabetei și a soțului ei Zaharia, unde mai înainte domnea tristețea pentru lipsa fiilor, acum există bucuria unui copil pe cale să vină: un copil care va deveni marele Ioan Botezătorul, înaintemergătorul lui Mesia. Și când sosește Maria, bucuria se revarsă și iese din inimi pentru că prezența invizibilă dar reală a lui Isus copleșește totul de sens: viața, familia, mântuirea poporului, totul! Această bucurie deplină se exprimă prin vocea Mariei în rugăciunea minunată pe care Evanghelia lui Luca ne-a transmis-o și care, după primul cuvânt în latină, se numește ”Magnificat”. Este o cântare de preamărire a lui Dumnezeu care săvârșește lucruri mari prin persoane umile, necunoscute lumii, cum este chiar Maria, cum este soțul ei Iosif și cum este chiar locul în care trăiesc, Nazaret. (...)
[Cântarea] ”Magnificat” îl laudă pe Dumnezeu cel milostiv și credincios, care împlinește planul său de mântuire cu cei mici și săraci, cu cei care au credință în El, care se încredințează Cuvântului său, asemenea Mariei. Iată exclamația Elisabetei: ”Fericită aceea care a crezut!” (v. 45). În casa aceea, venirea lui Isus prin intermediul Mariei a creat nu doar o atmosferă de bucurie și comuniune fraternă, dar și un climat de credință care conduce la speranță, rugăciune și laudă.
Toate acestea am vrea să se întâmple și astăzi în casele noastre. Celebrând-o pe Preasfânta Maria înălțată la cer, am vrea ca ea, încă o dată, să ne aducă nouă, familiilor noastre, comunităților noastre, darul acela imens, harul acela unic pe care trebuie să-l cerem mereu mai întâi și mai presus de celelalte haruri, la care ținem mult, harul care este Isus Cristos!
Aducându-l pe Isus, Fecioara Maria ne aduce și nouă o bucurie nouă, plină de semnificație; ne aduce o nouă capacitate de a trece cu credință peste momentele mai dureroase și dificile; ne aduce capacitatea de milostivire ca să ne iertăm, să ne înțelegem și să ne susținem unii pe alții.
Maria este model de virtute și credință. Contemplând-o astăzi înălțată la cer, la împlinirea finală a itinerarului ei pământesc, îi mulțumim pentru că întotdeauna merge înaintea noastră în pelerinajul vieții și al credinței, este prima discipolă. Și îi cerem să ne ocrotească și să ne sprijine, să avem o credință tare, bucuroasă și milostivă; să ne ajute să fim sfinți ca să ne întâlnim cu ea, într-o zi, în paradis».
După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa Francisc a încredințat Fecioarei Maria greutățile multor fii ai ei care se confruntă cu încercările vieții:
«Dragi frați și surori, Mariei, regina păcii, pe care astăzi o contemplăm în gloria paradisului, aș dori să-i încredințez încă o dată angoasele și suferințele populațiilor care în atâtea părți ale lumii suferă din cauza calamităților naturale, tensiunilor sociale sau a conflictelor. Mama noastră cerească să dobândească pentru toți consolare și un viitor de seninătate și înțelegere!».
Primiți la final și Binecuvântarea apostolică invocată de papa Francisc la rugăciunea ”Angelus” în solemnitatea Adormirii Maicii Domnului.
(rv – A. Dancă)