Descoperirea a avut loc în anul 2014, dar în prezent ipotezele și dezbaterile sunt tot mai interesante. Rămășițele descoperite în Lacul Iznik, provincia Bursa (Turcia), pot fi legate de acel mare eveniment din anul 325, care a avut loc la inițiativa împăratului Constantin? De fapt, aceasta este una dintre ipotezele cele mai credibile ale istoricilor și arheologilor. Rămășițele, care seamănă foarte mult cu bazele unei bazilici au fost descoperite la aproximativ 20 de metri distanță de la malul lacului. Clădirea s-ar fi scufundat în anul 740, când un cutremur violent ar fi devastat regiunea Bitiniei.
Potrivit profesorului Mustapha Sahin, care conduce departamentul de arheologie al Universității din Bursa, clădirea ar fi fost construită pe locul unde ar fi avut loc în anul 303 - în timpul domniei lui Dioclețian - martiriul Sfântului Neofit, un tânăr creștin care a fost aruncat la animale și decapitat de către soldații romani, deoarece a refuzat să se jertfească idolilor. Cu toate acestea, cercetătorul afirmă că este foarte probabil ca bazilica să fi fost construită în preajma primului Conciliu ecumenic de la Niceea, desfășurat în perioada 20 mai - 25 iulie 325, la inițiativa împăratului Constantin, dornic să potolească diviziunile comunităților creștine din acea vreme. Dacă această ipoteză este adevărată, ne-am afla în fața unei descoperiri excepționale legată de un episod esențial din istoria creștinismului.
Conciliu istoric
În jurul figurii împăratului Constantin au fost prezente la Niceea, unele dintre cele mai cunoscute figuri ale Bisericii de atunci: Eusebiu din Cezareea, Eustațiu al Antiohiei sau Atanasiu din Alexandria. În total, 318 părinți conciliari au fost prezenți pentru a adopta o doctrină unificată și pentru a pune capăt divergențelor din acea perioadă. Astfel, în acel conciliu s-a alcătuit o mare parte din „simbolul niceno-constantinopolitan” (definitivat apoi la Conciliul din Constantinopol 381), pe care și astăzi îl recităm. Tot în cadrul acestui conciliu a fost respinsă și erezia ariană.
Traducere: Liviu Ursu