Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Sfinţirea bustului Cardinalului Alexandru Todea la Sebeş

 
FOTO: Sfinţirea bustului Cardinalului Alexandru Todea la Sebeş
  • 05 Oct 2014
  • 6587
Duminică, 5 octombrie a. c., a fost o zi de mare sărbătoare pentru Parohia Greco-Catolică din Sebeş, judeţul Alba. Preafericirea Sa Cardinalul Lucian, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, însoţit de Preasfinţia Sa Claudiu Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, s-au aflat în mijlocul comunităţii de pe Valea Sebeşului, ocazie cu care s-a celebrat Sfânta Liturghie şi s-a sfinţit bustul Cardinalului Alexandru Todea.

Sfânta Liturghie a început la ora 10.00. La masa Sfântului Altar, alături de înalţii ierarhi au concelebrat: Pr. Ioan Fărcaş, Viacar Mitropolitan, Pr. Vicar Paul Turcu, Pr. Protopop Florin Gatea, parohul comunităţii, împreună cu alţi opt preoţi.

În cuvântul adresat credincioşilor prezenţi, Preafericirea Sa, Cardinalul Lucian, a spus:

Iubite Părinte Protopop
Cucernici Părinți,
Stimate oficialități,
Dragi credincioși,

Evanghelia pe care tocmai am ascultat-o ne zugrăvește ce-a de-a doua parte din ceea ce este cunoscută ca şi Cuvântărea de pe Câmpie, rostită de Mântuitorul nostru Isus Cristos în faţa mulțimilor. Am vrea poate și noi, să fi fost martori oculari şi să ascultăm Cuvântul lui Dumnezeu de pe buzele acelui Cuvânt care pentru noi oamenii și pentru mântuirea noastră S-a făcut Trup. Şi cu adevărat, într-un anume sens putem face acest lucru! Fiindcă dacă în prima parte a Cuvântării, Isus le vorbește ucenicilor Săi, în cea de-a doua, cuprinsă în Evanghelia de astăzi, Isus se adresează „vouă celor ce ascultaţi”. Adică nouă, celor care ascultăm acest Cuvânt dătător de viață si de bucurie.
 
Mântuitorul ne dăruieşte astăzi așa-numita Regulă de aur: „precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea”, concluzionând cu îndemnul-poruncă: „Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv”.  Adică ne cheamă la a-L imita pe Dumnezeu. Să facem ceea ce face Dumnezeu, în primul rând, prin fapte de dragoste și de iertare. Este o chemare radicală, greu de înțeles și cu atât mai greu de pus în practică: „iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi binele”.

Totodată, în Apostolul din această duminică, Sfântul Pavel, adresându-se creștinilor din Corint, ne pune în gardă asupra unui mare pericol: „ mi s-a da un ghimpe în trup, un înger al satanei, să mă bată peste obraz, ca să nu mă trufesc”. Iată riscul trufiei, primul păcat al Îngerului de lumină, Lucifer. Mândria, izvorul tuturor relelor care izvorăsc dintr-o inimă împietrită. Și de aceea, continuă Sfântul Pavel: „de trei ori am rugat pe Domnul ca să-l îndepărteze de la mine; Şi mi-a zis: Îţi este de ajuns harul Meu, căci puterea Mea se desăvârşeşte în slăbiciune”.
    
În slăbiciunea firii omenești de El asumată și de El îndumnezeită, Mântuitorul ne descoperă cerul. Chiar rămânând în sânurile Tatălui, Fiul se face om spre a descoperi oamenilor dragostea și comuniunea Sa cu Dumnezeu. Această taină a coborârii Fiului lui Dumnezeu la ai Săi, se desăvârșește în jertfa Crucii. Cu adevărat, pe Golgota, Isus se va înălţa întru mărire, pentru ca oricine crede întru el să aibă viaţa veşnică. Și tot acolo, și numai acolo, omul poate să înţeleagă marea taină a mântuirii, prin Crucea Fiului. Poate totodată să înțeleagă faptul că viaţa cea nouă, întru Spiritul Sfânt, este expusă zi de zi muşcăturilor Şarpelui celui rău. Iar leacul vindecării împotriva păcatului şi a morţii este Trupul lui Cristos mort şi înviat, Ființa Lui, Cuvântul lui, lucrarea Lui în Lume, fiind izvorul mântuirii tocmai dragostea nemărginită a Tatălui care ni-L dă pe Fiul Său, pentru a sfărâma păcatul şi moartea.

„Iubiţi pe vrăjmaşii voştri”. Iată Legea cea Nouă, în care descoperim că dragostea înseamnă dăruirea a ceea ce avem mai de preț, chiar a propriei vieți pentru convertirea, mântuirea, răscumpărarea, sfințirea aproapelui nostru, a celui care nu crede, a dușmanului nostru chiar, a celui care ne-a urât, ne-a blestemat, ne-a răstignit, a aruncat cu pietre în noi. Viața noastră, ne spune axioma rostită de Domnul, trebuie să o încredințăm lui Dumnezeu pentru mântuirea celor care nu știu și nici nu vor să știe de prezența și de lucrarea Sa în lume. Fiindcă, dragostea autentică nu poate să depindă de răspunsul celuilalt. Cel care iubește cu adevărat, vrea binele și lucrează pentru binele celui pe care îl iubește, indiferent de răspunsul acestuia. Iar învățătura pe care Isus o aduce înseamnă tocmai această schimbare radicală față de gândirea celor care îl ascultau: Tatăl nostru cel din ceruri, milostiv este.  Așa cum ne spune Papa Francisc: „Pe de o parte, dorim să îl auzim pe Isus, dar pe de altă parte, uneori, ne place să îi dojenim aspru pe ceilalţi, să îi condamnăm pe ceilalţi. Şi mesajul lui Isus este acesta: milostivirea. Să ne întoarcem la Domnul! Domnul nu încetează niciodată să ierte: niciodată”.

Noutatea adusă de Noul Testament, și care dezarmează orice inimă împietrită, este iubirea absolută dăruită în  mod liber. Te iubesc fără a aștepta nici o răsplată, nici măcar un salut, cu atât mai puțin o mulțumire sau o binecuvântare. De aceea, dragostea creștină este diferită de orice altă iubire omenească. Este dăruirea totală pe care ucenicul lui Isus o oferă lui Dumnezeu pentru mântuirea lumii. Cu toții suntem chemați să ne apropiem de acest mod dumnezeiesc de a iubi, având-L pe Isus ca Model și Învățător, El care Și-a dăruit viața Tatălui pentru răscumpărarea lumii. Este singurul mod de a ne împlini vocația noastră, printr-o dragoste liberă, completă, totală, dăruită tuturor, fără a aștepta nici o răsplată pământească. Acesta este dragii mei, semnul că suntem ucenicii lui Isus. Doar atunci lumea va vedea și va recunoaște că suntem ai Lui.  Fiindcă, altminteri „şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei. Şi dacă faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii acelaşi lucru fac”.

Astăzi aici la Sebeș pomenim memoria binecuvântată a Cardinalului de fericită pomenire Alexandru Todea, mărturisitor al Bisericii noastre, cel care a știut ce înseamnă să iubească cu adevărat, fiind apoi creat Cardinal al Bisericii Catolice în anul 1991. Cu adevărat, se cuvine a da mărturie despre faptele mari de credință ale vrednicilor noștri înaintași. Și se cuvine ca amintirea lor să fie călăuză și speranță noilor generații, spre întărire în vremurile tulburi pe care le trăim.

În temnițele comuniste, alături de toți ceilalți episcopi ai Bisericii noastre, Cardinalul Alexandru a fost martor al jertfei tainice a Domnului prezent cu toată gloria și dumnezeirea Sa într-o firimitură de pâine și într-o picătură cu vin. Trupul Domnului și Cuvântul Sau era tărie pentru toți martirii și mărturisitorii Bisericii noastre în vremurile de restriște.

Nu poate să nu ne revină în inimă și în memorie clipa istorică când, la Dumnezeiasca Liturghie din Catedrala “Sfântul Iosif” din Bucureşti pe 8 mai 1999, în numele întregii Biserici Catolice şi în faţa întregului nostru popor, Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, se adresa astfel celor doi episcopi mărturisitori aflați la celebrarea acelei memorabile Sfinte Liturghii: “Dacă întunericul păcatului este biruit de lumina vieţii, atunci nu există robie care să poată sufoca libertatea. Tu cunoşti bine acest adevăr, iubite frate Alexandru Todea, Cardinal al Sfintei Romane Biserici şi tu, Arhiepiscop George Guţiu, pentru că înaintea voastră, ca şi înaintea lui Petru, s-a deschis de la sine poarta grea a robiei şi aţi fost redaţi Bisericilor voastre”.

Nu ne îndoim că de acolo, din ceruri, Cardinalul Alexandru, unde se bucură de vederea fericită a Chipului nemuritor al lui Dumnezeu binecuvântează strădania și efortul ctitorilor și binefăcătorilor acestui monument.

Maica Sfântă, Maica Bunului Păstor, să ne conducă spre unicul Învățător și Izvor de Apă vie, care este Fiul Ei. Amin.


După Sfânta Liturghie a avut loc dezvelirea şi sfinţirea bustului Cardinalului Alexandru Todea, urmat de un parastas în memoria celui de-al II-lea cardinal român.

Bustul a fost executat la iniţiativa Pr. Protopop Florin Gatea şi a comunităţii greco-catolice din Sebeş. Sculptura a fost realizată de sculptorul Aurel Sârbu, iar ansamblul de către inginerul Tiberiu Istrate. Bustul Cardinalului Alexandru Todea a fost aşezat în piaţa care-i poartă numele, în care este amplasată şi Biserica Sfânta Cruce.

ARM/ACC