La rugăciunea ”Regina Coeli”, duminică, 21 mai 2017, papa Francisc a anunțat un consistoriu pentru crearea de noi cardinali și a prezentat o amplă meditație despre evanghelia duminicii, a șasea din timpul Paștelui (In 14, 15-21).
Papa Francisc: «Doresc să anunț că miercuri, 28 iunie, voi ține un consistoriu pentru numirea a cinci noi cardinali. (…) Iată numele noilor cardinali: mons. Jean Zerbo, arhiepiscop di Bamako (Mali), mons. Juan José Omella, arhiepiscop Barcelona (Spania), mons. Anders Arborelius, episcop de Stockholm (Suedia), mons. Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun, episcop titular de Acque nuove di Proconsolare, vicar apostolic de Paksé (Laos) și mons. Gregorio Rosa Chávez, episcop titular de Mulli, auxiliar al arhidiecezei de San Salvador (El Salvador). (…) Joi, 29 iunie, solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Paul, voi concelebra Sfânta Liturghie împreună cu noii cardinali, Colegiul cardinalilor, noii arhiepiscopi mitropoliți, episcopii și câțiva preoți».
La meditația despre evanghelia duminicii, papa Francisc a subliniat cuvintele lui Isus din ”discursul de adio” în care vorbește despre iubirea lui Dumnezeu față de discipolii săi. Isus spune: ”Nu vă voi lăsa orfani, voi veni la voi” (In 14,18). ”Aceste cuvinte”, a remarcat pontiful, ”transmit bucuria unei noi veniri a lui Cristos: El, cel înviat și glorificat, locuiește în Tatăl și, în același timp, vine la noi în Spiritul Sfânt. Și în această nouă venire se revelează uniunea noastră cu El și cu Tatăl: ”Veți cunoaște că eu sunt în Tatăl meu, iar voi în mine și eu în voi” (v. 20).
”Meditând aceste cuvinte ale lui Isus”, a continuat Sfântul Părinte la alocuțiunea de la Regina Coeli, ”noi simțim astăzi prin simțul credinței că suntem poporul lui Dumnezeu în comuniune cu Tatăl și cu Isus prin intermediul Spiritului Sfânt. În acest mister de comuniune, Biserica își găsește izvorul inepuizabil al propriei misiuni, care se împlinește prin iubire”. (…) ”Iubirea este cea care ne introduce în cunoașterea lui Isus, grație lucrării Spiritului Sfânt. Iubirea față de Dumnezeu și de aproapele este cea mai mare poruncă a Evangheliei. Domnul astăzi ne cheamă să corespundem cu generozitate la chemarea evanghelică a iubirii, punându-l pe Dumnezeu în centrul vieții noastre și dedicându-ne slujirii fraților, mai ales a celor care au mai mare nevoie de sprijin și mângâiere”.
Papa Francisc: «Dacă există o atitudine care nu este niciodată ușoară, nu este niciodată scontată nici chiar pentru o comunitate creștină, este aceea de a ști să iubești, de a-și vrea binele după exemplul Domnului și cu ajutorul harului său. Uneori, contrastele, mândria, invidia, dezbinările lasă urme chiar și pe chipul frumos al Bisericii. O comunitate de creștini ar trebui să trăiască în caritatea lui Cristos și, în schimb, tocmai aici cel rău își dă de lucru și noi, uneori, ne lăsăm înșelați. Cei care au de suferit sunt persoanele care spiritual sunt mai slabe. Câte dintre acestea s-au îndepărtat pentru că nu s-au simțit primite, înțelese și iubite. Chiar și pentru un creștin a ști să iubească nu este niciodată un lucru însușit o dată pentru totdeauna; în fiecare trebuie să începem din nou, trebuie să ne exercităm pentru ca iubirea noastră față de frații și surorile pe care-i întâlnim să devină matură și purificată de acele limite și păcate care o fac parțială, egoistă, sterilă și infidelă. În fiecare zi trebuie să învățăm arta de a iubi, în fiecare zi trebuie să urmăm cu răbdarea școala lui Isus, cu ajutorul Spiritului său».
La saluturile finale, papa Francisc a făcut un apel la pace în R. Centrafricană, țară pe care a vizitat-o în noiembrie 2016 și care acum este răvășită de ciocniri armate, cu numeroase victime și mulți refugiați interni. De asemenea, a menționată că pe 24 mai, se va alătura spiritual credincioșilor catolici din China cu ocazia comemorării liturgice a Fericitei Fecioare Maria ”Ajutorul creștinilor”, a cărei imagine este deosebit de venerată la sanctuarul din Sheshan, lângă Shanghai.
Primiți la încheiere binecuvântarea apostolică a Sfântului Părinte, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.
(rv – A. Dancă)