Potrivit primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, e posibil ca sâmbătă, 3 iunie, comunitatea din localitate să primească vizita Prințului Charles.
Nu avem încă o confirmare oficială a vizitei Prințului Charles la Teiuș, e posibilă să vină pentru o scurtă vizită privată de 10-15 minute. Nu știm încă la ce oră va ajunge aici, e posibil să ajungă sâmbătă, 3 iunie. Sperăm să primim mai multe date despre această vizită în zilele următoare”, a declarat primarul Mirel Hălălai. El a adăugat că e posibil ca vizita Prințului Charles să cuprindă un popas la Biserica greco-catolică din Teiuș.
Un edificiu declarat monument istoric
Biserica greco-catolică din Teiuș este cea mai veche ctitorie a strămoșilor familiei Rațiu și a stră-străbunicilor M.S. Regina Elisabeta a II-a. Biserica Română Unită din Teiuș, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a fost ctitorită în a doua jumătate a secolului al XVI-lea (probabil între anii 1586-1598), de către ramura din Teiuș a familiei nobiliare Rațiu.
Edificiul din orașul Teiuș este declarat monument istoric. Potrivit datelor istorice, biserica românească de secol XVI din Teiuș este o ctitorie a nobililor români Petru Rácz I., soția sa domnița Zamfira și Mihail Rácz. Șematismul Arhidiocezei Mitropolitane Greco-Catolice din Alba Iulia și Făgăraș, de la anul 1900, consemnează:
”La Teiuș exista o biserică de piatră construită în anul 1500, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Exista și o casă parohială din piatră construită în anul 1866. Parohia avea și o școală confesională, pentru băieți și fete. Școala din Teiuș, cu clădire de piatră, în anul 1800 avea o vechime de 45 de ani, ceea ce dă ca dată a înființării ei anul 1755. Școala avea 225 de elevi, 115 băieți și 110 fete. În anul 1710, episcopul romano-catolic din Alba-Iulia, Ignatiu Winkler relatează că Paul Zold a donat două fonduri nobiliare celor trei biserici din Teiuș, adică bisericii romano-catolice, bisericii românești și oratorului evanghelic. În anul 1733, în Teiuș erau 8 familii de religie greco-catolică, adică 40 de suflete care aveau biserică și casă parohială.”
În arealul Teiușului mai dăinuie până astăzi doar trei biserici românești medievale din piatră: Biserica veche a Mănăstirii Râmeț, din sec. al XIII-lea; Biserica Episcopală din Geoagiu de Sus, ctitorită înainte de anul 1529 de Radu de la Afumați, Voievodul Țării Românești și Biserica greco-catolică din Teiuș, ctitorită înainte de anul 1599.