Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Foto: Prințul Charles vizitează Biserica Greco-Catolică

 
Foto: Prințul Charles vizitează Biserica Greco-Catolică
  • 03 Iun 2017
  • 6540

Sâmbătă, 3 iunie, Prințul Charles a făcut o vizită privată la Biserica greco-catolică cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Teiuș.

Alteța Sa Regală a fost primită de Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, de preotul paroh Paul Turcu, de primarul orașului, Mirel Hălălai, și de prefectul județului Alba, Dănuț Hălălai. Prințul Charles al Marii Britanii a fost interesat de perioada persecuției comuniste și de felul în care Biserica Greco-Catolică trecut prin acea perioadă.

 

Biroul Arhieparhial de Presă

 

 

Un edificiu declarat monument istoric

Biserica greco-catolică din Teiuș este cea mai veche ctitorie a strămoșilor familiei Rațiu și a stră-străbunicilor M.S. Regina Elisabeta a II-a. Biserica Română Unită din Teiuș, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a fost ctitorită în a doua jumătate a secolului al XVI-lea (probabil între anii 1586-1598), de către ramura din Teiuș a familiei nobiliare Rațiu.

Edificiul din orașul Teiuș este declarat monument istoric. Potrivit datelor istorice, biserica românească de secol XVI din Teiuș este o ctitorie a nobililor români Petru Rácz I., soția sa domnița Zamfira și Mihail Rácz. Șematismul Arhidiocezei Mitropolitane Greco-Catolice din Alba Iulia și Făgăraș, de la anul 1900, consemnează:

”La Teiuș exista o biserică de piatră construită în anul 1500, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Exista și o casă parohială din piatră construită în anul 1866. Parohia avea și o școală confesională, pentru băieți și fete. Școala din Teiuș, cu clădire de piatră, în anul 1800 avea o vechime de 45 de ani, ceea ce dă ca dată a înființării ei anul 1755. Școala avea 225 de elevi, 115 băieți și 110 fete. În anul 1710, episcopul romano-catolic din Alba-Iulia, Ignatiu Winkler relatează că Paul Zold a donat două fonduri nobiliare celor trei biserici din Teiuș, adică bisericii romano-catolice, bisericii românești și oratorului evanghelic. În anul 1733, în Teiuș erau 8 familii de religie greco-catolică, adică 40 de suflete care aveau biserică și casă parohială.”

În arealul Teiușului mai dăinuie până astăzi doar trei biserici românești medievale din piatră: Biserica veche a Mănăstirii Râmeț, din sec. al XIII-lea; Biserica Episcopală din Geoagiu de Sus, ctitorită înainte de anul 1529 de Radu de la Afumați, Voievodul Țării Românești și Biserica greco-catolică din Teiuș, ctitorită înainte de anul 1599. (sursa: ziarulunirea.ro)